Precipitacions excepcionals al llarg del mes
El pas reiterat de borrasques atlàntiques i mediterrànies ha deixat acumulacions extraordinàries de precipitació. En diversos punts del Pirineu català s’han registrat entre 200 i 300 mm de pluja i neu acumulada en el conjunt del mes, un registre molt superior a la mitjana habitual per aquesta època de l’any.
Les comarques més beneficiades han estat el Ripollès i la Garrotxa, així com l’entorn del Cadí i el Port del Comte, on les precipitacions han estat especialment generoses. El vessant sud del Pirineu també ha rebut quantitats destacables, amb episodis de precipitacions gairebé diaris en zones com el Berguedà, Solsonès, Pallars Sobirà i Jussà Alt Empordà, l’Alt Urgell i la Cerdanya. En cotes altes, les nevades han estat abundants i han deixat gruixos acumulats de fins a 2 metres en aquests sectors.
En canvi, el vessant nord no ha estat aquesta vegada la zona més beneficiada. Tot i que ha nevat amb força, especialment a la Val d’Aran i el nord del Pallars, les acumulacions de neu han estat menors en comparació amb el vessant sud.
Un impuls important per als embassaments
Les reserves d’aigua als embassaments catalans han experimentat una recuperació molt significativa. Abans d’aquest episodi humit, molts embassaments es trobaven en nivells preocupants després de mesos de sequera persistent. Gràcies a les pluges de març, les conques del Segre, la Noguera Pallaresa i la Noguera Ribagorçana han experimentat una pujada notable dels seus nivells.

Embassaments clau com el de la Baells, el de Rialb ja estan plens, i altres han tingut pujades entre un 25% i un 50% en tan sols unes setmanes. Aquesta aportació hídrica serà essencial per garantir el subministrament d’aigua de cara als mesos d’estiu i per a la producció hidroelèctrica.
Un març per recordar
Aquest mes de març ha estat un autèntic bàlsam per a la sequera que afectava Catalunya. La combinació de pluges generoses en zones baixes i nevades importants en alta muntanya garanteix una primavera amb un bon cabal als rius i amb una recàrrega notable dels aqüífers.
Amb aquestes condicions, el Pirineu català es prepara per a una temporada de desgel abundant, cosa que beneficiarà tant el medi natural com les activitats econòmiques vinculades a l’aigua, com la hidroelèctrica i el turisme de muntanya.
Caldrà seguir de prop com evoluciona la primavera, però de moment, aquest març de 2025 es recordarà com un dels mesos més humits i beneficiosos dels darrers anys al Pirineu català.ntendre millor els riscos que afrontem avui i la necessitat d’actuar per mitigar els efectes de l’escalfament global.


Esperem que hagueu trobat interessant aquest article! Salut i meteo!
Albert de Gràcia