banner---Encamp-2023

Com estalviar en calefacció?

REPORTATGES: INICIATIVES
El reportatge d'aquesta setmana, amb els amics de Peusa us expliquem com podem estalviar en calefacció de cara la temporada d'hivern, de manera que puguem reduir la despesa energètica i econòmica, alhora que reduirem la nostra petjada ecològica per escalfar-nos!
Calefaccion ahorro - Meteopirineus

A continuació, us parlarem no només de consells que es poden aplicar per a estalviar en calefacció, sinó també alguns petits errors que fem en el nostre ús quotidià i que, corregint-los, podem reduir molt la despesa.

Avui en dia, sabem que la temperatura ideal per una llar se situa entre els 19 °C i els 21 °C, mentre que a la nit és entre els 15 °C i els 17 °C, per així poder garantir el bon descans. No tenir en compte aquest llindar afecta de forma ràpida al cost d’energia, ja que amb tan sols 1 °C d’augment de la temperatura, obtenim un increment del cost d’energia del 7%.

Un cop s’ha programat la temperatura que es desitja, és recomanable mantenir-la constant, utilitzant un termòstat per exemple, perquè l’augment significatiu de calor sobtadament, comporta també un cost considerable, a causa de la gran energia que es necessita per poder aconseguir-ho.

Imatge extreta d’AQUÍ

Aprofitar les hores de sol que hi ha. No només és útil per estalviar en llum, sinó que també aporta un flux de calor a la llar, sempre que s’obrin les persianes durant el dia, i es baixin i es corrin les cortines durant la nit quan se’n va el sol. En les llars que disposen d’orientació sud, el sol incideix directament sobre els cristalls de les finestres i s’assoleix un guany de temperatura gratis i sense despesa.

L’aprofitament útil de la calefacció és crucial, ja que escalfar una llar on no hi ha activitat en hores, és una despesa enorme de diners i energia. És vital utilitzar la calefacció en funció dels horaris en què s’està a la llar. Programar l’encesa 1 hora abans d’arribar aproximadament, i a les habitacions que realment s’usi i es necessiti, no cal tota la casa.

Un dels errors que més fem és ventilar en excés. La ventilació diària és molt important per a poder remoure tot l’aire, eliminar humitat i olors no desitjades. No obstant, és crucial fer-ho el temps necessari, per evitar pèrdues d’escalfor, i de forma correcta, amb ventilació creuada. Aquest tipus de ventilació es realitza obrint la finestra de la paret d’on bufa el vent i la del costat oposat, obtenint un flux d’aire òptim, com veieu en la següent imatge.

Imatge extreta d’AQUÍ

Parlant de la humitat, en ambients on la humitat relativa és més baixa la sensació tèrmica pot augmentar, i per tant donar-nos la sensació que fa més calor. Per aquest motiu, és important poder baixar-la amb ventilació.

Un altre consell és el de millorar l’aïllament de les finestres. Molts edificis vells tenen un mal sistema d’aïllament a les finestres i canviant la qualitat del vidre per un doble cristall i el marc que sigui de fusta, podem reduir entre un 30% i 50% en calefacció. Les juntes són parts on també es produeix pèrdues, en conseqüència, és rellevant detectar-ho i cobrir-ho amb algun material com silicona o massilla.

La vegetació exterior!! Segur que recordem alguna casa coberta per eura o alguna planta similar.. A l’estiu aïlla del sol la façana de l’edifici fent que aquesta no agafi temperatura, que com ja sabem és difícil de refredar els dies més càlids d’estiu! En canvi, al caure la fulla a l’hivern, permetrà que el sol escalfi l’edificació! També grans arbres caducifolis, faran la mateixa funció!

Finalment, el tipus de calefacció del qual disposem també afecta a llarg termini. Les que es fan servir més són les de caldera amb terra radiant o radiadors, seguit de radiadors elèctrics i l’aire condicionat amb bomba de calor, que són els que més despesa generen. És important garantir que els radiadors i les calderes funcionen correctament, realitzant una revisió periòdica anualment. En el cas dels radiadors, s’anomena purgar, procés que consisteix a treure l’aire que s’acumula a l’interior i que impedeix que aquests aparells funcionin correctament (com podeu veure a la imatge següent). També és útil posar els radiadors en zones estratègiques per poder garantir la circulació lliure de la calor.

Imatge extreta d’AQUÍ

Així doncs, ara ja sabeu uns quants consells per a poder aplicar i mantenir la vostra llar ben escalfada a les èpoques més fredes de l’any, de forma més eficient i econòmica. Us esperem pròximament amb un altre article sobre iniciatives de medi ambient i societat. Recorda que tens de similar a la web i que els pots rebre cada setmana clicant AQUÍ!

COMARCA: Pirineu
LLOC: Peusa

Amb el suport de:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Els últims Reportatges publicats:
Oferta de feina a MeteoPirineus!
Pirineu
Pirineu
Cerquem una persona per formar part de l'equip de MeteoPirineus!
REPORTATGES: METEOROLOGIA
MeteoArticle: nevades de sud i ...
Pirineus
Pirineus
Neva més al vessant nord del Pirineu? Habitualment tenim consultes i solem explicar en les xerrades que organitzem, perquè és tan diferent els acumulats de neu en un vessant o altre del Pirineu.. Té una explicació relativament senzilla, depenent de la procedència de les masses d'aire, que aporten...
REPORTATGES: METEOROLOGIA
MeteoArticle: Els aigüats de Va...
Pirineu
Pirineu
Els recents aiguats devastadors al País Valencià i zones properes ens han recordat la força imponent de la natura, així com la vulnerabilitat de les nostres infraestructures i de les comunitats davant aquests fenòmens extrems. Curiosament, fa més de quatre dècades, al novembre de 1982, aquesta ma...
REPORTATGES: METEOROLOGIA