banner---Encamp-2023

L’edifici bioclimàtic de Mónnatura Pirineus

REPORTATGES: METEOROLOGIA
El futur dels propers anys del clima del planeta i del Pirineu està a les nostres mans i a la de les polítiques que apliquem sobre la nostra manera de conviure amb la natura. Avui viatjarem a les Planes de Son, al Pallars Sobirà, per visitar MónNatura Pirineus, un edifici dissenyat per integrar-se i ser sostenible amb l'entorn. Aquest ha de ser el camí que ens durà a poder conviure en un futur, amb el nostre planeta. Anem a descobrir-ho i us informem de les novetats per aquest 2024!
exteriors-2

Les instal·lacions estan situades en un punt climàtic del Pirineu català força interessant, donat que és en aquestes muntanyes on es podrien ubicar la frontera entre les masses d’aire d’influència mediterrània i atlàntica, però en realitat, aquesta frontera no les separa, si no que realment les combina, i dona com a resultat l’arribada de la majoria de pertorbacions sigui quina sigui la seva procedència.

En relació al centre, compta amb una de les estacions meteorològiques més completes del Pirineu i amb un edifici construït de tal manera què gairebé garanteix l’autosostenibilitat d’aquest. Així doncs, MónNatura Pirineus està dotat d’un edifici bioclimàtic, de més de 3.000 m2, que utilitza energies renovables. El centre es divideix en dues àrees:

· L’àrea d’activitats, espais ideals com a suport de les diferents activitats que es poden realitzar durant les estades – disposa d’un laboratori totalment equipat, un planetari, un auditori amb una capacitat de 165 places, una biblioteca i una mediateca especialitzada en temàtica ambiental, ludoteca i àrea informàtica.

· L’àrea residencial i de serveis.

Per poder fer una mirada al cosmos, MónNatura Pirineus disposa d’un observatori astronòmic. Les vistes que ofereix són d’una singularitat espectacular gràcies a l’absència de contaminació lumínica i atmosfèrica. A més, és un centre de fauna que permet conèixer de primera mà les espècies que conformen la fauna salvatge dels Pirineus. I és que l’entorn de MónNatura Pirineus ofereix una àmplia gamma de paisatges, de colors i de llums que varien al llarg de l’any segons l’estació ens què ens trobem.

MónNatura Pirineus, reobre aquest divendres 9 de febrer del 2024, coincidint amb la festivitat de Carnestoltes. El centre enceta aquesta vint-i-dosena temporada amb una gran varietat d’activitats i estades per a tota la família i presenta una programació tematitzada on s’aprofundirà en l’astronomia amb la nebulosa d’Orió, en el desgel de primavera, en la brama del cérvol o en la tronca de Nadal. També durant tot l’any es pot gaudir de la visita autoguiada per l’entorn on el protagonista és el gat salvatge. Mentre se segueix el camí del gat salvatge es descobreixen altres animals que viuen als Pirineus, plantes que li agraden i els seus llocs preferits per descansar i alimentar-se.

Tot i això, avui ens centrem en les característiques bioclimàtiques d’aquest edifici en particular, el centre de MónNatura Pirineus. Inicialment destacar, que els materials utilitzats, són els més adients per tal d’intentar integrar la construcció en el paisatge, causant el menor impacte visual possible. Aquest, té un panel de control energètic de l’edifici, on trobem que s’hi gestionen tres energies renovables: solar tèrmica, solar fotovoltaica i biomassa.

Comencem parlant dels captadors solar -tèrmics-, aquest es troben en la façana sud de l’edifici, amb un total de 144 m2 que permeten aprofitar l’energia solar i escalfar el circuit de l’aigua, per tal de fer-ne un ús domèstic. D’altre banda, també hi localitzem plaques fotovoltaiques, que transformen l’energia solar en electricitat; un total de 24 que generen anualment uns 2.500 kWh.

Destacar que el sostre de l’edifici, és com un prat, format per un conjunt de materials que ajuden a mantenir-lo integrat en el paisatge. Tenir en compte, que en aquesta coberta vegetal, s’hi poden observar claraboies per tal de rebre llum directe de l’exterior.

Fem èmfasi en la il·luminació, té un sistema de contrafinestres i murs cortina, per tal de poder tenir un aïllament tant lumínic, sonor i tèrmic. D’altre banda, el propi edifici, té una orientació que permet que al llarg del dia rebi els raigs de llum, i permeti il·luminar  l’interior i escalfar-lo al mateix temps.

Finalment, parlar de la ventilació de l’edifici. A través d’un complex sistema de ventilació, aconsegueix mantenir una temperatura confortable, al mateix temps, que l’estalvi energètic. Tot i això, no oblidar la caldera biomassa es troba situada a les afores de l’edifici, que permet fer servir restes de fusta per convertir-los en energia. Respecte la depuradora, recull l’aigua dels torrents i se’n garantitza la potabilitat. Posteriorment es torna al medi ambient, neta.

D’aquesta forma, volem posar en rellevància la gran iniciativa bioclimàtica d’aquest centre, pioner en el seu moment -creació al 2002-. Recomanem la seva visita, a l’edifici, al Centre de Natura i a les activitats proposades pels educadors ambientals d’allà.

.

.

COMARCA: Pallars Sobirà
LLOC: MónNatura Pirineus

Amb el suport de:

fundacio_1
Els últims Reportatges publicats:
Oferta de feina a MeteoPirineus!
Pirineu
Pirineu
Cerquem una persona per formar part de l'equip de MeteoPirineus!
REPORTATGES: METEOROLOGIA
MeteoArticle: nevades de sud i ...
Pirineus
Pirineus
Neva més al vessant nord del Pirineu? Habitualment tenim consultes i solem explicar en les xerrades que organitzem, perquè és tan diferent els acumulats de neu en un vessant o altre del Pirineu.. Té una explicació relativament senzilla, depenent de la procedència de les masses d'aire, que aporten...
REPORTATGES: METEOROLOGIA
MeteoArticle: Els aigüats de Va...
Pirineu
Pirineu
Els recents aiguats devastadors al País Valencià i zones properes ens han recordat la força imponent de la natura, així com la vulnerabilitat de les nostres infraestructures i de les comunitats davant aquests fenòmens extrems. Curiosament, fa més de quatre dècades, al novembre de 1982, aquesta ma...
REPORTATGES: METEOROLOGIA