banner---Encamp-2023

MeteoArticle: meteorologia i muntanya

REPORTATGES: METEOROLOGIA
Avui us portem un nou méteo-article una mica especial. Ens endinsem en les condicions més típiques de la temporada d’hivern al Pirineu, on descobrirem com la neu, el vent o el fred canvien l’escenari i influencien les nostres activitats a l’aire lliure. ❄️🌬️ Prepareu-vos per conèixer les situacions meteorològiques més habituals que ens trobarem i com adaptar-nos-hi per gaudir al màxim d’aquest entorn natural tan especial! 🌲🏔️
estany vall de boi - meteopirineus

Durant les excursions a la muntanya, és molt freqüent que el temps canviï de manera sobtada, sovint sorprenent-nos quan menys ho esperem. Encara que al matí el cel sigui clar i el dia prometedor, en pocs moments pot transformar-se en un clima advers. Així doncs, les condicions meteorològiques en zones de muntanya es caracteritzen per una gran inestabilitat i rapidesa de canvi!

Per això, és essencial assegurar-se de les prediccions abans de sortir de casa, però també tenir molt en compte els fenòmens locals que sovint no es reflecteixen en les dades generals. La morfologia de cada indret i la variació en altitud influeixen directament en el clima d’una zona concreta.

LES SITUACIONS METEOROLÒGIQUES AL PIRINEU

A continuació, presentem un petit recull de situacions meteorològiques generals que influeixen directament en el temps i el clima de tota la serralada del Pirineu, des de Guipúscoa fins al Mediterrani. Descobrim-les:

Anticiclons: Són àrees d’altes pressions caracteritzades per un descens de l’aire a les capes altes de l’atmosfera, cosa que dissipa els núvols i dóna lloc a períodes de temps estable. El més conegut al Pirineu és l’anticicló de les Açores, que sol proporcionar bon temps a tota la regió.

  • Estiu: Tot i que aquest anticicló garanteix estabilitat, la calor estival afavoreix la formació de grans nuvolades que poden descarregar pluja i tempestes a les zones de muntanya.
  • Hivern: Durant els mesos de desembre, gener i part de febrer, el Pirineu es veu sovint afectat per aquest anticicló, amb dies de sol, inversions tèrmiques (aire fred i boires acumulades a les valls) i absència de vent. Tot i això, en algunes ocasions, els vents associats a la rotació horària de l’anticicló porten precipitacions cap al Pirineu, especialment a la part més occidental, més propera al Cantàbric, i al vessant nord de la serralada.
  • Pantà baromètric: Es produeix quan la pressió atmosfèrica es manté estable en una àrea molt extensa. Aquesta situació, típica de l’estiu, no garanteix bon temps, ja que, tot i començar el dia amb sol, és molt probable que la tarda arribi carregada de soroll i tempestes!
  • Depressions o borrasques: Són zones de baixes pressions que afavoreixen la formació de grans masses de núvols, sovint associats a precipitacions generalitzades. Al Pirineu, les borrasques més actives solen arribar des de l’Atlàntic i, entre la tardor i la primavera, tendeixen a desplaçar-se cap al sud, provocant precipitacions abundants. De manera més ocasional, també afecta la coneguda depressió mediterrània, que pot situar-se sobre el País Valencià i provocar una situació de llevant, amb pluges intenses especialment a l’extrem oriental del Pirineu.
  • La gota freda: És defineix com un volum d’aire més fred que el que hi ha a l’atmosfera de normal. És genera en grans altituds i sobretot durant l’estiu, provoca grans tempestes.

METEORS A TENIR PRESENTS A LA MUNTANYA

Finalment, volem acabar aquest méteo-article parlant de situacions o factors típics de zones de muntanya, que poden influenciar les sortides que realitzem pel Pirineu, dels quals hem d’anar previnguts. Els mencionem a continuació:

  • El fred: Aquest factor, més o menys associat a les zones de muntanya, va molt relacionat amb la presència del vent, que accentua notablement la seva sensació, afectant de forma directa a la temperatura corporal.
  • El calor: A muntanya, el calor, també pot arribar a ser un problema. Aquest factor especialment a la primavera, facilita que és desfaci la neu, donant lloc al perill de provocar allaus i possibles despreniments. D’altre banda, al cos humà exposat a altes temperatures, pot manifestar-se amb deshidratació i possibilitats d’insolacions. Si sumem la calor a la humitat, aquesta sensació de calor serà més extrema (XAFORGOR).
  • Tempestes: Associats amb aquests fenomens, trobem la baixada de la temperatura ambiental, la presència de llamps -allunyar-nos d’elements que puguin atraure descàrregues elèctriques-, dificultat de visió respecte l’aparició de boires -problemes de desorientació i el fenomen whiteout– o el fet que les precipitacions, fan tornar el terreny més tècnic i dificultar la possible ruta que vulguem fer. Caldra saber molt bé abans de començar la ruta la previsió! Tot i que no hi tinguem un núvol quan comencem, es pot complicar i molt més tard!
  • Vent: Un vent fort, pot ser un gran perill, especialment si ens trobem a cotes altes. A vegades pot entrar de forma subtada o fins i tot, només afectar zones concretes. A l’hivern a més si sumem un terreny nevat, tindrem el fenomen del torb, un dels principals culpables d’accidents al Pirineu.
  • Boira: El principal enemic per orientar-nos en muntanya! Tot i que ens coneguem bé la zona, millor no arriscar-se i girar cua. 
  • El risc d’allaus: És el principal perill pels esquiadors que fan fora pista. Són molts els motius que poden propiciar la inestabilitat del mantell nival: la irresponsabilitat del ser humà, exposició prolongada o no al sol, vessant de la muntanya, el vent, entre d’altres. 

Podríem concloure com moltes vegades hem insistit, què el fet de saber molt bé la previsió del temps abans d’anar a muntanya ens estalviarà molts i molts problemes! Així doncs, cal consultar la previsió abans de fer muntanya.

Esperem que el méteo-article d’aquesta setmana el trobeu interessant i espereu amb la mateixa il·lusió el de la pròxima setmana! Salut i muntanya Meteopirinencs/ques!

.

COMARCA: Pirineu
LLOC: Pirineu

Amb el suport de:

logo-salomon-time-to-play
logo-ara-lleida
visit pirineus - meteopirineus catalans
Els últims Reportatges publicats:
MeteoArticle: La fiabilitat del...
Pirineus
Pirineus
La meteorologia és una ciència que combina dades, experiència i tecnologia per oferir prediccions acurades. Tot i així, en els darrers anys, els professionals hem notat una disminució en la fiabilitat dels models meteorològics en certes situacions. Aquesta problemàtica s’està intensificant i afec...
REPORTATGES: CIÈNCIA, METEOROLOGIA
Oferta de feina a MeteoPirineus!
Pirineu
Pirineu
Cerquem una persona per formar part de l'equip de MeteoPirineus!
REPORTATGES: METEOROLOGIA
MeteoArticle: nevades de sud i ...
Pirineus
Pirineus
Neva més al vessant nord del Pirineu? Habitualment tenim consultes i solem explicar en les xerrades que organitzem, perquè és tan diferent els acumulats de neu en un vessant o altre del Pirineu.. Té una explicació relativament senzilla, depenent de la procedència de les masses d'aire, que aporten...
REPORTATGES: METEOROLOGIA