LNAUSP-HIVERN_1208x163_CA

MeteoArticle: l’anticicló d’hivern i el cabal dels rius del Pirineu

REPORTATGES: CIÈNCIA, METEOROLOGIA
En el méteo-article d'aquesta setmana, volem parlar del cabal dels rius durant els mesos d'hivern, l'estació més seca de tot l'any a gran part del Pirineu català i Andorrà. Sumat a la sequera que ja patim fa mesos, ara li afegim la "sequera" fruit de la clàssica situació anticiclònica habituals de desembre i gener i la presencia de l'aigua disponible a la conca en forma de neu, que provoquen uns valors encara més baixos dels valors del cabals dels rius i embassaments...
font bastareny - meteopirineus catalans

Les rius del Pirineu, estan condicionats bàsicament per la situació meteo viscudes en les darreres setmanes i en l’actualitat. Tal i com hem mencionat anteriorment, l’estació més seca de part del Pirineu oriental (Català i Andorra) és l’hivern, on moltes vegades coincideixen els mínims de precipitació amb els de cabal. A banda de la poca precipitació, el fet de que la majoria de l’aigua disponible de les conques del riu, es trobi en forma de neu, és a dir, en estat sòlid, provoca que no baixi cap al riu, produint així, uns mínims de cabal molt notables. 

Posteriorment, quan comença a augmentar la temperatura, tota aquesta aigua en forma de neu que s’ubica en les zones més muntanyoses, es va fonent, per arribar finalment a les conques dels rius. Aquest fet dóna lloc a un augment dels cabals, arribant a marcar màxims, entre el mes de maig i juny aproximadament. 

Durant l’estiu, ve molt condicionat si l’any és molt tempestuós o no, essent aquesta època la més plujosa de l’any. Així doncs, incrementa el cabal dels rius, superiors durant l’hivern, a causa de les temperatures més elevades i la pluviometria a totes les cotes. 

Com ja sabem, portem un déficit de precipitació molt important al llarg dels darrers dos anys, que han provocat gairebé cap crescuda important dels nostres rius i com a conseqüència, uns embassaments amb nivells històrics de sequera. I la previsió a curt termini és nefasta, poca reserva de neu de moment i poques opcions a grans nevades a curt termini,

Estat embassament Oliana octubre 2022.

Tot i això, els mapes a llarg termini continuen sent una mica optimistes, i sembla que la inpercia tan seca del 2022 no hauria de continuar al llarg d’aquest any i fins i tot, la neu hauria de fer acte de presencia especialment entre febrer i març al Pirineu.

Ja sabem que moltes vegades després de grans sequeres arriben les precipitacions de cop, com la viscuda al gran temporal de neu Glòria del 2020, que va provocar gruixos de neu espectaculars i una primavera on els embassaments van pujar de forma notable gràcies a les fortes reserves de neu. Esperem que d’aquí uns mesos, parlem de la millora de la situació de sequera i recuperem l’abundància d’aigua clàssica dels nostres rius pirinencs!

Esperem que el méteo-article d’aquesta setmana el trobeu interessant i espereu amb la mateixa il·lusió pròxim! Segons les pròximes previsions, sembla que tindrem un cap de setmana menys mogut, tot i que no ens abandonaran les nevades. Fins la pròxima. Salut i muntanya Meteopirinencs/ques!

LLOC: Pirineus

Amb el suport de:

Els últims Reportatges publicats:
MéteoArticle: les crescudes del...
Pirineus
Pirineus
Seguim amb els méteo-articles parlant de diferents temàtiques relacionades amb el clima i les zones de muntanya. Avui us volem parlar del cabal dels rius, les seves crescudes i el risc d'inundacions en alguns indrets. Com s'han de gestionar aquests fenomens naturals? A continuació, entrem en deta...
REPORTATGES: METEOROLOGIA
MeteoArticle: Alguns documental...
Pirineus
Serra del Cadí
Avui us volem deixar en un artible, una mostra dels diversos vídeos que hem realitzat al llarg dels anys, per mostrar-vos característiques climàtiques i viatges per les nostres muntanyes! Us deixem uns quants i us animem que remeneu el nostre YouTube on trobareu més vídeos!
REPORTATGES: CIÈNCIA
MeteoArticle: el fenomen de la ...
Pluja, és únicament aigua que cau d'un núvol o hi ha més coses que no sabem? Ho parlem a continuació!
REPORTATGES: METEOROLOGIA