D’ençà que va començar la pandèmia de la Covid-19, van aparèixer diversos estudis que analitzaven els factors que ajuden o frenen la seva expansió, així ens ho explicava en la entrevista que vam fer al Tomàs Molina. Aquests estudis intentan relacionar els factors meteorològic amb el virus.
Tal com ja sabem, el principal factor d’expansió durant la fase inicial és la mobilitat, d’aquí que estiguem tots fent quarantena. Tot i això, ens les fases que ens trobem actualment, sembla que les condicions meteorològiques podem ser un factor secundari a tenir en compte.
Un estudi realitzat a més de 100 ciutats xineses (Wang et al. 2020), analitza la relació de l’expansió de la Covid-19 amb les dades de temperatura. Se centren sobretot en la província de Hubei, on va aparèixer el focus inicial d’aquest virus. La recol·lecció de dades i l’anàlisi posterior indica que la temperatura i la humitat relativa, es poden relacionar directament i de forma rellevant amb una reducció de casos de coronavirus de la població. D’aquesta forma doncs, aquests dos factors meteorològics podrien explicar la distribució dels brots més importants del virus, ubicant-se sobretot en zones més fredes i poc humides -tal i com podem veure en aquesta imatge extreta del seu informe-.
En l’estudi d’Araujo i Naimi (2020) – el qual s’ha publicat a Catalunya- s’identifica una franja òptima situada entre els -3ºC i els 15ºC de temperatura mitjana mensual, on es calcula que és l’interval on hi ha la probabilitat més gran d’expansió del virus. A partir de 15ºC, la seva capacitat d’expansió es comença a decaure, i per sobre els 20ºC es redueix gairebé a la meitat. Tal com podem veure a continuació, el SMC ha fet un càlcul de temperatures mitjanes dels períodes 1981-2010 per determinar quines temperatures podem assolir els pròxims mesos. Es preveu -valorant únicament factor climàtic- que els mesos que venen, ajudin a reduir la gran capacitat d’expansió d’aquest virus. Tot i això, haurem d’estar atents…
Així doncs, si és probable que l’augment de la temperatura ajudi a reduir el risc de contagi indirecte, no disminuirà significativament el risc de contagi directe de persona a persona. Cal seguir respectant les mesures de protecció, d’aquesta “nova normalitat”! Esperem que el méteo-article d’aquesta setmana el trobeu interessant i espereu amb la mateixa il·lusió el pròxim reportatge! Fins la pròxima. Salut i muntanya Meteopirinencs/ques!