LNAUSP-HIVERN_1208x163_CA

MeteoArticle: la proximitat al Sol i la calor

REPORTATGES: CIÈNCIA
Seguim amb els nostres méteo-articles, on avui descobrirem la relació directe o no de la proximitat de la Terra al Sol i la calor o les onades de calor de l'estiu. Cal destacar diferents factors que ens mostraran la importància dels moviments circulars o de l'angle d'incidència entre aquests. Ho descobrim, a continuació:
newcluetosol

Tal i com hem comentat, la majoria de nosaltres solem relacionar la proximitat de la Terra al Sol amb la calor que passem durant l’estiu, especialment els mesos de juliol i agost. Però és aquest el factor que respon a l’augment de les temperatures? La llunyania o proximitat al Sol no té relació amb la calor. Curiosament, els habitants de l’hemisferi nord vivim l’estiu i, tot i ser l’època amb els valors més elevats al termòmetre, aquesta ve determinada per l’angle d’incidència del Sol sobre l’horitzó i no pas per la seva distància respecte a la Terra.

És més, a inicis de juliol -entre el 2 i 7 de juliol cada any- el planeta Terra passa per la distància màxima del Sol, a uns 152.092.505 quilòmetres aproximadament. Aquest fet rep el nom d’afeli, i ens ajuda a entendre que la proximitat i la calor no van de la mà. En aquest mateix moment, a l’hemisferi sud, enceten l’hivern, trobant-se a la menor distància, anomenat periheli.

La raó de la distribució de les masses d’aire recau a la inclinació terrestre, donant lloc que els països a pocs quilòmetres de l’equador, tinguin pràcticament sempre la mateixa temperatura. Respecte l’hemisferi nord, es troba inclinat cap al sol, tenint més hores d’insolació on les masses d’aire càlid, que normalment ocupen latituds més meridionals, es moguin cap al N amb la notable pujada de les temperatures i una situació anticiclònica força predominant.

Esperem que el méteo-article d’aquesta setmana el trobeu interessant i espereu amb la mateixa il·lusió el pròxim reportatge!  Fins la pròxima. Salut i muntanya Meteopirinencs/ques!

COMARCA: Tierra
LLOC: Tierra

Amb el suport de:

Els últims Reportatges publicats:
MéteoArticle: les crescudes del...
Pirineus
Pirineus
Seguim amb els méteo-articles parlant de diferents temàtiques relacionades amb el clima i les zones de muntanya. Avui us volem parlar del cabal dels rius, les seves crescudes i el risc d'inundacions en alguns indrets. Com s'han de gestionar aquests fenomens naturals? A continuació, entrem en deta...
REPORTATGES: METEOROLOGIA
MeteoArticle: Alguns documental...
Pirineus
Serra del Cadí
Avui us volem deixar en un artible, una mostra dels diversos vídeos que hem realitzat al llarg dels anys, per mostrar-vos característiques climàtiques i viatges per les nostres muntanyes! Us deixem uns quants i us animem que remeneu el nostre YouTube on trobareu més vídeos!
REPORTATGES: CIÈNCIA
MeteoArticle: el fenomen de la ...
Pluja, és únicament aigua que cau d'un núvol o hi ha més coses que no sabem? Ho parlem a continuació!
REPORTATGES: METEOROLOGIA