banner---Encamp-2023

Rècord de fred al Pirineu, al clot del Tuc de la Llança

REPORTATGES: METEOROLOGIA
Tenim un un rècord de fred al Pirineu, on aquesta matinada del 8 de gener del 2021 s'han enregistrat -34,78ºC al clot del Tuc de la Llança, a 2.350 m d'alçada a Alt Àneu, al Pallars Sobirà, al límit amb la zona de Beret.
rècord de fred - tuc de la Llança

L’onada de fred que ens afecta des del dia de Nadal del 2020, ha arribat avui al seu màxim de registres extrems! Recordarem aquesta onada freda per la intensitat però especialment, per la seva llarguíssima durada.

Aquesta matinada (8 de gener del 2021) s’ha enregistrat la temperatura de -34,8ºC, el rècord històric de temperatura baixa de la península Ibèrica es va enregistrar a l’estany Gento, a la Vall Fosca, el 1956, amb 32ºC sota zero. Aquest, de moment, és el rècord de fred oficial, mesurat en una estació homologada i situada segons els estàndards de l’Organització Meteorològica Mundial. Al mateix moment però, una altra estació a Lleó, Vega de Liordes ha registrat l’espectacular xifra de  -35,6°C !

Però aquestes dades queden lluny dels registres enregistrats a la mateixa hora en altres indrets properes, que tot i ser de fred extrem (-15ºC a -20ºC), no arriben a valors desmesurats inferiors als -30ºC. Aquest efecte el crea la inversió tèrmica, l’aire fred, més pesat que l’aire més càlid, queda enclotat a les parts més baixes del relleu, provocant que en les conegudes “trampes de terreny” es generi l’efecte de “piscina freda”. Als clots, dolines o estanys (glaçats) entre els pics i serres, s’hi va acumulant l’aire fred durant les hores nocturnes i, en nits serenes i sense vent, s’hi forma una acumulació d’aire fred que permet una baixada molt important de la temperatura respecte al seu entorn.

Segurament el Pirineu està farcit de raconets on aquest aire enclotat genera veritables congeladors, tot i que manquen estacions que mesurin aquestes dades. 
Ens agradaria concloure que molt probablement l’onada històrica de fred del 1956, quan es va donar el rècord d’estany Gento, va ser molt més extraordinària que aquesta, i la manca de termòmetres en zones enclotades, va fer que no tinguéssim llavors valors més extrems als mesurats en aquest episodi de fred!

COMARCA: Pirineus
LLOC: Vall d'Aran

Amb el suport de:

visit pirineus - meteopirineus catalans
Els últims Reportatges publicats:
Méteo-Article: Els ovnis del ce...
Pirineus
Pirineus
De tant en tant, el cel ens sorprèn amb espectaculars "ovnis" que ens deixen bocabadats. Però, abans que pensis en extraterrestres, deixa'ns explicar-te que aquests misteriosos objectes voladors són, en realitat, uns núvols amb formes tan fascinants que ens recorden als plats voladors de les pel·...
REPORTATGES: METEOROLOGIA
MeteoArticle: Efemèrides Meteor...
Pirineus
La meteorologia ens ofereix un ventall d’esdeveniments extrems que marquen la història de les regions i, sovint, les condicions de vida de les comunitats. Les zones de muntanya, per la seva orografia complexa i característiques úniques, sovint concentren alguns dels fenòmens més impressionants i ...
REPORTATGES: METEOROLOGIA
MeteoArticle: Curiositats de la...
Pirineus
La neu al Pirineu és un fenomen fascinant que amaga molt més que només fred i precipitacions! Des de les condicions meteorològiques que necessitem perquè un floc de neu es formi, fins als curiosos processos que poden fer desaparèixer la neu en qüestió d'hores, el seu comportament és ple de mister...
REPORTATGES: METEOROLOGIA