banner---Encamp-2023

Rècord de fred al Pirineu, al clot del Tuc de la Llança

REPORTATGES: METEOROLOGIA
Tenim un un rècord de fred al Pirineu, on aquesta matinada del 8 de gener del 2021 s'han enregistrat -34,78ºC al clot del Tuc de la Llança, a 2.350 m d'alçada a Alt Àneu, al Pallars Sobirà, al límit amb la zona de Beret.
rècord de fred - tuc de la Llança

L’onada de fred que ens afecta des del dia de Nadal del 2020, ha arribat avui al seu màxim de registres extrems! Recordarem aquesta onada freda per la intensitat però especialment, per la seva llarguíssima durada.

Aquesta matinada (8 de gener del 2021) s’ha enregistrat la temperatura de -34,8ºC, el rècord històric de temperatura baixa de la península Ibèrica es va enregistrar a l’estany Gento, a la Vall Fosca, el 1956, amb 32ºC sota zero. Aquest, de moment, és el rècord de fred oficial, mesurat en una estació homologada i situada segons els estàndards de l’Organització Meteorològica Mundial. Al mateix moment però, una altra estació a Lleó, Vega de Liordes ha registrat l’espectacular xifra de  -35,6°C !

Però aquestes dades queden lluny dels registres enregistrats a la mateixa hora en altres indrets properes, que tot i ser de fred extrem (-15ºC a -20ºC), no arriben a valors desmesurats inferiors als -30ºC. Aquest efecte el crea la inversió tèrmica, l’aire fred, més pesat que l’aire més càlid, queda enclotat a les parts més baixes del relleu, provocant que en les conegudes “trampes de terreny” es generi l’efecte de “piscina freda”. Als clots, dolines o estanys (glaçats) entre els pics i serres, s’hi va acumulant l’aire fred durant les hores nocturnes i, en nits serenes i sense vent, s’hi forma una acumulació d’aire fred que permet una baixada molt important de la temperatura respecte al seu entorn.

Segurament el Pirineu està farcit de raconets on aquest aire enclotat genera veritables congeladors, tot i que manquen estacions que mesurin aquestes dades. 
Ens agradaria concloure que molt probablement l’onada històrica de fred del 1956, quan es va donar el rècord d’estany Gento, va ser molt més extraordinària que aquesta, i la manca de termòmetres en zones enclotades, va fer que no tinguéssim llavors valors més extrems als mesurats en aquest episodi de fred!

COMARCA: Pirineus
LLOC: Vall d'Aran

Amb el suport de:

visit pirineus - meteopirineus catalans
Els últims Reportatges publicats:
Méteo-Article: Cap a on va el c...
Pirineus
Pirineus
La geologia ens permet fer un estudi de com s'ha comportat climàticament la terra i alhora, respostes per afrontar un dels problemes principal que ens trobem actualment davant l'escalfament global.. Analitzem alguns aspectes, que ens platejaran una visió més àmplia sobre el "canvi climàtic".
REPORTATGES: METEOROLOGIA
MeteoArticle: les percepcions d...
Al Pirineu és difícil fer una predicció i molt més, explicar-la! Dir quin temps farà a la porta de casa meva en un àmbit tan complicat com és la nostra serralada, és molt complicat.. Però avui volem parlar sobre percepcions.. Fred, calor, bon temps, mal temps, és una variable que la determinem no...
REPORTATGES: METEOROLOGIA
Un març de 2025 excepcional: pl...
Pirineus
Pirineus
El mes de març de 2025 quedarà gravat a la memòria com un dels més plujosos i nivosos dels darrers anys al Pirineu català. Després d'un hivern relativament sec i amb nevades irregulars, la irrupció de diversos episodis de precipitacions intenses ha transformat completament el paisatge i les reser...
REPORTATGES: CIÈNCIA, METEOROLOGIA