banner---Encamp-2023

Guiar a la muntanya i al medi natural

REPORTATGES: METEOROLOGIA
Moltes vegades a l'hora de voler fer un guiatge sorgeixen molts dubtes de responsabilitats del guia, i avui volem respondre algunes preguntes com: "Quines competències professionals bàsiques s’han de tenir —i acreditar— per dur a terme activitats guiades al medi natural?" o "El professorat docent, quan fa pràctiques i activitats educatives al medi natural que comportin desplaçaments a peu, pot acompanyar i conduir grups d’alumnes?" Gràcies a la guia d'IDAPA, "Guiar a la muntanya i el medi natural" donem resposta a aquestes i moltes altres preguntes relacionades amb els guiatges a muntanya.
Guiar a la muntanya i el medi ambient - meteopirineus

Abans de l’estiu l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA), va editat un resum divulgatiu sobre les competències i les responsabilitats en el sector del guiatge professional en un format molt entenedor de preguntes i respostes (FAQs).

L’IDAPA té entre les seves funcions l’impuls de sectors productius d’alt valor afegit o qualitativament importants per al territori de l’Alt Pirineu i Aran. Dos d’aquests sectors, clarament relacionats entre ells, són el senderisme i l’ecoturisme, que generen llocs de treball a través de les empreses d’activitats —i agències de viatge— i, més específicament, de la professió de guies.

En el marc de la Taula de Camins de l’Alt Pirineu i Aran, òrgan consultiu de l’IDAPA, i dels Festivals de Senderisme dels Pirineus, que l’Institut coordina i promou, va sorgir la demanda d’aclarir l’atribució de competències en els guiatges relacionats amb el senderisme i l’ecoturisme, així com la de determinar les responsabilitats en l’organització d’activitats en el medi natural.

L’IDAPA va encarregar a la Meritxell Arderiu, professora de Cicles Formatius – CAR Sant Cugat del Vallès, i a l’Albert Bernadí, advocat especialista en dret administratiu, urbanisme i medi ambient i consignat pel també advocat Eduard Borràs, dos informes tècnics amb el que s’ha pogut editar un resum divulgatiu amb format de preguntes freqüents (FAQs) i respostes breus, que s’estructura en tres blocs:

  1. Competències, formacions i professions per fer guiatges al medi natural i a la muntanya (8 preguntes).
  2. Organització d’activitats guiades en el medi natural: responsabilitats i obligacions (4 preguntes).
  3. Aspectes operatius de les activitats guiades (5 preguntes).

Aquesta guia dona respostes a moltes de les preguntes que com a guies, docent o expert o llicenciat en alguna disciplina, ens permet o no guiar a persones a la muntanya. Com bé sabem són molts els accidents i problemes derivats dels guiatges sense competències en els darrers anys i moltes vegades ha estat per una manca de coneixement del tema. Amb aquest article i la gran feina de molts professionals del sector, volem des de MeteoPirineus contribuir a la difusió d’aquesta guia disponible AQUÍ.

.

.

.

COMARCA: Pirineus
LLOC: Pirineus

Amb el suport de:

Els últims Reportatges publicats:
Descobrint les Glaceres Rocallo...
Comú d'Encamp
Andorra
Parlem de les glaceres rocalloses relictes! Aquestes extraordinàries formacions glacials molt presents al Pirineu, encara avui dia son confoses per simples tarteres de muntanya. Volem que tot amant del Pirineu les conegui i per això anem fins al circ de Pessons, del comú d’Encamp d’Andorra, per ...
REPORTATGES: CIÈNCIA, METEOROLOGIA
Méteo-Article: "El vent d'Espan...
Pirineus
Vielha
Seguim amb els méteo-articles parlant de diferents temàtiques relacionades amb el clima i les zones de muntanya. Avui us volem parlar d'un fet meteorològic força comú al Pirineu, i per exempleritzar-lo parlarem del que va succeir el passat mes d'octubre, on a Vielha es van registrar 14 graus més ...
REPORTATGES: CIÈNCIA, METEOROLOGIA
EXTRAESCOLAR "Ciència, natura i...
Alt Urgell
Meteopirineus (C/Major 10)
Descobreix la Màgia de la Ciència de Muntanya! Extraescolar per a nens i nenes de 6 a 10 anys a La Seu d'Urgell.
REPORTATGES: CIÈNCIA, METEOROLOGIA