PdG---banner-1920x350px

Pobles amb encant al Cabrerès-Collsacabra. Rupit (Osona)

DESCOBERTA: POBLES I MUSEUS
Un dels pobles més populars de la Catalunya interior és Rupit, en un entorn únic i amb un encant especial. Us proposem descobrir el poble i els seus entorns!
ueth_meteopirineus

L’espai natural del Cabrerès-Collsacabra, conjuntament amb les Guilleries-Savassona, són una de les zones més rellevants a nivell paisatgístic de la geografia osonenca. Tot i això, també amaguen alguns dels pobles més idíl·lics i de pel·lícula de la província de Barcelona, situant-se al “Prepirineu” més sud del territori català. Així doncs, avui us volem descobrir els pobles de Rupit i de Tavertet. Ens acompanyeu a conèixer aquests tresors del territori osonenc?

Ens arribem fins a l’espai natural del Cabrerès-Collsacabra, a la comarca d’Osona, un territori d’una gran riquesa paisatgística, geogràfica i cultural, ubicada a les comarques centrals de la província de Barcelona. Avui doncs, us volem descobrir els pobles amb més encant, amb els indrets menys coneguts d’aquesta zona! Passejant de forma respectuosa pels seus carrers i espais naturals, per tal de poder interpretar la bellesa del territori osonenc. Recordem que en ambdós pobles cal pagar l’aparcament, degut a l’elevada allau de visitants, que en regula el nombre i és un ajut per mantenir els indrets amb el seu encant.

DCIM100MEDIA

Comencem parlant del poble medieval de Rupit, al terme municipal de Rupit i Pruit, situat a l’est del territori osonenc, limitant amb la Garrotxa. Antigament Rupit i Pruit eren dos pobles separats, que l’any 1977 es van fusionar amb un sol, canviant però el nom del terme municipal. Però on comencen els orígens d’aquest indret? Aquest territori del Cabrerès-Collsacabra és terra de castells i torres de guaita, els quals estaven situats al llarg de la cinglera i als punts més elevats d’aquesta. En el terme municipal de Rupit, trobem la torre de guaita que se situava a l’Agullola -en ruïnes- i la de l’església de Sant Joan de Fàbregues -encara dempeus-.

A partir d’aquí, trobem el castell de Rupit -datat aproximadament de l’any 968-, propietat dels vescomtes d’Osona i els senyors de Cardona durant el segle X. Arran d’aquesta edificació, van aparèixer les primeres cases, algunes datades entre els segles XII-XII. Així doncs, amb el pas dels anys es va anar construint el poble sobre la penya muntanyosa, sobretot durant els segles XVI-XVII, on Rupit va ser tenir el seu auge.

Però amb les pestes del segle XIV i els terratrèmols coneguts d’Olot i Camprodon (1427-28) el van deixar gairebé despoblat, amb les edificacions que van anar deteriorant-se i es van acabar perdent. Tot i això, a partir del segle XVII va tenir una forta repoblació i es van refer la majoria de masies, recuperant les esglésies de la zona. Actualment doncs, tenim aquest poble refet posteriorment del pas de la història pel territori. Els carrers, les façanes de les cases i alguns llocs d’interès com ara el pont penjat, donen a Rupit un toc de pel·lícula, com si el pas del temps estigués parat… I no ens oblidem de la visita al Salt de Sallent, un salt d’aigua espectacular!

Així doncs, no volem oblidar-nos d’un altre bonic poble d’aquest territori tan especial, aquest però, més pròxim a la Vall de Sau, el poble de Tavertet. Enfilat sobre un cingle al fons del Sot de Balà, té unes vistes panoràmiques excepcionals de les grans parets que envolten el Pantà de Sau. Un indret que ens robarà l’alè!

Ha set sempre un indret per l’assentament humà, trobant restes d’algun jaciment ibèric -molt semblant però no tan rellevant com el de l’Esquirol o el de Roda de Ter-. Cal destacar, que durant l’època d’invasió sarraïna -segle VIII- la majoria de la població va marxar de la capital Ausa -actual Vic- per amagar-se i refugiar-se a les zones més muntanyoses del territori osonenc. Amb el pas del temps, Tavertet sempre ha mantingut la seva bonica estètica, amb un nucli urbà on es conserva cases edificades entre els segles XVII-XVIII. Així doncs, no ens sorprèn que la Generalitat de Catalunya declarés aquest conjunt com a Bé d’Interès Cultural.

Però no només el poble de Tavertet és especial. Els seus voltants tenen una gran rellevància en l’àmbit geogràfic que no podem evitar mencionar. Comencem parlant del Salt del Molí Bernat i la Bauma de les Corts, ubicat sota el cingle on està situat el poblat. Una bonica ruta per l’antic camí d’accés, d’on podrem contemplar el gran salt d’aigua amb una panoràmica del Sot de Balà i a la llunyania, el Pantà de Sau. Un indret que ens deixarà bocabadats!

Cal dir però, que encara coneixem un petit tresor amagat entre la carretera de l’Esquirol i Taveret. Parlem doncs, del Barret d’en Perereda, el resultat de l’erosió meteorològica i del pas del temps, amb unes formes físiques molt especials. Però el millor de tot? La vista panoràmica al Pantà de Sau i al Morro de l’Abella… Un indret privilegiat que pocs coneixen i que cal respectar a causa de la seva fragilitat!

Aquesta és la nostra proposta de pobles amb encant del Cabrerès-Collsacabra, a Osona. Ens hem deixat alguns racons, els quals sabem que us encantaria visitar! Però no us preocupeu, elaborarem molts més articles sobre pobles al Pirineu perquè pugueu triar i planejar la vostre visita! Així doncs, per estar informat dels nostres articles, podeu seguir les nostres XXSS o la newsletter de la pàgina web. Cada setmana, articles i previsions noves!

.

.

El Clima:

MeteoPiri_500x500

Sabies que?

Una petita carretera uneix Rupit a Tavertet, a tocar de la gran caiguda de les parets del Collsacabra! Conduint amb precaució per aquesta carretera, gaudirem de paisatges únics.
LA NOSTRA PROPOSTA DE RUTA:

Consulteu la proposta de ruta al SALT DEL SALLENT

Powered by Wikiloc
DADES TÈCNIQUES DE LA RUTA
COMARCA: Osona
LLOC: Rupit

Amb el suport de:

Les últimes propostes de Descoberta:
Ruta amb raquetes pels estanys de...
La Cerdanya
Estanys de la Pera
A l'oest de la Cerdanya, hi trobem els estanys de la Pera. És una de les zones lacustres més interessants i més visitades, sobretot durant l'estiu, del Pirineu Oriental. El seu paisatge, es caracteritza per tonalitats singulars de colors vermells i grisos. Avui proposem doncs, una ruta amb raquetes fins aquest indret!
DESCOBERTA: RAQUETES DE NEU
Sortida skimo al cim de Noucreus ...
Ripollès
Cim de Noucreus
Avui proposem una sortida d'esquí de muntanya (skimo) per la Vall de Núria, un dels indrets amagats i més bonics del Pirineu oriental. Des d'aquest lloc, presentem una ruta fins al cim del Noucreus, frontera amb França, amb unes vistes espectaculars. Més detalls a continuació:
DESCOBERTA: ESQUIMU
Ruta amb raquetes pel Pla de la L...
Cerdanya
Aransa
L'estació d'esquí nòrdic Aransa -oberta l'any 1986-, es troba situada al poble d'Arànser, al terme municipal de Lles de Cerdanya. Envoltada per muntanyes de renom a la comarca, com la Tossa Plana de Lles o el Pic de Sirvent, és troba ubicada a la conca dels Estanys de la Pera. Avui proposem doncs, una ruta amb raquetes per aq...
DESCOBERTA: RAQUETES DE NEU

SUBSCRIU-TE AQUÍ A LA NOSTRA AGENDA D'ACTIVITATS

Gratis

Responsable: MeteoPirineus
Finalitat: Gestionar i enviar informació de butlletins i promocions a través del correu electrònic.
Legitimació: Consentiment de l'interessat.
DESTINATARIS: No se cediran a tercers excepte obligació legal.
DRETS: Pots exercir en qualsevol moment els teus drets d'accés, rectificació, supressió, oposició y altres drets legalment establerts a través del següent email: info@meteopirineuscatalans.com
INFORMACIÓ ADDICIONAL: Pots consultar la informació addicional i detallada sobre protecció de dades aquí