banner---turisme-alt-urgell2023

Autoconsum amb PEUSA: com actuar respecte el canvi climàtic

REPORTATGES: CIÈNCIA
Cada vegada són més les llars del Pirineu que, a causa del seu aïllament o per consciència ambiental, han decidit instal·lar autoconsum a casa seva. A banda de ser una energia neta i rendible econòmicament a mitjà termini, és segurament una de les vies de futur d'energia al Pirineu. Així podrem resoldre la manca d'energia en entorns on a vegades és difícil d'abastir-se. La majoria de nosaltres ja sabem què és l'autoconsum, però avui de la mà de PEUSA, us expliquem el cas real d'una casa quasi aïllada del Pirineu que ha triat l'autoconsum! A continuació, ho veiem:
peusa - autoconsum - MeteoPirineus

Parlem avui de com realitzar autoconsum a casa. A l’abril del 2019 va publicar-se un reial decret al BOE que regulava l’autoconsum d’energia elèctrica de forma particular i col·lectiva -comunitat de veïns o subministraments propers-. A través d’aquest informe es permet la producció centrant-la a través de les plaques solars fotovoltaiques reivindicant el total suport a les energies renovables.

COM FUNCIONA? 

Les instal·lacions d’autoconsum poden ser aïllades (sense connexió física a la xarxa) o connectades a la xarxa. La informació aquí continguda se centra en les instal·lacions d’autoconsum connectades a la xarxa elèctrica.

Actualment, les instal·lacions d’autoconsum connectades a la xarxa són legals i qualsevol consumidor d’energia elèctrica pot generar la seva pròpia electricitat.

La Llei 24/2013, de 26 de desembre, del Sector Elèctric, defineix l’autoconsum, arrel de la modificació incorporada pel Reial Decret–llei 15/2018, de 5 d’octubre, de mesures urgents per a la transició energètica i la protecció dels consumidors, com el consum per part d’un o varis consumidors d’energia elèctrica provinent d’instal·lacions de producció pròximes a les de consum i associades als mateixos.

A nivell domèstic, l’autoconsum es fa principalment mitjançant instal·lacions d’energia solar fotovoltaica de petita potència.

AVANTATGES:

Energètics i ambientals

 • Contribueix a la seguretat i la garantia de subministrament.
 • Redueix el consum de combustibles fòssils i la dependència energètica amb l’exterior.
 • Ajuda al compliment dels objectius de Catalunya i de la Unió Europea en matèria d’energies renovables, amb un cost inferior a altres mecanismes de foment.
 • Contribueix a la descarbonització de l’energia i a la millora de la qualitat de l’aire.

Socioeconòmics

 • Afavoreix nous models de negoci lligats a l’agregació de l’energia.
 • Incentiva l’activitat econòmica i industrial.
 • Millora la competitivitat de les empreses i fomenta la creació de llocs d’ocupació no deslocalitzables.

Per al consumidor

 • Suposa un estalvi energètic i econòmic.
 • Permet que el consumidor tingui el control de la seva gestió energètica i afavoreix a l’apoderament del ciutadà en el model energètic.
 • Obre la porta al vehicle elèctric amb energia km zero.

Per al sistema elèctric

 • No suposa un cost econòmic regulat pel sistema elèctric i no requereix de primes per la seva rendibilitat econòmica.
 • Redueix les pèrdues associades al transport i distribució d’electricitat.
 • Contribueix a reduir saturacions a la xarxa de distribució.
 • Redueix inversions a la xarxa de distribució.
 • Contribueix a la reducció del preu marginalista del mercat elèctric.
 • Afavoreix la gestió de la demanda i el laminatge de la corba de càrrega.
 • L’energia solar fotovoltaica contribueix a la cobertura de la punta de demanda a l’estiu.
 • Contribueix a l’emmagatzematge d’electricitat de forma distribuïda.
 • Afavoreix la digitalització de l’energia i les xarxes intel·ligents.

COM HO FAIG?

A nivell particular és difícil de tramitar tots els papers i gestions que es deriven de la instal·lació d’autoconsum, pel que recomanem que alguna empresa especialitzada se n’ocupi. En el cas de la casa que hem visitat en el reportatge del vídeo, PEUSA és la empresa que s’ha ocupat de tot el projecte i us expliquem quins passos fan:

1- DISSENY
Anàlisi de dades, estudi tècnic i econòmic i dimensionament del projecte.

2- TRAMITACIÓ
Elaboració del projecte, gestió i seguiment dels tràmits amb la companyia distribuïdora i l’Administració.

3- INSTAL·LACIÓ
Muntatge, posada en marxa i seguiment.

4- MANTENIMENT
Propostes personalitzades, tant correctives com preventives.

5- FINANÇAMENT
Fins al 100% del capital necessari per a la inversió.

6- GARANTIA
Certificació dels millors proveïdors del sector.

A banda amb PEUSA, compensen els excedents d’energia que no s’utilitza, és a dir, vens el teu excedent a la xarxa!

AL PIRINEU ÉS RENTABLE?

A diferència dels que pugui semblar, el Pirineu i especialment les comarques de l’Alt Urgell i la Cerdanya, són indrets amb moltes hores de sol al llarg de l’any, el que la converteix en un indret òptim per la utilització del sol per generar energia neta! Així que si tens ganes, et recomanem que facis el pas!

Esperem que aquest article sobre autoconsum amb col·laboració amb PEUSA, us hagi set interessant. Cal tenir en compte, el paper clau que juga aquesta empresa en la generació respectuosa i sostenible d’energia neta al Pirineu. Si teniu dubtes sobre aquest tema, contacteu amb ells. comercialitzacio@peusa.org o 900 373 884.
Si vols estar informat dels nostres articles, podeu seguir les nostres XXSS o la newsletter de la pàgina web. Cada setmana, articles i previsions noves!

COMARCA: Urgell
LLOC: Pirineos

Amb el suport de:

Els últims Reportatges publicats:
Què és la pluja àcida?
Pirineu
Peusa
Avui amb els amics de Peusa, us parlem del fenomen conegut com a pluja àcida. Per molts és un element meteorològic que afecta alguns indrets del planeta ocasionalment, provocant destrosses materials i del medi ambient, però la veritat és que no té un origen natural, sinó que és producte de les ac...
REPORTATGES: INICIATIVES
Méteo-Article: Els ovnis del ce...
Pirineus
Pirineus
Molt sovint som visitats pel que popularment s'anomena com "ovnis del cel", un tipus de núvol que per la seva forma i aspecte que ens recorda als plats voladors d'extraterrestres de les pel·lícules de ciència-ficció. Avui, us expliquem què són aquests ovnis i com es formen:
REPORTATGES: METEOROLOGIA
Méteo-Article: Llamps i llampecs
Pirineus
Pirineus
En el reportatge d'avui, us parlem dels llamps i els llampecs, els fenòmens lluminosos que sovint acompanyen a les tempestes i que ens deixen un espectacle visual al cel, sempre que estiguem segurs i protegits dels seus efectes. A continuació, t'expliquem què són, com es formen i quines diferènci...
REPORTATGES: METEOROLOGIA

CHECKLIST PER FER LES TEVES PREVISIONS DEL PIRINEU

Gratis

Responsable: MeteoPirineus
Finalitat: Gestionar i enviar informació de butlletins i promocions a través del correu electrònic.
Legitimació: Consentiment de l'interessat.
DESTINATARIS: No se cediran a tercers excepte obligació legal.
DRETS: Pots exercir en qualsevol moment els teus drets d'accés, rectificació, supressió, oposició y altres drets legalment establerts a través del següent email: info@meteopirineuscatalans.com
INFORMACIÓ ADDICIONAL: Pots consultar la informació addicional i detallada sobre protecció de dades aquí