banner---Encamp-2023

Consells per reduir el consum a casa nostre (PEUSA)

REPORTATGES: CIÈNCIA
Gràcies a la col·laboració anual amb PEUSA durem a terme un seguit de quatre articles, per tal de conscienciar, comentar i exposar idees o projectes per tal de reduir la nostre implicació amb el canvi climàtic. Cal començar a petita escala i des de casa, mica en mica, per tal de poder acabar assolint uns objectius globals entre tots. Avui exposarem diferents consells per tal de reduir i estalviar des de casa nostre, a través de la llum i aigua, entre d'altres. A continuació, entrem en detalls:
Línies_1

Tal com sabem, PEUSA és una empresa que comercialitza energia renovable, amb un compromís respecte el medi ambient, tenint una influència rellevant a la comarca de l’Alt Urgell i altres sectors del Pirineu. Actualment, tenen més de 1.400 socis, amb activitat comercial estesa per tot el territori català -amb la contractació online- en l’àmbit domèstic. Aquest és un dels que darrerament, sobretot amb el confinament, ha augmentat la seva despesa arran d’estar tantes hores a casa.

Per això avui volem exposar petites idees o consells per tal d’estalviar o reduir el nostre consum a casa. A continuació segons la temàtica, els trobarem classificats:

  • No malgastis electricitat! No deixis els aparells elèctrics encesos quan no els estiguis fent servir o no els deixis en standby ja que segueixen gastant. Evitant això, podem reduir un 12% la nostra factura d’electricitat!
  • Bombetes eficients. Substituir les bombetes de casa per les de baix consum o per les de leds -gasten un 80% menys que les bombetes normals i tenen entre 10-15 vegades més de vida útil-, estalviant en la factura de la llum i pensant sempre que no estiguem en alguna habitació de la casa tancar els llums.
  • No malgastis aigua! El que sempre ens han dit per estalviar en aquest aspecte es tancar les aixetes quan ens rentem les dents, freguem els plats o ens ensabonem el cos. És molt important ja que en un sol minut podem malgastar gairebé 10 litres d’aigua! Altres opcions menys econòmiques són les de posar limitadors del cabal a les aixetes, que ens evita que la obrim del tot reduint a la cuina de 15 a 8 litres per minut i a la dutxa de 20 a 10 litres.
  • Fer servir aigua freda enlloc de calenta, ja que aquesta segona suposo un quart del consum energètic d’un habitatge normal. Si ajustem aquest aspecte, notarem una reducció rellevant a la factura de l’aigua a final de mes. D’altre banda, també hi ha algunes aixetes que permeten barrejar l’aigua freda i la calenta. En relació a la rentadora i el rentaplats, intentar fer programes curts i revisar quina és la seva despesa.
  • No abusar de la calefacció o l’aire condicionat! La temperatura ideal de casa ronda els 20ºC, per cada grau de més la despesa augmenta entre un 5-10%. Quan sigui de nit o marxis de casa, millor reduir-la a uns 15ºC enlloc de tancar-la del tot (ideal els termostats digitals per controlar-ho).
  • Tenir unes bones finestres amb persianes. Un consell molt obvi però necessari de recordar! Com més aïllin les finestres, menys pèrdues d’energia tindrem (calor o fred). Unes finestres de PVC ens ajudaran a reduir fins a un 70%, tot i ser inicialment una notable inversió.
  • Electrodomèstics eficients. Cal fixar-nos a l’hora de comprar en la seva etiqueta -millor que posi Classe A- i si té més creus (A+++) són els més eficients fins el moment. Tot i ser més cars, a llarg plaç et pot fer estalviar fins a més de 600 euros aproximadament. D’altre banda, si actualment no tenim l’oportunitat de poder canviar cap electrodomèstic, no hi ha cap problema. Podem canviar algunes accions diàries nostres com ara escalfar el forn més temps del necessari, obrir i tancar la porta de la nevera més sovint del normal o aprofitar la calor residual de la vitroceràmica, entre d’altres.

Així doncs, hi ha moltes formes i petites accions que podem dur a terme durant el nostre dia a dia per tal de reduir la despesa mensual de la llum i de l’aigua. Tot i això, no tot és queda a casa; fora d’aquesta també podem aprofitar per tal de realitzar accions que ajudin al medi ambient i evitin el canvi climàtic, com ara revisar els nostres mètodes de transport -ens breus farem un petit articles sobre la mobilitat elèctrica amb la bicicleta i els punts de càrrega situats per la Seu d’Urgell gràcies a PEUSA-. Així doncs, per estar informat dels nostres articles, podeu seguir les nostres XXSS o la newsletter de la pàgina web. Cada setmana, articles i previsions noves!

COMARCA: Pirineo
LLOC: Pirineo

Amb el suport de:

Els últims Reportatges publicats:
MeteoArticle: Els aigüats de Va...
Pirineu
Pirineu
Els recents aiguats devastadors al País Valencià i zones properes ens han recordat la força imponent de la natura, així com la vulnerabilitat de les nostres infraestructures i de les comunitats davant aquests fenòmens extrems. Curiosament, fa més de quatre dècades, al novembre de 1982, aquesta ma...
REPORTATGES: METEOROLOGIA
MeteoArticle: meteorologia i mu...
Pirineu
Pirineu
Avui us portem un nou méteo-article una mica especial. Ens endinsem en les condicions més típiques de la temporada d’hivern al Pirineu, on descobrirem com la neu, el vent o el fred canvien l’escenari i influencien les nostres activitats a l’aire lliure. ❄️🌬️ Prepareu-vos per conèixer les situa...
REPORTATGES: METEOROLOGIA
Descobrint les Glaceres Rocallo...
Comú d'Encamp
Andorra
Parlem de les glaceres rocalloses relictes! Aquestes extraordinàries formacions glacials molt presents al Pirineu, encara avui dia son confoses per simples tarteres de muntanya. Volem que tot amant del Pirineu les conegui i per això anem fins al circ de Pessons, del comú d’Encamp d’Andorra, per ...
REPORTATGES: CIÈNCIA, METEOROLOGIA