banner---Encamp-2023

El clima de l’estació d’esquí La Molina

REPORTATGES: PENDIENTE REVISION
Avui ens arribem fins una de les estacions més conegudes del Prepirineu català, l'estació d'esquí alpí La Molina. Des del cim més alt de l'indret, la Tosa d'Alp, analitzarem les característiques climàtiques d'aquesta zona, amb unes vistes espectaculars del territori català. Ens acompanyeu? 
la molina - meteopirineus catalans

Així doncs, parlem de la climatologia d’aquesta estació d’esquí, però centrant-la en l’època més hivernal. Comencem parlant de les nevades, essent més abundants en aquesta zona, quan la situació que les propicia són les llevantades. Així doncs, quan els vents són de llevant, és a dir, la seva procedència és de mar cap a terra, topen amb les muntanyes del massís del Puigmal, la zona de la Tosa d’Alp i el Cadí. Això fa de barrera dels vents humits, deixant més precipitació aquí, que a l’altre vessant de les muntanyes. 

L’hivern però, és una de les èpoques més eixutes el Pirineu. Acostumem a tenir els mínims de precipitacions anuals, sobretot durant els mesos de desembre i gener, esta causat per l’arribada de l’anticicló de les Azores, situat a l’oest de la Península Ibèrica, incideix la majoria de vegades amb vents de nord. Aquests, aporten només precipitació al vessant nord del Pirineu, trobant que la zona del Prepirineu, aquests vents arriben eixuts i les precipitacions acostumen a ser escasses. No és fins a finals de l’hivern, que acostumen arribar llevantades o fronts més actius, els quals aporten més neu en aquesta zona. 

D’altre banda, destacar que a la zona més alta de la Tosa d’Alp, hi trobem una de les millors vistes de la panoràmica dels Pirineus. En aquesta àrea, podem trobar resposta al fenomen de la inversió tèrmica, essent molt habitual a la zona de la Cerdanya. Durant els dies d’anticicló en època hivernal, el fred que és més dens que l’aire calent, es diposita en el fons de les valls. Així doncs, trobem temperatures a la plana de la Cerdanya, molt inferiors, que les que trobem a mitja muntanya o als cims; estan a -10º a la vall, i trobant al mateix moment valors positius a més altitud. 

Finalment, parlem de la situació sinòptica que farà nevar a la zona de la Molina. Els fronts que provenen del sud i del sud-oest, són els principals responsables de les nevades, tot i que fan pujar força la cota de neu. Així que hi ha vegades que arriba precipitació, però només neva a cotes altes de l’estació. 

Fins aquí, el reportatge d’avui! Esperem que el reportatge us hagi agradat, descobrint la climatologia hivernal de l’estació. Us proposem també els diferents articles sobre la llevantada Glòria, a les zones d’Aransa, la Vall de Núria i Sant Joan de l’Erm. Molt recomanables! Així doncs, per estar informat dels nostres articles, podeu seguir les nostres XXSS o la newsletter de la pàgina web. Cada setmana, articles i previsions noves! 

No et pots perdre…
COMARCA: Pirineus
LLOC: La Molina

Amb el suport de:

logo-salomon-time-to-play
la Molina - MeteoPirineus Catalans
Els últims Reportatges publicats:
MeteoArticle: les percepcions d...
Al Pirineu és difícil fer una predicció i molt més, explicar-la! Dir quin temps farà a la porta de casa meva en un àmbit tan complicat com és la nostra serralada, és molt complicat.. Però avui volem parlar sobre percepcions.. Fred, calor, bon temps, mal temps, és una variable que la determinem no...
REPORTATGES: METEOROLOGIA
Un març de 2025 excepcional: pl...
Pirineus
Pirineus
El mes de març de 2025 quedarà gravat a la memòria com un dels més plujosos i nivosos dels darrers anys al Pirineu català. Després d'un hivern relativament sec i amb nevades irregulars, la irrupció de diversos episodis de precipitacions intenses ha transformat completament el paisatge i les reser...
REPORTATGES: CIÈNCIA, METEOROLOGIA
540 milions d'anys de clima can...
Pirineus
Pirineus
La Terra ha experimentat grans canvis climàtics al llarg de la seva història geològica. Des del Cambrià, fa uns 540 milions d'anys, el planeta ha passat per nombroses etapes de refredament i escalfament, causades per processos naturals que han afectat l'atmosfera, els oceans i la biosfera. No obs...
REPORTATGES: CIÈNCIA, METEOROLOGIA