aralleida_bnr animat 1208x250 alpi_nordic

El congelador de la conca de Tremp, Dellà i Deçà

REPORTATGES: METEOROLOGIA
Aquests darrers dies hem vist com a poc a poc la temperatura del Pirineu i Prepirineu anava recuperant després de la gran onada de fred d'aquest inici del 2021, valors més normals de temperatura, però hem tingut una clara excepció, la conca de Tremp, Dellà i Decà del Pallars Jussà, on les temperatures han continuat fent extremadament fredes, molt inferiors a la resta del Pirineu. Intentem explicar el perquè!
nevada filomena a tremp - meteopirineus

L’onada de fred que va afectar des del dia 25 de desembre del 2020 fins a l’arribada de la forta nevada Filomena el dia 9 de gener del 2021, ens va portar alguns rècords de fred, com vam veure en aquest article, i una nevada molt abundant a totes les cotes baixes del Pallars Jussà. Un cop passat Filomena, la temperatura es va anar recuperant a gran part del Pirineu, amb temperatures ben fredes d’hivern, però no pas extremes, però amb una gran excepció, la conca de Tremp!

Des del dia 10 fins avui dia 20, les temperatures de les zones baixes de les conques de Tremp, conca Dellà i conca Decà, han estat escandalosament baixes, amb mínimes inferiors en moltes poblacions als -7ºC i màximes que amb prou feina han arribat a ser positives, molt i molt lluny dels registres de les altres valls del Pirineu, on fins i tot han superat els 15ºC en algunes poblacions.

Aquest fred extrem ha permès que tota aquesta zona encara continuï ben present la neu de fa dies, cosa que no passa a la resta del Pirineu on la neu ja ha marxat de les zones baixes i més insolades, però, per què hem tingut aquesta persistència del fred en aquesta zona?

Tenim tres raons principals!

1- Efecte albedo: La neu de color blanc reflecteix els rajos del sol, impedint que la temperatura pugui pujar. Així doncs, tot i la presència de sol alguns dies, aquest poc ha escalfat l’ambient de la conca.

2- Anticicló: La presència de les altes pressions ha comportat el fenomen de la inversió tèrmica, fent que l’aire fred hagi quedat atrapat al fons de la conca. La manca de vents en capes baixes, ha comportat que no hi hagi renovació d’aire i per tant, el fred ha quedat emmagatzemat a les cotes baixes.

3- Orografia de la zona. Aquesta conca està emmurallada tot el seu voltant per muntanyes i serres elevades, que origina aquesta zona baixa on el fred, més pesat, quedi emmagatzemat. Podríem dir què és el mateix fenomen de piscina de fred que parlàvem en el rècord de fred del clot del tuc de la Llana, però a una escala molt més gran.

Totes aquestes tres condicions anteriors, condicionen un feedbak que origina que cada vegada el fred sigui més intens, i també ho hem pogut viure en altres indrets del sistema Ibèric i les mesetes, amb registres aquests 20 primers dies del 2021, que han arribat als -20ºc, -25 i fins i tot als -30ºC, excepcionals registres!

I quan acabarà aquesta situació? Doncs molt probablement avui mateix! El canvi de situació meteorològica, ens portarà pas de fronts amb vents forts associats, que comportaran la renovació d’aire fred estancat, per un de més temperat!

COMARCA: Tremp
LLOC: Pirineus

Amb el suport de:

visit pirineus - meteopirineus catalans
Els últims Reportatges publicats:
Regions climàtiques del Pirineu...
Pirineus
Pirineus
Moltes vegades en les previsions que fem habitualment sobre el temps del Pirineu i Prepirineu català, parlem de vessant nord, vessant sud, Prepirineu, Pirineu occidental, Pirineu oriental, Pirineu axial o Alt Pirineu. Hi ha moltíssimes classificacions que podrien determinar els límits d’aquestes ...
REPORTATGES: METEOROLOGIA
MeteoArticle: l'efecte "Foehn" ...
Avui tornem a tenir un nou méteo-article, on parlarem d'un fenomen molt comú al Pirineu, el conegut efecte foehn o "föhn". Molts cops al vessant sud el Pirineu, les temperatures són molt superiors que a l'altre vessant de les muntanyes, com per exemple podria passar, entre la Val d'Aran i l'Alta ...
REPORTATGES: METEOROLOGIA
MeteoArticle: La pressió atmosf...
Pirineus
La pressió atmosfèrica en un punt de l'atmosfera és equivalent al pes de la columna vertical d'aire sobre aquest nivell. Les possibles diferències entre la pressió d'una zona i una altra poden portar amb si moviments horitzontals (vents) i verticals (convecció i subsidència).
REPORTATGES: METEOROLOGIA

CHECKLIST PER FER LES TEVES PREVISIONS DEL PIRINEU

Gratis

Responsable: MeteoPirineus
Finalitat: Gestionar i enviar informació de butlletins i promocions a través del correu electrònic.
Legitimació: Consentiment de l'interessat.
DESTINATARIS: No se cediran a tercers excepte obligació legal.
DRETS: Pots exercir en qualsevol moment els teus drets d'accés, rectificació, supressió, oposició y altres drets legalment establerts a través del següent email: info@meteopirineuscatalans.com
INFORMACIÓ ADDICIONAL: Pots consultar la informació addicional i detallada sobre protecció de dades aquí