aralleida_bnr animat 1208x250 alpi_nordic

El llibre de “L’isard. El vigilant dels cims”

REPORTATGES: INICIATIVES
Us volem presentar el llibre de "L'isard. El vigilant dels cims", un espectacular llibre sobre la vida d'uns dels animals més visibles a les nostres muntanyes. Aquest llibre pretén donar a conèixer totes les curiositats d'aquest ungulat i alhora, continuar investigant per a poder saber més un dels reis de l'alta muntanya pirinenca. Em parlem amb el seu autor, l'Òscar Martínez.
Portada Isard. El vigilant dels cims - MeteoPirineus

L’isard és el mamífer més representatiu de l’alta muntanya pirinenca. Resulta sorprenent poder observar-los corrent a les zones escarpades o movent-se àgilment a les tarteres impossibles. El nostre paisatge no seria el mateix sense ell. Un dels moments més màgics que podem viure quan fem excursions per zones alpines és poder trobar un ramat d’isards pasturant o que ens aguaita des de dalt d’un roc.

L’espurna que va fer engegar a l’Òscar l’estudi i seguiment de l’isard, va ser la observació d’un ramat durant una excursió. Des d’aleshores les ganes de conèixer l’espècie i l’amor cap a ella no han deixat d’augmentar.

L’autor ens argumenta que han sigut un munt d’hores compartint les jornades amb els isards al llarg de totes les estacions i sota tot tipus de condicions meteorològiques. No sempre ha sigut fàcil i en ocasions s’han assumit grans riscos per poder aprendre del bòvid.

El llibre de “L’isard. El vigilant dels cims” és el fruit de tota aquesta passió. Es pretén que tothom conegui l’isard i se l’estimi, ja que no es pot estimar allò que no es coneix.

Els diners que s’obtinguin de la venda del llibre aniran destinats íntegrament a continuar amb l’estudi de l’espècie. S’està fent el seguiment de l’ungulat a diferents indrets del Pirineu català.

Com es fa l’estudi i seguiment de l’isard?

Es realitzen diversos itineraris en diferents zones i durant tot l’any per poder veure diferències de comportament així com la utilització que fan de l’entorn. Tot el que s’observa s’apunta detalladament i es crea cartografia amb les posicions dels isards observats. A més a més, es prenen tantes fotografies com es pot per poder documentar totes les observacions.
No només es fan sortides a la muntanya sinó que es complementen amb la col·locació de càmeres de fototrampeig. Com el seu nom indica són càmeres que poden fer fotos o vídeos i s’activen quan un animal passa per davant. Aquest mètode ens permet observar a la fauna sense molestar-la. Per acabar, es vol aconseguir posar un collar GPS que funciona per satèl·lit per poder descobrir els aspectes més secrets de la vida de l’isard. Ja que durant la nit no es pot realitzar el seguiment degut a la manca de visibilitat i en condicions meteorològiques adverses no sempre s’aconsegueix veure a l’ungulat. A diferència d’altres collars GPS, el que es vol posar a l’isard té un mecanisme que una vegada s’està esgotant la bateria fa que s’obri i caigui. D’aquesta manera no cal fer patir a l’animal tornant a capturar-lo i evidentment no es quedarà amb un “trasto” al coll de per vida.

Tot el que s’aconsegueixi descobrir de la vida de l’isard i el seu comportament serà per a tothom, ja que es vol acabar fent un segon llibre explicant tot el que s’ha vist durant els anys.

Moltes gràcies per fer possible seguir estudiant l’espècie. L’objectiu no és un altre que fer que la gent conegui i s’estimi l’isard. Tant com l’autor del llibre se l’estima.

Si voleu comprar el llibre i contribuir en el projecte, podeu contactar directament amb l’Òscar ( oscar_986@hotmail.es ) i encomaneu el llibre! En el cos del missatge dieu que sou seguidos de MeteoPirineus i tindreu un preu especial de 20€ + 3€ enviament a Espanya i l’Òscar t’ho enviarà a casa directament. Un bon regal per aquestes dates.

Des de MeteoPirineus aplaudim la feina ben feta i esperem que aquest segon llibre sigui una realitat ben aviat!

.

.

.

.

COMARCA: Pirineus
LLOC: Pirineus

Amb el suport de:

Els últims Reportatges publicats:
Regions climàtiques del Pirineu...
Pirineus
Pirineus
Moltes vegades en les previsions que fem habitualment sobre el temps del Pirineu i Prepirineu català, parlem de vessant nord, vessant sud, Prepirineu, Pirineu occidental, Pirineu oriental, Pirineu axial o Alt Pirineu. Hi ha moltíssimes classificacions que podrien determinar els límits d’aquestes ...
REPORTATGES: METEOROLOGIA
MeteoArticle: l'efecte "Foehn" ...
Avui tornem a tenir un nou méteo-article, on parlarem d'un fenomen molt comú al Pirineu, el conegut efecte foehn o "föhn". Molts cops al vessant sud el Pirineu, les temperatures són molt superiors que a l'altre vessant de les muntanyes, com per exemple podria passar, entre la Val d'Aran i l'Alta ...
REPORTATGES: METEOROLOGIA
MeteoArticle: La pressió atmosf...
Pirineus
La pressió atmosfèrica en un punt de l'atmosfera és equivalent al pes de la columna vertical d'aire sobre aquest nivell. Les possibles diferències entre la pressió d'una zona i una altra poden portar amb si moviments horitzontals (vents) i verticals (convecció i subsidència).
REPORTATGES: METEOROLOGIA

CHECKLIST PER FER LES TEVES PREVISIONS DEL PIRINEU

Gratis

Responsable: MeteoPirineus
Finalitat: Gestionar i enviar informació de butlletins i promocions a través del correu electrònic.
Legitimació: Consentiment de l'interessat.
DESTINATARIS: No se cediran a tercers excepte obligació legal.
DRETS: Pots exercir en qualsevol moment els teus drets d'accés, rectificació, supressió, oposició y altres drets legalment establerts a través del següent email: info@meteopirineuscatalans.com
INFORMACIÓ ADDICIONAL: Pots consultar la informació addicional i detallada sobre protecció de dades aquí