banner---Encamp-2023

El Museu de les Trementinaires a la Vall de la Vansa i Tuixent

Avui ens arribem fins a la Vall de la Vansa i Tuixent, per descobrir un dels indrets més interessant d'aquest lloc, el Museu de les Trementinaires. Inaugurat el desembre de 1998, dona veu a les dones d'aquesta vall, que durant el segle passat duien a terme una de les feines tradicionals més característiques del Pirineu. Així doncs, forma part de la Ruta dels oficis d'ahir, una iniciativa desenvolupada pel Consell Comarcal de l'Alt Urgell. Ens hi acompanyeu?
Trementinaires_Meteopirineus

Així doncs, des de la població de Tuixent, us volem descobrir el món de les Trementinaires. Aquestes dones, que vivien a la Vall de la Vansa, Tuixent, Josa i Alinyà, que durant el segle XIX recol·lectaven plantes medicinals de les seves valls -durant la primavera i l’estiu-, per elaborar posteriorment olis medicinals i remeis naturals, que distribuïen pel territori català a peu -sobretot, tardor i hivern-. Cal tenir en compte, que no era la feina principal, sinó tot el contrari, era una segona feina per tal d’obtenir un ingressos extres per poder ajudar a casa.

Però, d’on surt el nom de trementinaire? Aquest deriva del terme “trementina”, que és el remei que elaboren a partir de la resina del pi roig -formada per dos components (la pega i l’essència de trementina). Es barrejava amb altres elements, per tal d’elaborar el futur pegat, que s’utilitzava com expectorant o antiinflamatori, entre d’altres.

Aquest ofici, el de Trementinaire, forma part d’un dels oficis més característics i tradicionals del Pirineu català, que va durar fins ben entrar el segle XX. Sofia Muntaner i Miquel Borrell, van fer el seu últim viatge el 1982, essent aquest el darrer record d’aquesta feina, gairebé oblidada. Tot i això, gràcies a la creació d’aquest museu, s’ha donat a conèixer aquest ofici, al mateix temps, que un reconeixement vers la població més que merescut.

Tal i com sabem, les trementinaires feien venta ambulant a peu, i distribuïen tot el que havien elaborat durant els mesos que es trobaven a casa, pel territori català. I com ho feien? Doncs tenien diferents rutes, un total de tres, que recorrien diferents zones de Catalunya. Són les següents:

  • Zona de les comarques de Girona: Berga, Prats de Lluçanès, Plana de Vic, rodejaven el Montseny, Maresme, Baix Empordà, Alt Empordà, Garrotxa i Ripollès. Un total de 2 mesos aproximadament.
  • Catalunya més central: Berga, travessaven tota la comarca del Bages fins a Manresa. Un mes i mig de durada, és solia fer abans de Nadal.
  • Ponent i sud de Catalunya: Vall de la Vansa, Alzina d’Alinyà, Àger, Plana de Lleida i Tarragona. Un total de 2 mesos aproximadament.

Finalment, volem destacar que el museu no és la única instal·lació de la vall que fa referència aquest àmbit. Si volem complementar la nostre visita, també podem gaudir d’un recorregut per el Jardí Urbà de les Trementinaires o podem visitar el Jardí Botànic de les Trementinaires per poder conèixer les plantes de la zona.

Esperem que aquest petit reportatge sobre el Museu de les Trementinaires us hagi agradat, un reconeixement a les dones de les valls de la zona, font de saviesa i cultura popular. Gràcies Lina, per explicar-nos la seva vida i mostrar-nos el museu! Així doncs, per estar informat dels nostres articles, podeu seguir les nostres XXSS o la newsletter de la pàgina web. Cada setmana, articles i previsions noves!

No et pots perdre…

COMARCA: Tuixent
LLOC: Pirineus

Amb el suport de:

museu_trementinaires
Els últims Reportatges publicats:
Descobrint les Glaceres Rocallo...
Comú d'Encamp
Andorra
Parlem de les glaceres rocalloses relictes! Aquestes extraordinàries formacions glacials molt presents al Pirineu, encara avui dia son confoses per simples tarteres de muntanya. Volem que tot amant del Pirineu les conegui i per això anem fins al circ de Pessons, del comú d’Encamp d’Andorra, per ...
REPORTATGES: CIÈNCIA, METEOROLOGIA
Méteo-Article: "El vent d'Espan...
Pirineus
Vielha
Seguim amb els méteo-articles parlant de diferents temàtiques relacionades amb el clima i les zones de muntanya. Avui us volem parlar d'un fet meteorològic força comú al Pirineu, i per exempleritzar-lo parlarem del que va succeir el passat mes d'octubre, on a Vielha es van registrar 14 graus més ...
REPORTATGES: CIÈNCIA, METEOROLOGIA
EXTRAESCOLAR "Ciència, natura i...
Alt Urgell
Meteopirineus (C/Major 10)
Descobreix la Màgia de la Ciència de Muntanya! Extraescolar per a nens i nenes de 6 a 10 anys a La Seu d'Urgell.
REPORTATGES: CIÈNCIA, METEOROLOGIA