banner---Encamp-2023

Espai Natura Muntanya d’Alinyà: voltors i méteo

REPORTATGES: METEOROLOGIA
Espai Natura Muntanya d'Alinyà, és un dels grans escenaris i refugi d'espècies emblemàtiques com ara l'isard o el gall fer. Degut a les seves condicions climàtiques de pròpies de zones més pirinenques, aporta una biodiversitat poc característica del Prepirineu. Si a més, considerem que és una regió d’Europa on es poden observar amb certa facilitat les quatre espècies de voltors que viuen a l’Antic Continent -voltor comú, trencalòs, voltor negre i aufrany-, sens dubte, cal considerar-lo com un espai excepcional. 

Espai Natura Muntanya d’Alinyà, és un dels grans escenaris i refugi d’espècies emblemàtiques com ara l’isard o el gall fer. Degut a les seves condicions climàtiques de pròpies de zones més pirinenques, aporta una biodiversitat poc característica del Prepirineu. Si a més, considerem que és una regió d’Europa on es poden observar amb certa facilitat les quatre espècies de voltors que viuen a l’Antic Continent -voltor comú, trencalòs, voltor negre i aufrany-, sens dubte, cal considerar-lo com un espai excepcional. 

Ubicat entre la serra del Cadí i el riu Segre, l’Espai Natura Muntanya d’Alinyà compren altituds entre 500 i 2.380 m, amb un relleu accidentat, que donen una diversitat d’ambients superlativa. Així doncs, configura un conjunt d’una excepcional riquesa ecològica i paisatgística, on conviu amb harmonia la fauna pirinenca i la població local.

L’espai natura de la Muntanya d’Alinyà és una finca privada propietat de la Fundació Catalunya La Pedrera des de fa 20 anys, essent doncs, la més gran de tot Catalunya, amb 5.352 ha. Es va adquirir el 1999, per tal de preservar-la i protegir el seu elevat valor ecològic. Un dels programes més importants que s’hi duu a terme, és el de conservació relacionat amb els voltors; els quals sempre han estat presents en aquest territori. Cal destacar però, que en els últims anys, s’ha desenvolupat un treball de reintroducció del voltor negre.

Els voltors porten darrere seu, una polèmica creada per l’home relacionada amb la desconeixença d’aquesta espècie i la seva relació-gestió amb el territori. Així doncs, l’alimentació d’aquestes aus, ha donat lloc que de retruc es parli d’atacs de voltors a animals vius. Cal dir, que la seva alimentació es basa en animals ja morts, que troben a la pròpia muntanya; o en el cas d’Alinyà, en el menjar que se’ls hi dóna dos dies a la setmana.

Cap posar en rellevància, la necessitat de la presència dels voltors en la natura, pels serveis ecosistèmics que ens presten a nosaltres com a éssers humans. Gràcies a ells, des d’antic al Pirineu hem tingut la sort d’eliminar els animals morts a la muntanya (domèstics i salvatges) i així moltes de les malalties que amenacen a l’home, han estat controlades o eliminades, donat que tenen unes característiques digestives que acaba amb tots els possibles focus d’infecció que contenen els animals morts. 

Les 4 espècies de voltors -voltor comú, voltor negre, aufrany i trencalòs- (presents a la Muntanya d’Alinyà) formen una cadena d’alimentació clau per a la desaparició completa dels cadàvers: El voltor comú es menja les parts més toves (vísceres i òrgans), el negre la musculatura, l’aufrany els tendons i carn més enganxada als ossos i per últim el trencalòs, com diu el seu nom, l’os! 

Respecte la méteo, els voltors com a grans aus planadores, necessiten una climatologia favorable. És a dir, necessiten grans corrents d’aire calent, les conegudes com a tèrmiques, que ascendeixen i els permeten el desplaçament o poder planejar. A mesura que el sol escalfa l’aire, es formen tèrmiques ascendents que permeten que siguin aprofitades pels voltors per prendre alçada. Si no fos aquest aire calent, els voltors tindrien més dificultat per volar, ja que el seu pes (entre 8 i 10kg) és important per a les seves ales. Així doncs, a l’hivern el vol serà més costós energèticament parlant, ja que les tèrmiques no els ajudaran tant en el seu desplaçament pel cel. 

És recomanable, per a poder gaudir d’aquestes aus, visitar aquest territori entre els mesos de març i novembre. Muntanya d’Alinyà, té gran varietat d‘activitats per poder observar i alimentar els voltors, al mateix temps, que interpretar la gestió de la pròpia muntanya i la importància de la ramaderia al Pirineu. De ben segur aquesta fantàstica vall del Prepirineu, no us deixarà de sorprendre!

.

.

.Organitza:

COMARCA: Pirineus
LLOC: Alinyà

Amb el suport de:

visit pirineus - meteopirineus catalans
ara-lleida
Els últims Reportatges publicats:
Tour per la botiga de MeteoPiri...
Pirineus
Pirineus
Ja tenim la botiga oberta i us ensenyem que hi ha a la botiga, en aquet vídeo!
REPORTATGES: METEOROLOGIA
Obrim la botiga de MeteoPirineus
Pirineus
Pirineus
Per fi, després de molts mesos de feina, la botiga definitiva de MeteoPirineus és una realitat! Estem emocionats d'anunciar la inauguració del nostre nou espai aquest divendres.
REPORTATGES: METEOROLOGIA
MeteoArticle: les precipitacion...
Pirineus
Pirineus
Avui volem parlar sobre les precipitacions a la serralada pirinenca! La bellesa del Pirineu com moltes vegades diem, rau en l'abundància de les precipitacions i d'aigua. Descobrim perquè plou, quina relació tenen les muntanyes amb la creació de pluja o neu i quin tipus de precipitació tes pot don...
REPORTATGES: METEOROLOGIA