banner---turisme-alt-urgell2023

Espai Natura Muntanya d’Alinyà: voltors i méteo

REPORTATGES: METEOROLOGIA
Espai Natura Muntanya d'Alinyà, és un dels grans escenaris i refugi d'espècies emblemàtiques com ara l'isard o el gall fer. Degut a les seves condicions climàtiques de pròpies de zones més pirinenques, aporta una biodiversitat poc característica del Prepirineu. Si a més, considerem que és una regió d’Europa on es poden observar amb certa facilitat les quatre espècies de voltors que viuen a l’Antic Continent -voltor comú, trencalòs, voltor negre i aufrany-, sens dubte, cal considerar-lo com un espai excepcional. 

Espai Natura Muntanya d’Alinyà, és un dels grans escenaris i refugi d’espècies emblemàtiques com ara l’isard o el gall fer. Degut a les seves condicions climàtiques de pròpies de zones més pirinenques, aporta una biodiversitat poc característica del Prepirineu. Si a més, considerem que és una regió d’Europa on es poden observar amb certa facilitat les quatre espècies de voltors que viuen a l’Antic Continent -voltor comú, trencalòs, voltor negre i aufrany-, sens dubte, cal considerar-lo com un espai excepcional. 

Ubicat entre la serra del Cadí i el riu Segre, l’Espai Natura Muntanya d’Alinyà compren altituds entre 500 i 2.380 m, amb un relleu accidentat, que donen una diversitat d’ambients superlativa. Així doncs, configura un conjunt d’una excepcional riquesa ecològica i paisatgística, on conviu amb harmonia la fauna pirinenca i la població local.

L’espai natura de la Muntanya d’Alinyà és una finca privada propietat de la Fundació Catalunya La Pedrera des de fa 20 anys, essent doncs, la més gran de tot Catalunya, amb 5.352 ha. Es va adquirir el 1999, per tal de preservar-la i protegir el seu elevat valor ecològic. Un dels programes més importants que s’hi duu a terme, és el de conservació relacionat amb els voltors; els quals sempre han estat presents en aquest territori. Cal destacar però, que en els últims anys, s’ha desenvolupat un treball de reintroducció del voltor negre.

Els voltors porten darrere seu, una polèmica creada per l’home relacionada amb la desconeixença d’aquesta espècie i la seva relació-gestió amb el territori. Així doncs, l’alimentació d’aquestes aus, ha donat lloc que de retruc es parli d’atacs de voltors a animals vius. Cal dir, que la seva alimentació es basa en animals ja morts, que troben a la pròpia muntanya; o en el cas d’Alinyà, en el menjar que se’ls hi dóna dos dies a la setmana.

Cap posar en rellevància, la necessitat de la presència dels voltors en la natura, pels serveis ecosistèmics que ens presten a nosaltres com a éssers humans. Gràcies a ells, des d’antic al Pirineu hem tingut la sort d’eliminar els animals morts a la muntanya (domèstics i salvatges) i així moltes de les malalties que amenacen a l’home, han estat controlades o eliminades, donat que tenen unes característiques digestives que acaba amb tots els possibles focus d’infecció que contenen els animals morts. 

Les 4 espècies de voltors -voltor comú, voltor negre, aufrany i trencalòs- (presents a la Muntanya d’Alinyà) formen una cadena d’alimentació clau per a la desaparició completa dels cadàvers: El voltor comú es menja les parts més toves (vísceres i òrgans), el negre la musculatura, l’aufrany els tendons i carn més enganxada als ossos i per últim el trencalòs, com diu el seu nom, l’os! 

Respecte la méteo, els voltors com a grans aus planadores, necessiten una climatologia favorable. És a dir, necessiten grans corrents d’aire calent, les conegudes com a tèrmiques, que ascendeixen i els permeten el desplaçament o poder planejar. A mesura que el sol escalfa l’aire, es formen tèrmiques ascendents que permeten que siguin aprofitades pels voltors per prendre alçada. Si no fos aquest aire calent, els voltors tindrien més dificultat per volar, ja que el seu pes (entre 8 i 10kg) és important per a les seves ales. Així doncs, a l’hivern el vol serà més costós energèticament parlant, ja que les tèrmiques no els ajudaran tant en el seu desplaçament pel cel. 

És recomanable, per a poder gaudir d’aquestes aus, visitar aquest territori entre els mesos de març i novembre. Muntanya d’Alinyà, té gran varietat d‘activitats per poder observar i alimentar els voltors, al mateix temps, que interpretar la gestió de la pròpia muntanya i la importància de la ramaderia al Pirineu. De ben segur aquesta fantàstica vall del Prepirineu, no us deixarà de sorprendre!

.

.

.Organitza:

COMARCA: Pirineus
LLOC: Alinyà

Amb el suport de:

visit pirineus - meteopirineus catalans
ara-lleida
Els últims Reportatges publicats:
Què és la pluja àcida?
Pirineu
Peusa
Avui amb els amics de Peusa, us parlem del fenomen conegut com a pluja àcida. Per molts és un element meteorològic que afecta alguns indrets del planeta ocasionalment, provocant destrosses materials i del medi ambient, però la veritat és que no té un origen natural, sinó que és producte de les ac...
REPORTATGES: INICIATIVES
Méteo-Article: Els ovnis del ce...
Pirineus
Pirineus
Molt sovint som visitats pel que popularment s'anomena com "ovnis del cel", un tipus de núvol que per la seva forma i aspecte que ens recorda als plats voladors d'extraterrestres de les pel·lícules de ciència-ficció. Avui, us expliquem què són aquests ovnis i com es formen:
REPORTATGES: METEOROLOGIA
Méteo-Article: Llamps i llampecs
Pirineus
Pirineus
En el reportatge d'avui, us parlem dels llamps i els llampecs, els fenòmens lluminosos que sovint acompanyen a les tempestes i que ens deixen un espectacle visual al cel, sempre que estiguem segurs i protegits dels seus efectes. A continuació, t'expliquem què són, com es formen i quines diferènci...
REPORTATGES: METEOROLOGIA

CHECKLIST PER FER LES TEVES PREVISIONS DEL PIRINEU

Gratis

Responsable: MeteoPirineus
Finalitat: Gestionar i enviar informació de butlletins i promocions a través del correu electrònic.
Legitimació: Consentiment de l'interessat.
DESTINATARIS: No se cediran a tercers excepte obligació legal.
DRETS: Pots exercir en qualsevol moment els teus drets d'accés, rectificació, supressió, oposició y altres drets legalment establerts a través del següent email: info@meteopirineuscatalans.com
INFORMACIÓ ADDICIONAL: Pots consultar la informació addicional i detallada sobre protecció de dades aquí