banner---Encamp-2023

Fenòmens Meteorològics Violents Estivals Al Pirineu

REPORTATGES: METEOROLOGIA
Els fenòmens meteorològics violents i/o extrems són aquells que trenquen la normalitat i causen estralls en la vida quotidiana de les persones. D’aquests fenòmens n’hi ha tot l’any, però avui ens centrarem en els que passen habitualment a l’estiu pirinenc. Fem un repàs i a continuació parlarem d’altres aspectes vinculats a ells! A continuació us en fem una llista:
Núvols_Tempesta_Meteopirineus

Onada de calor: es donen quan durant, com a mínim 3 dies seguits, se supera el percentil 98 de la temperatura màxima. Aquest percentil és únic per a cada localitat, ja que depèn de diversos factors com l’alçada o l’orografia de la zona que l’envolta, entre d’altres. Al següent enllaç hi podeu trobar el llindar tant per les onades de calor com per les onades de fred.

Nits tropicals i nits tòrrides: es considera una nit tropical quan la temperatura mínima no baixa per sota dels 20ºC. D’altra banda, perquè hi hagi una nit tòrrida, la temperatura no ha de baixar de 25ºC.

Aiguats: Un aiguat es dona quan la pluja que ha caigut té capacitat per produir torrentades, riuades o inundacions. Com la que hi va haver a la localitat aragonesa de Biescas el 8 d’agost de 1996.

VIDEO/NOTÍCIA TEMPESTA BIESCAS

Tempestes: una tempesta es forma quan les condicions de temperatura i humitat de l’aire, entre d’altres, li són favorables. Els fenòmens que, normalment, porten associats són la pluja, els llamps i trons i les ventades. Si la tempesta és prou intensa, pot tenir associat qualsevol dels fenòmens que s’expliquen a continuació.

Calamarsada i pedregada: en el fons són el mateix fenomen (gotes d’aigua congelada que cauen al terra), sí be tenen una diferència substancial, la mida. Es considera calamarsa aquell gra de gel que, quan arriba al terra, té un diàmetre inferior o igual a 1 cm. Per contra, si els corrents ascendents de la tempesta són més potents, a mesura que el gra de calamarsa es mou pel núvol, va guanyant capes de gel i, quan supera 1 cm de diàmetre, esdevé pedra.

VÍDEO PEDREGADA A BERGA :

Esclafit i tornado: són dels fenòmens més severs que poden afectar al Pirineu. Els esclafits es donen quan, en una tempesta, una massa d’aire es desploma verticalment cap al terra. En impactar-hi es genera un efecte similar al d’una ona expansiva, que provoca ràfegues de vent molt fortes, normalment d’entre 80 i 160 km/h, tot i que poden assolir pics superiors als 200 km/h. D’altra banda, els tornados són grans remolins, associats també a les tempestes, que ho xuclen tot cap al seu interior i després llancen els objectes cap enfora, projectant-los a centenars de metres o a quilòmetres de distància. Les velocitats que poden assolir els seus vents són molt variables i la seva intensitat està definida per l’escala de Fujita-Pearson. Per saber-ne més, cliqueu al següent enllaç.

Tempesta seca: és una tempesta que, per efecte de la calor, no precipita. És a dir, es veuen cortines de precipitació, però aquestes no toquen a terra (són virgues). Per culpa de la calor, les precipitacions s’evaporen abans de tocar a terra. De vegades pot tenir associats esclafits càlids; són el mateix fenomen que els esclafits, però porten associats un ascens de la temperatura i un descens de la humitat, en comptes d’una baixada de la temperatura i un augment de la humitat.

Moltes vegades relacionem aquests fenòmens amb l’escalfament planetari, i caldria aclarir per una banda que des de sempre hem tingut la presència d’aquests, tot i que sí és ben cert que ara s’han incrementat tant en intensitat com en freqüència.  Per altra banda, aquests esdeveniment de temps violent són cada cop més mediàtics, a causa de la gran connectivitat que impliquen les xarxes socials, fet que ens permet adonar-nos de forma immediata de cada cop que se’n produeix un.

Per conviure amb aquests fenòmens hem de avaluar els seus possibles perills i planificar els seus riscos, com per exemple saber on urbanitzem o com actuar quan ens afecten, i com sempre insistim, cal que a nivell social i individual tinguem cura del medi ambient i en la nostra manera de consumir energia.  A través dels nostres amics de PEUSA, ja hem fet un seguit d’articles sobre molts temes de conscienciació mediambiental pirinenca i també us recomanem que visiteu el seu blog on trobareu molta més informació!

Esperem que aquest article sobre fenòmens extrems a l’estiu us hagi agradat, ben aviat podreu llegir-ne un altre amb fenòmens extrems hivernals. Fins a la pròxima Meteopirinencs/es!

COMARCA: Pirineus
LLOC: Pirineus

Amb el suport de:

Els últims Reportatges publicats:
MeteoArticle: l'efecte "Foehn" ...
🔥 NOU MÉTEO-ARTICLE: DESCOBRIM L'EFECTE FOEHN! 💨 Has notat mai com, al vessant sud del Pirineu, les temperatures poden ser molt més altes que a l'altre costat de les muntanyes? ❓ Això no és casualitat... És el famós efecte foehn! 🌬️ 🤔 Per què passa? Quan el vent bufa de nord i creua el ...
REPORTATGES: METEOROLOGIA
Méteo-Article: Els ovnis del ce...
Pirineus
Pirineus
De tant en tant, el cel ens sorprèn amb espectaculars "ovnis" que ens deixen bocabadats. Però, abans que pensis en extraterrestres, deixa'ns explicar-te que aquests misteriosos objectes voladors són, en realitat, uns núvols amb formes tan fascinants que ens recorden als plats voladors de les pel·...
REPORTATGES: METEOROLOGIA
MeteoArticle: Efemèrides Meteor...
Pirineus
La meteorologia ens ofereix un ventall d’esdeveniments extrems que marquen la història de les regions i, sovint, les condicions de vida de les comunitats. Les zones de muntanya, per la seva orografia complexa i característiques úniques, sovint concentren alguns dels fenòmens més impressionants i ...
REPORTATGES: METEOROLOGIA