LNAUSP-HIVERN_1208x163_CA

Formatgeria Serrat Gros, a Josa del Cadí!

REPORTATGES: INICIATIVES
Avui ens arribem fins a la formatgeria Serrat Gros, a la població de Josa de Cadí, situada a la cara S de la Serra del Cadí. Aquest nucli poblacional, es troba situat al municipi de Josa i Tuixén, a la comarca de l'Alt Urgell, i aquest any el projecte compleix 40 anys! Ens acompanyeu doncs, a descobrir l'elaboració i la creació dels formatges, mató i iogurts de cabra?
SerratGros_Meteopirineus

Així doncs, des de la població Josa del Cadí, us volem descobrir el món de l’artesania amb l’elaboració de formatges, iogurts i mató, coneguts amb el nom de Serrat Gros. Aquest projecte compleix aquest 2020, quaranta anys! Però com va començar tot? Eulàlia Torras va ser la creadora d’aquest preciós projecte de caire local l’any 1980, a Ossera. El 2006, en Raül i la Mercè li van prendre el relleu fins l’actualitat, on ja trobem la formatgeria, l’obrador i el ramat, a Josa de Cadí, a Cal Jepet.

El renom dels productes del Serrat Gros, tenen molts factors incidents, un dels quals, i segurament dels més importants, és la pastura. Tal i com vam veure al reportatge del Museu de les Trementinaires, aquesta zona de la cara S del Cadí, de les Valls de la Vansa-Tuixent, hi trobem la presència indiscutible de gran varietat d’herbes remeieres. Així doncs, aquest factor és veu reflectit en els productes, sobretot, en els formatges artesans. Tot i això, elaboren un total de 10 productes, entre els formatges madurats o frescs, iogurts, mató o llet pasteuritzada, seguint sempre el cicle natural de les cabres.

El ramat del Serrat Gros, esta format per cabres de raça alpina, és una cabra lletera amb una morfologia adient per paisatges de muntanya, amb força bosc. Destaquem, que aquesta raça no és originària d’aquest territori, però es la que millor s’hi ha adaptat. La seva producció de llet, per cada cabra, és d’uns 2 litres i poc per munyida, durant els mesos de febrer a novembre.

Finalment parlar de la relació de les cabres i la meteorologia de la zona. El ramat nota moltíssim el canvi de temps, si noten que es gira vent o l’aproximació d’una tempesta, elles mateixes volen tornar cap a casa. Una de les curiositats, es quan neva, ja que si veuen que fa sol, elles volen sortir a pasturar indiferentment de si hi ha o no un pam de neu.

Esperem que aquest petit reportatge sobre la formatgeria Serrat Gros us hagi agradat, un reconeixement a la creació artesana de formatges, iogurts i mató, des del cor amb gran passió. Gràcies Mercè i Raül, per explicar-nos com funciona la formatgeria i deixar-nos visitar les cabretes! Així doncs, per estar informat dels nostres articles, podeu seguir les nostres XXSS o la newsletter de la pàgina web. Cada setmana, articles i previsions noves!

COMARCA: Cadí
LLOC: Pirineus

Amb el suport de:

Serrat-Gros-logo
Els últims Reportatges publicats:
MeteoArticle: les precipitacion...
Pirineus
Pirineus
Avui volem parlar sobre les precipitacions a la serralada pirinenca! La bellesa del Pirineu com moltes vegades diem, rau en l'abundància de les precipitacions i d'aigua. Descobrim perquè plou, quina relació tenen les muntanyes amb la creació de pluja o neu i quin tipus de precipitació tes pot don...
REPORTATGES: METEOROLOGIA
MéteoArticle: Explorant el Clim...
Pirineus
Pirineus
Benvinguts a un viatge en el temps, cap a una època on la Terra era un món completament diferent al que coneixem avui! Ens endinsem al Juràssic, un període fascinant que s'estén des de fa aproximadament 201 fins a 145 milions d'anys enrere, amb una bona representació d'aquest temps a moltes zones...
REPORTATGES: METEOROLOGIA
MéteoArticle: les crescudes del...
Pirineus
Pirineus
Seguim amb els méteo-articles parlant de diferents temàtiques relacionades amb el clima i les zones de muntanya. Avui us volem parlar del cabal dels rius, les seves crescudes i el risc d'inundacions en alguns indrets. Com s'han de gestionar aquests fenomens naturals? A continuació, entrem en deta...
REPORTATGES: METEOROLOGIA