banner cadí 1

Formatgeria Serrat Gros, a Josa del Cadí!

REPORTATGES: INICIATIVES
Avui ens arribem fins a la formatgeria Serrat Gros, a la població de Josa de Cadí, situada a la cara S de la Serra del Cadí. Aquest nucli poblacional, es troba situat al municipi de Josa i Tuixén, a la comarca de l'Alt Urgell, i aquest any el projecte compleix 40 anys! Ens acompanyeu doncs, a descobrir l'elaboració i la creació dels formatges, mató i iogurts de cabra?
SerratGros_Meteopirineus

Així doncs, des de la població Josa del Cadí, us volem descobrir el món de l’artesania amb l’elaboració de formatges, iogurts i mató, coneguts amb el nom de Serrat Gros. Aquest projecte compleix aquest 2020, quaranta anys! Però com va començar tot? Eulàlia Torras va ser la creadora d’aquest preciós projecte de caire local l’any 1980, a Ossera. El 2006, en Raül i la Mercè li van prendre el relleu fins l’actualitat, on ja trobem la formatgeria, l’obrador i el ramat, a Josa de Cadí, a Cal Jepet.

El renom dels productes del Serrat Gros, tenen molts factors incidents, un dels quals, i segurament dels més importants, és la pastura. Tal i com vam veure al reportatge del Museu de les Trementinaires, aquesta zona de la cara S del Cadí, de les Valls de la Vansa-Tuixent, hi trobem la presència indiscutible de gran varietat d’herbes remeieres. Així doncs, aquest factor és veu reflectit en els productes, sobretot, en els formatges artesans. Tot i això, elaboren un total de 10 productes, entre els formatges madurats o frescs, iogurts, mató o llet pasteuritzada, seguint sempre el cicle natural de les cabres.

El ramat del Serrat Gros, esta format per cabres de raça alpina, és una cabra lletera amb una morfologia adient per paisatges de muntanya, amb força bosc. Destaquem, que aquesta raça no és originària d’aquest territori, però es la que millor s’hi ha adaptat. La seva producció de llet, per cada cabra, és d’uns 2 litres i poc per munyida, durant els mesos de febrer a novembre.

Finalment parlar de la relació de les cabres i la meteorologia de la zona. El ramat nota moltíssim el canvi de temps, si noten que es gira vent o l’aproximació d’una tempesta, elles mateixes volen tornar cap a casa. Una de les curiositats, es quan neva, ja que si veuen que fa sol, elles volen sortir a pasturar indiferentment de si hi ha o no un pam de neu.

Esperem que aquest petit reportatge sobre la formatgeria Serrat Gros us hagi agradat, un reconeixement a la creació artesana de formatges, iogurts i mató, des del cor amb gran passió. Gràcies Mercè i Raül, per explicar-nos com funciona la formatgeria i deixar-nos visitar les cabretes! Així doncs, per estar informat dels nostres articles, podeu seguir les nostres XXSS o la newsletter de la pàgina web. Cada setmana, articles i previsions noves!

COMARCA: Cadí
LLOC: Pirineus

Amb el suport de:

Serrat-Gros-logo
Els últims Reportatges publicats:
10 motius a favor de les energi...
Pirineu
Peusa
La conscienciació cap a la transformació del consum energètic a través de la producció d'energia renovable és un fet cada cop més integrat per a molts de nosaltres. A vegades però, sembla que no està en les nostres mans i fins i tot, que poca cosa podem fer a nivell individual des del Pirineu. Av...
REPORTATGES: INICIATIVES
MeteoArticle: la proximitat al ...
Tierra
Tierra
Seguim amb els nostres méteo-articles, on avui descobrirem la relació directe o no de la proximitat de la Terra al Sol i la calor o les onades de calor de l'estiu. Cal destacar diferents factors que ens mostraran la importància dels moviments circulars o de l'angle d'incidència entre aquests. Ho ...
REPORTATGES: CIÈNCIA
MeteoArticle: Alguns documental...
Pirineus
Serra del Cadí
Avui us volem deixar en un artible, una mostra dels diversos vídeos que hem realitzat al llarg dels anys, per mostrar-vos característiques climàtiques i viatges per les nostres muntanyes! Us deixem uns quants i us animem que remeneu el nostre YouTube on trobareu més vídeos!
REPORTATGES: CIÈNCIA

CHECKLIST PER FER LES TEVES PREVISIONS DEL PIRINEU

Gratis

Responsable: MeteoPirineus
Finalitat: Gestionar i enviar informació de butlletins i promocions a través del correu electrònic.
Legitimació: Consentiment de l'interessat.
DESTINATARIS: No se cediran a tercers excepte obligació legal.
DRETS: Pots exercir en qualsevol moment els teus drets d'accés, rectificació, supressió, oposició y altres drets legalment establerts a través del següent email: info@meteopirineuscatalans.com
INFORMACIÓ ADDICIONAL: Pots consultar la informació addicional i detallada sobre protecció de dades aquí