LNAUSP-HIVERN_1208x163_CA

Grans curiositats meteorològiques de la vall de Núria!

REPORTATGES: METEOROLOGIA
Avui viatgem fins a l'emblemàtica vall de Núria per parlar del seu clima! Tot amant del Pirineu que hagi visitat la vall haurà quedat bocabadat per la seva bellesa, avui a més, us proposem descobrir alguns dels elements que configuren que aquesta vall, sigui com és, el seu clima!
vall de núria neu - meteopirineus catalans

La vall de Núria afluent del Freser, està envoltada pels cims més alts del Ripollès, en una muralla circular de cims superiors als 2700m. Just al ben mig, el santuari amb el seu estany, l’arribada del cremallera i la seva estació d’esquí. Un clima d’alta muntanya, plujós, tempestuós a l’estiu, ventós i fred a l’hivern i amb força fenomens meteorològics curiosos que ara detallarem.

Entrevistem a David Codony, responsable d’esdeveniments i parc lúdic de Vall de Núria.

foto de @valldenuria

Molt bon dia David, vall de Núria té un clima d’extrems típics de l’alta muntanya del Pirineu i la vall és visitada per moltíssima gent durant al llarg de l’any. Com us afecta?

Cada època de l’any té les seves característiques. A l’hivern les borrasques que predominen solen entrar de Nord, la qual cosa implica neu a temperatures baixes i posteriorment vent intens que pot venir acompanyat de la mateixa neu que aixeca del terra. Aquest fenomen és el Torb, molt típic de la nostra zona. Tot i això estem preparats per aquests dies i oferir als nostres clients tot un seguit d’activitats perquè puguin gaudir igualment de la nostra Vall.

Més avançada la temporada d’hivern són els llevants els protagonistes, que solen deixar importants gruixos de neu sense la presència de vent.

A l’estiu ens visiten els xàfecs de tarda, la majoria de vegades acompanyats de tempesta elèctrica. Són les típiques tempestes d’estiu. L’afectació és mínima, ja que solen presentar-se a ben entrada la tarda, quan el gruix de gent ja ha fet gairebé totes les activitats d’exterior. Els nostres visitants han pogut gaudir d’un dia solejat a la nostra Vall i gaudir de la típica tempesta d’estiu a la tarda, que no deixa de ser un espectacle de la natura.

Les llevantades són les situacions més clàssiques per grans nevades a la zona. Teniu alguna que recordeu especialment?

Els llevants són els fenòmens meteorològics més favorables per la Vall de Núria. Darrerament acabem de viure una de les llevantades fortes, que han deixat un bon tou de neu a la vall, de més de 110cm. Feia temps que no vivíem una així de forta, però sí que fins a l’arribada d’aquesta gran nevada, havíem tingut episodis més o menys seguits que ens ha deixat la neu necessària per deixar les muntanyes blanques i garantir el gruix de neu a les pistes. Sense anar més lluny, la temporada passada vam tenir una llevantada a finals de novembre que va deixar la postal perfecta de Vall de Núria a l’hivern.

Amb aquests gruixos tan importants de neu, es veu afectat el servei del tren cremallera?

Una locomotora dièsel empeny una màquina llevaneu que retira la neu de la via i permet que els trens puguin circular amb normalitat. La línia del cremallera la tenim protegida amb un sistema de desencadenament d’allaus a les zones on aquests poden produir-se. Quan activem aquests equips una ona expansiva provoca l’allau de manera controlada. En actuar de manera preventiva no s’acumulen grans quantitats de neu a les zones sensibles, evitant-se que les allaus siguin de grans dimensions i puguin arribin a la via.

Parlem de fenomens extrems! Quines situacions has viscut a Núria que sempre recordaràs?

foto de @valldenuria

Alguna pluja d’estiu que deixa molts litres per metre quadrat en un curt espai de temps. Això sempre representa problemes per l’explotació, i algun episodi de vent de Nord i torb que fa baixar la temperatura fins als 10 graus negatius, amb la corresponent temperatura de sensació, veritablement baixa.

També podria dir, que hem vist nevar tots els mesos de l’any!

I com a temporada de neu, la del 1996, que vam tenir un any extremadament plujós, i al maig vam tenir unes nevades molt destacables. Vam registrar 541cm acumulats de neu en la temporada, i 1800mm de precipitació acumulada en tot l’any.

Al 1999, el vent del nord va llençar molts arbres i va arrencar la barana de la pressa de l’estany. L’estació meteorològica situada a la zona de desencadenament d’allaus a 2300m, abans de sortir volant, va enregistrar 217km/h.

Les tempestes són sinònim de calamarsades. Hem vist moltes vegades com la vall de Núria queda blanca en ple estiu per aquest fenomen. En recordeu d’alguna en especial?

Estem acostumats a aquesta situació, és típica de l’estiu a l’alta muntanya, i crec que no hi ha any que les nostres muntanyes no quedin blanques a causa d’una tempesta d’estiu.

El vent a l’hivern! Quan bufa el nord a Núria es deixa sentir. Genera problemes aquest meteor?

És un vent que ve acompanyat de baixes temperatures. És un vent gèlid acompanyat moltes vegades de Torb. Bufa i ho fa fort, però fa ja uns anys que aquest vent ens deixa neu, tot i haver de tancar algun remuntador quan bufa de valent. Aquesta és la principal conseqüència del vent de Nord.

Aquest vent ens deixa les carenes i cims ben pelats de neu, però bons gruixos a zones fondes i torrents.

Canvi climàtic. Alguna dada que afirmi aquesta teoria?

Si, podríem afirmar que la temporada de neu comença més tard i acaba més aviat.

Un clàssic per molts excursionistes que visiten la zona a l’estiu, és començar a fer un dels cims de la vall amb un bon sol, i trobar-se una tempesta pels volts del migdia quan està tornant. Què ens podeu explicar d’aquestes situacions?

Les tempestes solen ser de tarda a l’estiu. Un excursionista ha de començar a caminar a primera hora del matí, per tornar al migdia. Durant els matins de l’estiu, l’atmosfera sol ser molt estable. És a primeres hores de la tarda que comencen a formar-se nuclis tempestuosos, i cal evitar trobar-se al mig d’una tempesta a les crestes i els cims, on és elevada la probabilitat que un llamp ens atrapi.

Com les evitaríeu?

Primer de tot cal conèixer el medi i disposar d’uns mínims de coneixements a l’hora de sortir a la muntanya. És important també a anar ben equipat. Indispensable consultar la meteorologia, en l’àmbit general i en l’àmbit local. Es pot fer a través de la web de Vall de Núria , amb les vostres previsions de MeteoPirineus Catalans i amb el servei meteorològic de Catalunya, que emet uns butlletins amb la meteorologia prevista per a les diferents zones del Pirineu. Existeixen també nombroses APPs que permeten conèixer el temps que farà durant les hores vinents en un indret determinat. El sentit comú és un altre gran aliat de l’excursionista. Si diem que és perillós estar-te als cims i a les crestes en cas de tempesta, si veus que s’estan formant núvols sospitosos, dóna la volta i no continuïs. L’ego ens fa de vegades males passades. A la muntanya cal ser humil, és una victòria reconèixer que no has de continuar i que cal tornar.

Tot això que he explicat és també vàlid a l’hivern, no vull deixar de dir com és d’important disposar dels coneixements, l’equipament i la informació necessària per sortir a la muntanya a l’hivern. Cada any ens arriben notícies d’excursionistes que han estat arrossegats i sepultats per una allau. Recordeu: pala, sonda i ARVA són elements indispensables.

Com informeu de la situació de meteorològica als visitants de la Vall de Núria?

Tenim un bloc, on pengem fotografies setmanalment perquè els visitants vegin com està l’estat de la neu a muntanya. També els agents rurals realitzen els tests de perill d’allaus per al ICGC, que emet el Butlletí de Perill d’Allaus (BPA), eina base de referència per sortir a la muntanya a l’hivern.

La gent respecta molt la muntanya a l’hivern, però no tant a l’estiu i les tempestes és un element molt perillós. S’ha d’estar ben format a base d’experiència i informar-te de la previsió del temps abans de fer qualsevol activitat, per la tele o els diversos mitjans d’internet, com MeteoPirineus Catalans, Meteocat, AEMET, etc.

Moltes gràcies David, ara sabem més sobre el clima de la Vall de Núria!

Recordeu que trobareu sempre la webcam de la vall de Núria, al nostre llistat de webcams de la web.

COMARCA: Ripollès
LLOC: Vall de Núria

Amb el suport de:

Els últims Reportatges publicats:
MeteoArticle: les precipitacion...
Pirineus
Pirineus
Avui volem parlar sobre les precipitacions a la serralada pirinenca! La bellesa del Pirineu com moltes vegades diem, rau en l'abundància de les precipitacions i d'aigua. Descobrim perquè plou, quina relació tenen les muntanyes amb la creació de pluja o neu i quin tipus de precipitació tes pot don...
REPORTATGES: METEOROLOGIA
MéteoArticle: Explorant el Clim...
Pirineus
Pirineus
Benvinguts a un viatge en el temps, cap a una època on la Terra era un món completament diferent al que coneixem avui! Ens endinsem al Juràssic, un període fascinant que s'estén des de fa aproximadament 201 fins a 145 milions d'anys enrere, amb una bona representació d'aquest temps a moltes zones...
REPORTATGES: METEOROLOGIA
MéteoArticle: les crescudes del...
Pirineus
Pirineus
Seguim amb els méteo-articles parlant de diferents temàtiques relacionades amb el clima i les zones de muntanya. Avui us volem parlar del cabal dels rius, les seves crescudes i el risc d'inundacions en alguns indrets. Com s'han de gestionar aquests fenomens naturals? A continuació, entrem en deta...
REPORTATGES: METEOROLOGIA