BANNER REPORTATGES

La greu sequera al Pirineu i la producció hidroelèctrica

REPORTATGES: CIÈNCIA, METEOROLOGIA
La sequera que pateixen algunes zones del Pirineu aquest 2022 ha estat molt notable, especialment entre la primavera i començament de l'estiu, provocant poc cabal als rius i unes reserves dels embassaments molt preocupants. Tenim altres conseqüències negatives de tot plegat, poc cabal als rius és sinònim de menys producció elèctrica, i volem analitzar algunes dades que correlacionen la sequera amb la menor producció d'electricitat.
La greu sequera al Pirineu i la producció hidroelèctrica

En els darrers mesos hem pogut comprovar com moltes zones, especialment del vessant sud del Pirineu, no van veure gaires nevades entre finals d’hivern i inici de la primavera. Vam tenir una primavera eixuta i amb unes quantes onades de calor prematures, l’inici d’estiu ha estat molt sec i extremadament càlid i finalment tot i tenir un agost i setembre força plujosos, novament la ratxa humida es trenca i tornem a tenir un octubre que en algunes comarques ha estat sec. Malgrat que al Pirineu occidental ha plogut força, això sí, s’han registrat temperatures tots els darrers mesos, molt càlides.

La conseqüència directa ha estat la sequera en zones boscoses, fins i tot amb una situació crítica entre juny i juliol, on els boscos van patir moltíssim amb la mort, fins i tot, de pins, roures, boixos i alzines: i també els rius, nivells extremadament baixos d’aigua de forma prolongada, que han fet que els embassaments estiguin sota mínims..

Ara mateix (mitjans d’octubre del 2022) uns quants embassaments es troben per sota del 30% al Pirineu, i la conca més perjudicada és la del Segre, amb els seus dos embassaments principals gairebé secs: Oliana al 26% i Rialp al 6%.

A banda de la manca d’una reserva d’aigua pel consum i el rec, també hem de lamentar la pèrdua de generació hidroelèctrica que ofereixen aquests embassaments. Rialp fa setmanes que ja no té volum d’aigua suficient, i ha hagut de tancar la central hidroelèctrica.

Unes altres centrals hidroelèctriques de la conca del Segre les trobem a les centrals hidroelèctriques de Peusa del riu Valira al municipi de les Valls de Valira. Aquestes centrals ens han facilitat dades comparatives dels darrers tres anys i les dades parlen per si soles:

Partint del 2020, que va ser un molt bon any de producció, el 2021 es va produir un 29,8% menys que el 2020. I amb el que portem de 2022, s’ha produït un 13,8% menys que el 2021, és a dir, un 37,9% menys respecte al 2020.

Respecte a la pluviometria, a estacions de referència per la producció del riu Valira com les d’Encamp i Ransol, s’ha enregistrat conjuntament, que el 2021 va caure un 28,6% menys de pluja que el 2020, i un 18,3% menys el 2022.

Malauradament aquesta manca de producció sol ser compensada per altres energies no sempre netes, i situacions de sequera solen fer disminuir la producció de l’energia hidroelèctrica i eòlica, però per contra, augmentar la solar. Així doncs, tenim com a repte poder tenir un ampli ventall d’energies netes per trobar aquest interessant equilibri en la producció d’electricitat i incentivar com no l’autoconsum!

Conclourem l’article sent una mica optimistes, i és que els mapes pels pròxims mesos donen precipitacions per sobre de la mitjana al Pirineu, fet que podria fer acabar amb la sequera i tornar a produir electricitat gràcies als nostres rius i embassaments.

COMARCA: PIRINEU
LLOC: PIRINEU

Amb el suport de:

La greu sequera al Pirineu i la producció hidroelèctrica
Els últims Reportatges publicats:
MeteoArticle: la inversió tèrmi...
Pirineu
En el méteo-article d'aquesta setmana, tractem el fenomen de la inversió tèrmica, concretament quan es dóna a les valls del Pirineu durant els mesos més freds de l'any, en situacions atmosfèriques d'estabilitat i amb vent encalmat. Ho veiem a continuació:
REPORTATGES: METEOROLOGIA
MeteoArticle: el bestiar i el f...
Pirineu
Moltes vegades ens preguntem, com afecta el bestiar que es troba a la intempèrie, les condicions meteorològiques adverses del Pirineu.. Hem preguntat a un bon amic veterinari especialista en bestiar del Pirineu i aquí tenim un resum de tot el que n'ha explicat!
REPORTATGES: CIÈNCIA
Méteo-Article: Com serà l'hiver...
Pirineus
Pirineus
Especial méteo-articles el d'avui. Com cada any abans de l'arribada de l'hivern, analitzem els diversos escenaris plantejats pels diversos mapes del temps a llarg termini i intentem esbrinar com sembla que serà aquest hivern al Pirineu! Us convidem a entreveure com pinta meteorològicament parlant...
REPORTATGES: METEOROLOGIA

CHECKLIST PER FER LES TEVES PREVISIONS DEL PIRINEU

Gratis

Responsable: MeteoPirineus
Finalitat: Gestionar i enviar informació de butlletins i promocions a través del correu electrònic.
Legitimació: Consentiment de l'interessat.
DESTINATARIS: No se cediran a tercers excepte obligació legal.
DRETS: Pots exercir en qualsevol moment els teus drets d'accés, rectificació, supressió, oposició y altres drets legalment establerts a través del següent email: info@meteopirineuscatalans.com
INFORMACIÓ ADDICIONAL: Pots consultar la informació addicional i detallada sobre protecció de dades aquí