aralleida_bnr animat 1208x250 alpi_nordic

La greu sequera al Pirineu i la producció hidroelèctrica

REPORTATGES: CIÈNCIA, METEOROLOGIA
La sequera que pateixen algunes zones del Pirineu aquest 2022 ha estat molt notable, especialment entre la primavera i començament de l'estiu, provocant poc cabal als rius i unes reserves dels embassaments molt preocupants. Tenim altres conseqüències negatives de tot plegat, poc cabal als rius és sinònim de menys producció elèctrica, i volem analitzar algunes dades que correlacionen la sequera amb la menor producció d'electricitat.
El-Segre-al-panta-dOliana-octubre-2022

En els darrers mesos hem pogut comprovar com moltes zones, especialment del vessant sud del Pirineu, no van veure gaires nevades entre finals d’hivern i inici de la primavera. Vam tenir una primavera eixuta i amb unes quantes onades de calor prematures, l’inici d’estiu ha estat molt sec i extremadament càlid i finalment tot i tenir un agost i setembre força plujosos, novament la ratxa humida es trenca i tornem a tenir un octubre que en algunes comarques ha estat sec. Malgrat que al Pirineu occidental ha plogut força, això sí, s’han registrat temperatures tots els darrers mesos, molt càlides.

La conseqüència directa ha estat la sequera en zones boscoses, fins i tot amb una situació crítica entre juny i juliol, on els boscos van patir moltíssim amb la mort, fins i tot, de pins, roures, boixos i alzines: i també els rius, nivells extremadament baixos d’aigua de forma prolongada, que han fet que els embassaments estiguin sota mínims..

Ara mateix (mitjans d’octubre del 2022) uns quants embassaments es troben per sota del 30% al Pirineu, i la conca més perjudicada és la del Segre, amb els seus dos embassaments principals gairebé secs: Oliana al 26% i Rialp al 6%.

A banda de la manca d’una reserva d’aigua pel consum i el rec, també hem de lamentar la pèrdua de generació hidroelèctrica que ofereixen aquests embassaments. Rialp fa setmanes que ja no té volum d’aigua suficient, i ha hagut de tancar la central hidroelèctrica.

Unes altres centrals hidroelèctriques de la conca del Segre les trobem a les centrals hidroelèctriques de Peusa del riu Valira al municipi de les Valls de Valira. Aquestes centrals ens han facilitat dades comparatives dels darrers tres anys i les dades parlen per si soles:

Partint del 2020, que va ser un molt bon any de producció, el 2021 es va produir un 29,8% menys que el 2020. I amb el que portem de 2022, s’ha produït un 13,8% menys que el 2021, és a dir, un 37,9% menys respecte al 2020.

Respecte a la pluviometria, a estacions de referència per la producció del riu Valira com les d’Encamp i Ransol, s’ha enregistrat conjuntament, que el 2021 va caure un 28,6% menys de pluja que el 2020, i un 18,3% menys el 2022.

Malauradament aquesta manca de producció sol ser compensada per altres energies no sempre netes, i situacions de sequera solen fer disminuir la producció de l’energia hidroelèctrica i eòlica, però per contra, augmentar la solar. Així doncs, tenim com a repte poder tenir un ampli ventall d’energies netes per trobar aquest interessant equilibri en la producció d’electricitat i incentivar com no l’autoconsum!

Conclourem l’article sent una mica optimistes, i és que els mapes pels pròxims mesos donen precipitacions per sobre de la mitjana al Pirineu, fet que podria fer acabar amb la sequera i tornar a produir electricitat gràcies als nostres rius i embassaments.

COMARCA: PIRINEU
LLOC: PIRINEU

Amb el suport de:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Els últims Reportatges publicats:
MeteoArticle: l'efecte albedo a...
Pirineus
Pirineus
En el méteo-article d'aquesta setmana, volem parlar d'un efecte molt comú en terreny nevats amb gran incidència solar, el conegut albedo. Ens hem desplaçat fins al Pla de Beret, per tal d'explicar-vos les principals característiques d'aquest efecte. Ho veiem a continuació:
REPORTATGES: METEOROLOGIA
Regions climàtiques del Pirineu...
Pirineus
Pirineus
Moltes vegades en les previsions que fem habitualment sobre el temps del Pirineu i Prepirineu català, parlem de vessant nord, vessant sud, Prepirineu, Pirineu occidental, Pirineu oriental, Pirineu axial o Alt Pirineu. Hi ha moltíssimes classificacions que podrien determinar els límits d’aquestes ...
REPORTATGES: METEOROLOGIA
MeteoArticle: l'efecte "Foehn" ...
Avui tornem a tenir un nou méteo-article, on parlarem d'un fenomen molt comú al Pirineu, el conegut efecte foehn o "föhn". Molts cops al vessant sud el Pirineu, les temperatures són molt superiors que a l'altre vessant de les muntanyes, com per exemple podria passar, entre la Val d'Aran i l'Alta ...
REPORTATGES: METEOROLOGIA

CHECKLIST PER FER LES TEVES PREVISIONS DEL PIRINEU

Gratis

Responsable: MeteoPirineus
Finalitat: Gestionar i enviar informació de butlletins i promocions a través del correu electrònic.
Legitimació: Consentiment de l'interessat.
DESTINATARIS: No se cediran a tercers excepte obligació legal.
DRETS: Pots exercir en qualsevol moment els teus drets d'accés, rectificació, supressió, oposició y altres drets legalment establerts a través del següent email: info@meteopirineuscatalans.com
INFORMACIÓ ADDICIONAL: Pots consultar la informació addicional i detallada sobre protecció de dades aquí