aralleida_bnr animat 1208x250 alpi_nordic

La relació del vent i la neu – Vallter 2000

REPORTATGES: METEOROLOGIA
Vallter 2000 és l'estació d'esquí alpí més oriental del Pirineu. Aquest fet li atorga el privilegi de rebre les nevades més abundants procedents d'una llevantada, però també està exposada a la violenta força de les tramuntanades.
Vallter 2000 - meteopirineus catalans (1)

Moltes de les nevades que tenim durant l’hivern al Pirineu, són precedides per ventades que en moltes ocasions, fan volar literalment la neu (torb) i deixen les muntanyes força pelades de neu. Així doncs, anunciem una bona nevada, cau un bon gruix de neu, però dos dies més tard sembla que no hagi nevat. El vent ha escombrat la neu!

Al Pirineu més oriental la tramuntana és especialment forta i persistent durant la majoria d’hiverns, fet que provoca que molta de la neu caiguda a la zona sigui transportada pel vent. Les muntanyes, com el Bastiments o el Gra de Fajol, presentaran força manca de neu, però a l’estació d’esquí de Vallter 2000, han treballat en els darrers anys per mantenir la neu caiguda del cel a les pistes i evitar que la temuda tramuntana no hagi de fer tancar la estació per manca de neu.

Ens ho expliquen el Guillem de cap de pistes de Vallter 2000 i en Francesc Repiso de serveis tècnics de l’estació. 

En Guillem ens explica les 4 actuacions principals que han treballat a Vallter 2000 per evitar la pèrdua de neu amb les ventades del nord!

  1. Paravent: Es troben perpendiculars als vents predominant de la zona, actuant de tal manera que un cop entra la tramuntana el vent que transporta la neu superi la barrera que crea el paravent i acumuli la neu a sotavent del paravent.
  2. Treball de la neu acumulada a sotavent del paravent: Les màquines de trepitjar la neu entren ràpidament quan calma una mica el vent, per agafar la neu acumulada i repartir-les per les pistes. Així aprofiten tota aquesta neu i deixen espai darrere els paravents per si torna a bufar fort la tramuntana.
  3. Adequacions del terreny: Durant l’estiu es realitzen petites actuacions d’aplanament del terreny, per ajudar que la zona d’acumulació del sotavent del paravent sigui més gran i per una altra banda, que la màquina de trepitjar la neu, tingui espai suficient per treballar.
  4. Neu produïda: A banda de la neu disponible acumulada als paravents, amb els canons de neu es produeix la neu necessària que calgui per emplenar zones més justes de neu.

En Francesc Repiso, gran coneixedor del territori i la méteo de la zona, ens parla sobre la meteorologia de Vallter 2000 i els efectes del vent a l’estació!

Enguany hem tingut un inici d’any molt ventós, amb un gener de ventades continuades que han alterat el funcionament de l’estació i dues jornades on els vents van superar els 130km/h. Per protocol de l’estació, amb vents superiors als 100km/h s’han de tancar les instal·lacions, per això enguany vam tenir unes quantes jornades les portes tancades, donada la persistència de les ventades. 
Tot i que la tramuntana és el vent més predominant, no és el que afecta més la neu! El ponent, un vent violent, molt sec i que a Vallter arriba reescalfat, fon molt més ràpid la neu.

En canvi, el llevant sol dur les nevades més abundants i si té un component més agregalat, acostumen a anar acompanyades d’aire més fred i nevades més intenses a Vallter 2000, com les que l’any anterior van deixar més d’1 metre!

Per altra banda, lluny del que pensi molta gent, l’anticicló fa fondre menys neu que un vent de tramuntana o el temut ponent! El regel nocturn i les baixes humitats, mantenen millor la neu. D’aquí que enguany amb tants dies de sol i ambient primaveral, continuem tenint neu per esquiar!

Ara esperem que tornin les clàssiques nevades de primavera, que solen ser habitualment abundants! 

Recordeu!! No deixeu de visitar l’anterior article sobre les grans curiositats meteorològiques de Vallter 2000 i recordeu que si voleu saber més de neu, us esperem a la veïna estació de Vall de Núria el pròxim 23 de març, al CAÇANT LA NEVADA!

COMARCA: Pirineu
LLOC: Rìpolles

Amb el suport de:

alpi-logo-vallter
Els últims Reportatges publicats:
Regions climàtiques del Pirineu...
Pirineus
Pirineus
Moltes vegades en les previsions que fem habitualment sobre el temps del Pirineu i Prepirineu català, parlem de vessant nord, vessant sud, Prepirineu, Pirineu occidental, Pirineu oriental, Pirineu axial o Alt Pirineu. Hi ha moltíssimes classificacions que podrien determinar els límits d’aquestes ...
REPORTATGES: METEOROLOGIA
MeteoArticle: l'efecte "Foehn" ...
Avui tornem a tenir un nou méteo-article, on parlarem d'un fenomen molt comú al Pirineu, el conegut efecte foehn o "föhn". Molts cops al vessant sud el Pirineu, les temperatures són molt superiors que a l'altre vessant de les muntanyes, com per exemple podria passar, entre la Val d'Aran i l'Alta ...
REPORTATGES: METEOROLOGIA
MeteoArticle: La pressió atmosf...
Pirineus
La pressió atmosfèrica en un punt de l'atmosfera és equivalent al pes de la columna vertical d'aire sobre aquest nivell. Les possibles diferències entre la pressió d'una zona i una altra poden portar amb si moviments horitzontals (vents) i verticals (convecció i subsidència).
REPORTATGES: METEOROLOGIA

CHECKLIST PER FER LES TEVES PREVISIONS DEL PIRINEU

Gratis

Responsable: MeteoPirineus
Finalitat: Gestionar i enviar informació de butlletins i promocions a través del correu electrònic.
Legitimació: Consentiment de l'interessat.
DESTINATARIS: No se cediran a tercers excepte obligació legal.
DRETS: Pots exercir en qualsevol moment els teus drets d'accés, rectificació, supressió, oposició y altres drets legalment establerts a través del següent email: info@meteopirineuscatalans.com
INFORMACIÓ ADDICIONAL: Pots consultar la informació addicional i detallada sobre protecció de dades aquí