LNAUSP-HIVERN_1208x163_CA

L’estació d’esquí alpí d’Espot Esquí, un paratge excepcional!

REPORTATGES: METEOROLOGIA
Avui des del Pallars Sobirà, anirem de visita a l'estació d'esquí alpí Espot Esquí, just al costat del nostre preciós Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici! Descobrirem les característiques climàtiques de l'estació, episodis extrems i algun dels protocols quan hi ha gran acumulació de neu. Ens acompanyeu?
Espot Esquí - MeteoPirineus (2)

Tal i com heu pogut observar, a l’inici d’aquest reportatge parlem de l’estació d’Espot Esquí, com a un paratge excepcional. I us preguntareu, perquè aquesta afirmació? Espot és una estació d’esquí que gaudeix d’una situació privilegiada al Pirineu català, essent la única estació situada al costat d’un Parc Nacional, el d’Aigüestortes i Sant Maurici. D’altre banda, es troba molt pròxima al poble d’Espot, només a 2 km de l’estació, un bonic poble rural típic pirinenc, essent una de les principals portes d’entrada al Parc Nacional. 

Respecte les característiques tècniques de les instal·lacions, aquesta estació compta amb aproximadament 25 km esquiables i 1.000 metres de desnivell, unes pistes que discorren entre boscos de pi negre, que l’hi donen una personalitat molt marcada. D’altre banda, respecte el seu domini esquiable, més del 60% té una qualitat de neu garantida amb canons. També cal mencionar, que compta amb tres pistes homologades per a la celebració de competicions internacionals, això dóna una idea del nivell de les pistes; alternades amb una gran zona de debutants a la cota 2.000 amb un parc lúdic.

LES CARACTERÍSTIQUES CLIMÀTIQUES DE L’ESTACIÓ

Parlem sobre la personalitat climàtica d’aquesta zona, començant pel tema de la neu, factor clau per l’estació. Les situacions que fan nevar més a l’estació d’Espot, són les nevades de sud-oest a nord-oest, essent molt intenses i més beneficiaries del Pirineu. Cal destacar que la zona del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, és on hi trobem  més acumulacions de neu.

Respecte les situacions més extremes presents en aquest indret del Pallars, són les relacionades amb el vent, sobretot el de nord i nord-est, ja que a causa de l’orientació de la muntanya treuen més neu i fan baixar les temperatures de forma molt notable. Destacar també, que a la part més alta de l’estació, hi trobem una XEMA -estació meteorològica automàtica-, connectada a la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques de Catalunya, on s’hi registren temperatures força fredes a nivell del Pirineu.  

LA GESTIÓ PER ACUMULACIÓ DE NEU -ALLAUS-

Per poder gestionar una zona tan àmplia com l’estació d’Espot, cal tenir diferents sistemes i accions a dur a terme, per tal de tenir l’àrea 100% controlada. 

Així doncs, per començar, cal dir que tenen un conveni amb l’ICGC; aquest organisme realitza diàriament prediccions sobre el risc d’allaus a nivell territorial del Pirineu català, al mateix temps, que els hi realitzen una predicció local específica. Aquest fet, dóna un punt positiu de més pel control d’aquests fenomens. A més, s’hi suma el coneixement dels experts de l’estació sobre el terreny, tipologia de borrasca, neu i vent, que genera més risc segons quin vessant de la zona. A continuació, veurem un gran allau controlat en aquesta estació. 

Per tal de reduir el risc d’allaus, hi trobem dos sistemes: defenses passives (barreres de protecció, acotar zona) i actiu (provocar explosions per desencadenar allaus). Comencem parlant de les passives. Estan formades per barreres físiques o para-allaus, que ajuden a retenir grans gruixos de neu. També podem comptar com aquesta tipologia de defensa, el fet d’acotar una zona i prohibir el pas, fins que baixi l’allau o és redueixi el perill, per tal d’evitar riscos majors. La zona de la Pala d’Eixe, una de les muntanyes emblemàtiques de la zona, té un sistema de prevenció d’allaus, trenca-allaus, instal·lat des de fa temps, per tal de reduir o evitar el perill de que és donin lloc aquest fenomen, sempre acotant la zona, i no obrint-la al públic fins que és precisa. 

L’altre tipologia de defenses, són les actives. Es provoquen el desencadenament d’allaus a través d’explosiu manual o d’una “canoa valanxet”, en un indret que abarca les zones amb més difícil accés. D’aquesta forma, d’es d’aquest punt estratègic, és llança una fletxa explosiva, que al impactar provoca un trencament, que fa baixar l’allau. Tot i això, a vegades, no és produeix, i dóna lloc a que la neu s’assenti, o cal tornar a fer més tirs per reduir el risc en aquell vessant. Si, per mala sort, hi ha visibilitat nul·la o molt complicada, es tanca la zona. 

Fins aquí, el reportatge d’avui! Gràcies Bernat Baylina per la gran explicació sobre el clima a l’estació d’Espot Esquí. Esperem que haguem fet descobrir-vos una de les estacions amb unes vistes més espectaculars del nostre Pirineu, al mateix temps, gran part de les seves característiques climàtiques. Si voleu llegir més sobre allaus, us deixem un méteo-article on parlem dels factors clau que cal tenir en compte, quan anem a la muntanya en aquestes condicions.  Així doncs, per estar informat dels nostres articles, podeu seguir les nostres XXSS o la newsletter de la pàgina web. Cada setmana, articles i previsions noves! 

COMARCA: Pirineus
LLOC: Espot

Amb el suport de:

logo-salomon-time-to-play
Els últims Reportatges publicats:
MeteoArticle: les precipitacion...
Pirineus
Pirineus
Avui volem parlar sobre les precipitacions a la serralada pirinenca! La bellesa del Pirineu com moltes vegades diem, rau en l'abundància de les precipitacions i d'aigua. Descobrim perquè plou, quina relació tenen les muntanyes amb la creació de pluja o neu i quin tipus de precipitació tes pot don...
REPORTATGES: METEOROLOGIA
MéteoArticle: Explorant el Clim...
Pirineus
Pirineus
Benvinguts a un viatge en el temps, cap a una època on la Terra era un món completament diferent al que coneixem avui! Ens endinsem al Juràssic, un període fascinant que s'estén des de fa aproximadament 201 fins a 145 milions d'anys enrere, amb una bona representació d'aquest temps a moltes zones...
REPORTATGES: METEOROLOGIA
MéteoArticle: les crescudes del...
Pirineus
Pirineus
Seguim amb els méteo-articles parlant de diferents temàtiques relacionades amb el clima i les zones de muntanya. Avui us volem parlar del cabal dels rius, les seves crescudes i el risc d'inundacions en alguns indrets. Com s'han de gestionar aquests fenomens naturals? A continuació, entrem en deta...
REPORTATGES: METEOROLOGIA