banner---turisme-alt-urgell2023

L’hidrogen verd

REPORTATGES: INICIATIVES
Amb l'objectiu de lluitar contra el canvi climàtic, es van descobrint noves alternatives per acabar amb la producció massiva de carboni, principal responsable de l'escalfament global. Avui amb els amics de PEUSA, us parlarem de l'alternativa neta que ens ofereix l'hidrogen verd.
almacenamiento-1

L’hidrogen és l’element químic més abundant de l’univers i es troba en el 75% de la matèria. No obstant, mai el trobem en solitari, sinó que es combina amb altres elements formant aigua o compostos orgànics.

És lleuger, emmagatzemable, proporciona una densa quantitat d’energia i no genera per si sol, emissions contaminants de forma directa. Es porta utilitzant com a matèria primera en la indústria química o metal·lúrgica, i com a combustible, però per a poder fer-lo servir és necessari produir-lo, ja que no es pot agafar directament de la natura. El mètode d’obtenció de l’hidrogen és el que determina si és un combustible net i sostenible o no.

Per això, es classifica en quatre tipus diferents:

  • Hidrogen gris: Es deriva de la producció de combustibles fòssils, i, per tant, contribueix a grans quantitats d’emissions de CO₂, un gas molt contaminant i perjudicial per al medi ambient en grans quantitats.
  • Hidrogen blau: Tot i que també es produeix pels combustibles fòssils (especialment el gas natural), aquest tipus es diferencia del gris en el fet que s’utilitzen tècniques de captura i emmagatzematge del CO2 que s’emet per reduir l’impacte ambiental. Tanmateix, els costos de captura són molt alts i el cicle de producció no pot segrestar tot el carboni produït.
  • Hidrogen turquesa: Es produeix amb la piròlisi del gas natural, però encara és un combustible fòssil i, per tant, no està lliure d’emissions.
  • Hidrogen verd: combustible net que permet emmagatzemar i usar energia procedent de fonts renovables mitjançant cel·les electroquímiques. És clau per impulsar i potenciar la transició cap a un model energètic impulsat per les energies renovables, millorar les condicions socioeconòmiques i ambientals i descarbonitzar el sector energètic.
Infograma extret d’AQUÍ

COM ES PRODUEIX?

La separació de l’hidrogen de l’aigua es produeix amb una electròlisi impulsada per energia elèctrica renovable.

I què és l’electròlisi? Doncs bé, és l’ús de l’energia elèctrica per a dissociar o separar la molècula d’aigua en oxigen i hidrogen. L’energia elèctrica es queda acumulada com a energia química en la molècula d’hidrogen, que es pot emmagatzemar i utilitzar de forma controlada. Es calcula que només un 5% de l’hidrogen global prové d’aquest procés.

Imatge extreta d’AQUÍ

AVANTATGES

L’hidrogen verd serà en un futur, una de les claus per frenar el canvi climàtic i conduir el model econòmic i energètic mundial a la sostenibilitat. Però, per què és tan important introduir aquesta font d’energia? Doncs perquè:

  • Proporciona una energia neta: només emet aigua.
  • És 100% renovable: ja que els recursos que s’utilitzen per generar-lo provenen de fonts solars i eòliques.
  • És emmagatzemable en tancs.
  • És transportable.

INCONVENIENTS

Els costos de producció i investigació, les polítiques de govern mundials, els interessos d’empreses, la producció neta, l’emmagatzematge segur i eficient i poder transportar-lo i desenvolupar dispositius eficients, fan que sigui bastant difícil avui en dia de poder promoure i canviar el sistema energètic.

Malgrat això, avui en dia ens trobem en el fet que el preu de les energies renovables ha disminuït en l’última dècada. Per tant, obre una porta a l’esperança de l’abaratiment de costos de l’hidrogen verd. L’Agència Internacional d’Energia Renovable (IRENA) pronostica una rendibilitat al voltant del 2030.

QUINS SECTORS PODEN BENEFICIAR-SE’N?

  • Vehicles i transport: els vehicles amb cel·les de combustible d’hidrogen permetrien utilitzar l’energia sense emetre gas CO₂. Un gran avanç, ja que el transport és dels sectors que més contaminant emet. A més a més, els transports més pesats com l’aviació, el transport marítim i el ferroviari, podrien trobar en l’hidrogen verd, la solució sostenible a la descarbonització dels seus combustibles. No obstant, la menor densitat energètica implica realitzar canvis en els seus dissenys pel pes.
  • Indústria: Avui en dia, ja s’usa l’hidrogen en els sectors que desenvolupen materials per obtenir fertilitzants i amoníac, sobretot la petroquímica i la metal·lúrgica. Però l’hidrogen que es fa servir no és el de tipus verd.
  • Ús domèstic: Alguns projectes intenten substituir la xarxa de gas natural per una d’hidrogen verd que els hi pugui aportar electricitat i calor a les llars.
  • Emmagatzematge: la clau de l’hidrogen verd és que es pot emmagatzemar en tancs a pressió per poder utilitzar-ho quan sigui necessari i canalitzi la pila de combustible amb l’oxigen de l’aire per produir energia elèctrica i aconseguir aigua.
Imatge extreta d‘AQUÍ

Així doncs, veiem com cada dia van sorgint més iniciatives per a poder frenar el ràpid escalfament global que està patint el planeta, i l’hidrogen verd, es posiciona com una de les millors a causa de la quantitat de recursos en què podria actuar.

Esperem que aquest article compartit amb els amics de PEUSA, us hagi agradat! Recorda que tens de similar a la web i que els pots rebre cada setmana clicant AQUÍ!

COMARCA: Pirineu
LLOC: Peusa

Amb el suport de:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Els últims Reportatges publicats:
Què és la pluja àcida?
Pirineu
Peusa
Avui amb els amics de Peusa, us parlem del fenomen conegut com a pluja àcida. Per molts és un element meteorològic que afecta alguns indrets del planeta ocasionalment, provocant destrosses materials i del medi ambient, però la veritat és que no té un origen natural, sinó que és producte de les ac...
REPORTATGES: INICIATIVES
Méteo-Article: Els ovnis del ce...
Pirineus
Pirineus
Molt sovint som visitats pel que popularment s'anomena com "ovnis del cel", un tipus de núvol que per la seva forma i aspecte que ens recorda als plats voladors d'extraterrestres de les pel·lícules de ciència-ficció. Avui, us expliquem què són aquests ovnis i com es formen:
REPORTATGES: METEOROLOGIA
Méteo-Article: Llamps i llampecs
Pirineus
Pirineus
En el reportatge d'avui, us parlem dels llamps i els llampecs, els fenòmens lluminosos que sovint acompanyen a les tempestes i que ens deixen un espectacle visual al cel, sempre que estiguem segurs i protegits dels seus efectes. A continuació, t'expliquem què són, com es formen i quines diferènci...
REPORTATGES: METEOROLOGIA

CHECKLIST PER FER LES TEVES PREVISIONS DEL PIRINEU

Gratis

Responsable: MeteoPirineus
Finalitat: Gestionar i enviar informació de butlletins i promocions a través del correu electrònic.
Legitimació: Consentiment de l'interessat.
DESTINATARIS: No se cediran a tercers excepte obligació legal.
DRETS: Pots exercir en qualsevol moment els teus drets d'accés, rectificació, supressió, oposició y altres drets legalment establerts a través del següent email: info@meteopirineuscatalans.com
INFORMACIÓ ADDICIONAL: Pots consultar la informació addicional i detallada sobre protecció de dades aquí