banner---Encamp-2023

L’hidrogen verd

REPORTATGES: INICIATIVES
Amb l'objectiu de lluitar contra el canvi climàtic, es van descobrint noves alternatives per acabar amb la producció massiva de carboni, principal responsable de l'escalfament global. Avui amb els amics de PEUSA, us parlarem de l'alternativa neta que ens ofereix l'hidrogen verd.
almacenamiento-1

L’hidrogen és l’element químic més abundant de l’univers i es troba en el 75% de la matèria. No obstant, mai el trobem en solitari, sinó que es combina amb altres elements formant aigua o compostos orgànics.

És lleuger, emmagatzemable, proporciona una densa quantitat d’energia i no genera per si sol, emissions contaminants de forma directa. Es porta utilitzant com a matèria primera en la indústria química o metal·lúrgica, i com a combustible, però per a poder fer-lo servir és necessari produir-lo, ja que no es pot agafar directament de la natura. El mètode d’obtenció de l’hidrogen és el que determina si és un combustible net i sostenible o no.

Per això, es classifica en quatre tipus diferents:

 • Hidrogen gris: Es deriva de la producció de combustibles fòssils, i, per tant, contribueix a grans quantitats d’emissions de CO₂, un gas molt contaminant i perjudicial per al medi ambient en grans quantitats.
 • Hidrogen blau: Tot i que també es produeix pels combustibles fòssils (especialment el gas natural), aquest tipus es diferencia del gris en el fet que s’utilitzen tècniques de captura i emmagatzematge del CO2 que s’emet per reduir l’impacte ambiental. Tanmateix, els costos de captura són molt alts i el cicle de producció no pot segrestar tot el carboni produït.
 • Hidrogen turquesa: Es produeix amb la piròlisi del gas natural, però encara és un combustible fòssil i, per tant, no està lliure d’emissions.
 • Hidrogen verd: combustible net que permet emmagatzemar i usar energia procedent de fonts renovables mitjançant cel·les electroquímiques. És clau per impulsar i potenciar la transició cap a un model energètic impulsat per les energies renovables, millorar les condicions socioeconòmiques i ambientals i descarbonitzar el sector energètic.
Infograma extret d’AQUÍ

COM ES PRODUEIX?

La separació de l’hidrogen de l’aigua es produeix amb una electròlisi impulsada per energia elèctrica renovable.

I què és l’electròlisi? Doncs bé, és l’ús de l’energia elèctrica per a dissociar o separar la molècula d’aigua en oxigen i hidrogen. L’energia elèctrica es queda acumulada com a energia química en la molècula d’hidrogen, que es pot emmagatzemar i utilitzar de forma controlada. Es calcula que només un 5% de l’hidrogen global prové d’aquest procés.

Imatge extreta d’AQUÍ

AVANTATGES

L’hidrogen verd serà en un futur, una de les claus per frenar el canvi climàtic i conduir el model econòmic i energètic mundial a la sostenibilitat. Però, per què és tan important introduir aquesta font d’energia? Doncs perquè:

 • Proporciona una energia neta: només emet aigua.
 • És 100% renovable: ja que els recursos que s’utilitzen per generar-lo provenen de fonts solars i eòliques.
 • És emmagatzemable en tancs.
 • És transportable.

INCONVENIENTS

Els costos de producció i investigació, les polítiques de govern mundials, els interessos d’empreses, la producció neta, l’emmagatzematge segur i eficient i poder transportar-lo i desenvolupar dispositius eficients, fan que sigui bastant difícil avui en dia de poder promoure i canviar el sistema energètic.

Malgrat això, avui en dia ens trobem en el fet que el preu de les energies renovables ha disminuït en l’última dècada. Per tant, obre una porta a l’esperança de l’abaratiment de costos de l’hidrogen verd. L’Agència Internacional d’Energia Renovable (IRENA) pronostica una rendibilitat al voltant del 2030.

QUINS SECTORS PODEN BENEFICIAR-SE’N?

 • Vehicles i transport: els vehicles amb cel·les de combustible d’hidrogen permetrien utilitzar l’energia sense emetre gas CO₂. Un gran avanç, ja que el transport és dels sectors que més contaminant emet. A més a més, els transports més pesats com l’aviació, el transport marítim i el ferroviari, podrien trobar en l’hidrogen verd, la solució sostenible a la descarbonització dels seus combustibles. No obstant, la menor densitat energètica implica realitzar canvis en els seus dissenys pel pes.
 • Indústria: Avui en dia, ja s’usa l’hidrogen en els sectors que desenvolupen materials per obtenir fertilitzants i amoníac, sobretot la petroquímica i la metal·lúrgica. Però l’hidrogen que es fa servir no és el de tipus verd.
 • Ús domèstic: Alguns projectes intenten substituir la xarxa de gas natural per una d’hidrogen verd que els hi pugui aportar electricitat i calor a les llars.
 • Emmagatzematge: la clau de l’hidrogen verd és que es pot emmagatzemar en tancs a pressió per poder utilitzar-ho quan sigui necessari i canalitzi la pila de combustible amb l’oxigen de l’aire per produir energia elèctrica i aconseguir aigua.
Imatge extreta d‘AQUÍ

Així doncs, veiem com cada dia van sorgint més iniciatives per a poder frenar el ràpid escalfament global que està patint el planeta, i l’hidrogen verd, es posiciona com una de les millors a causa de la quantitat de recursos en què podria actuar.

Esperem que aquest article compartit amb els amics de PEUSA, us hagi agradat! Recorda que tens de similar a la web i que els pots rebre cada setmana clicant AQUÍ!

COMARCA: Pirineu
LLOC: Peusa

Amb el suport de:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Els últims Reportatges publicats:
Tour per la botiga de MeteoPiri...
Pirineus
Pirineus
Ja tenim la botiga oberta i us ensenyem que hi ha a la botiga, en aquet vídeo!
REPORTATGES: METEOROLOGIA
Obrim la botiga de MeteoPirineus
Pirineus
Pirineus
Per fi, després de molts mesos de feina, la botiga definitiva de MeteoPirineus és una realitat! Estem emocionats d'anunciar la inauguració del nostre nou espai aquest divendres.
REPORTATGES: METEOROLOGIA
MeteoArticle: les precipitacion...
Pirineus
Pirineus
Avui volem parlar sobre les precipitacions a la serralada pirinenca! La bellesa del Pirineu com moltes vegades diem, rau en l'abundància de les precipitacions i d'aigua. Descobrim perquè plou, quina relació tenen les muntanyes amb la creació de pluja o neu i quin tipus de precipitació tes pot don...
REPORTATGES: METEOROLOGIA