LNAUSP-HIVERN_1208x163_CA

Méteo-Article: Com serà l’hivern 2023-2024 al Pirineu?

REPORTATGES: METEOROLOGIA
Especial méteo-articles el d'avui. Com cada any abans de l'arribada de l'hivern, analitzem els diversos escenaris plantejats pels diversos mapes del temps a llarg termini i intentem esbrinar com sembla que serà aquest hivern al Pirineu! Us convidem a entreveure com pinta meteorològicament parlant els pròxims mesos!
marc

Un any més tornem a intentar entreveure la previsió d’aquest proper hivern. Quins patrons sembla que tindrem? Quines conseqüències tindrà sobre el Pirineu? Som conscients com sempre de la probabilitat baixa d’encert amb previsions a tan llarg termini, però també us encanta i és una de les entrades més visitades anualment i comentades a xarxes socials, així que anem a veure què diuen ara mateix els mapes.. A veure si il·lusiona o fa arronsar el nas als amants de la neu del Pirineu!

Estem pràcticament davant les portes de l’hivern així que ha arribat l’hora de consultar els mapes de llarg termini per entreveure com serà aquesta estació a nivell meteorològic.

Abans de res i com REPETIM CADA ANY, en previsions a llarg termini, hem d’agafar-les no com una afirmació sinó més aviat com una suposició. En la meteorologia, probablement la més caòtica de les ciències, els esdeveniments que tenen lloc dia a dia poden modificar bruscament les previsions ofertes pels diferents models meteorològics. Per tant, si d’un dia a un altre pot canviar una previsió del temps, és raonable pensar que parlant de previsions a mesos, aquestes puguin canviar innombrables vegades fins que tingui lloc la data prevista, això sí, són un bon instrument per a poder predir els escenaris atmosfèrics més probables i com a conseqüència, saber la tendència del temps pels propers mesos a casa nostra.

Una vegada fet aquest incís, començarem a analitzar els diferents mapes sobre els mesos de l’hivern: Novembre, Desembre, Gener, Febrer i Març. Per a això ens centrarem en els mapes d’anomalies, aquests ens aporten una idea sobre si les temperatures i les precipitacions estaran per damunt, per sota o en la mitjana.

Comencem pel model CFS, que ens indica unes temperatures tot l’hivern, molt per sobre de la mitjana climàtica.. I no una mica, sinó força més alta!

Novembre:

Desembre:

Gener:

Febrer:

Febrer:

Març

Pel que fa a precipitacions el mateix model, indica un novembre amb precipitacions abundants del NW, com ja veiem en les darreres setmanes i poca cosa a l’oriental i Prepirineu.. Desembre similar a novembre, un gener i febrer amb gran secada i març més plujós (o neu!)..

Novembre:

Desembre:

Gener:

Febrer:

Març

Ja sé que ara mateix la majoria dels lectors esteu plorant, però ànims! L’experiència d’aquest darrer model ens indica que té una fiabilitat força baixa (havia de ser un final d’estiu i una tardor moooolt plujosa…) , però tenim el model ECMWF que té un major encert en aquestes tendències a llarg termini.

Aquest model ens indica unes temperatures això sí, molt per sobre de la mitjana climàtica..

I les precipitacions entre la mitjana o una mica per sobre a bona part del Pirineu!

Quina conclusió podem extreure d’aquests mapes?

Semblaria, segons els mapes, que la temperatura aquest hivern continuarà amb la inèrcia de calor dels darrers mesos, amb temperatura molt per sobre del que tocaria la majoria de setmanes d’aquest proper hivern..
Pel que fa a les precipitacions ja hi ha més dispersió d’opinions.. Uns mapes donen un hivern sense precipitacions apreciables, ben bé fins a final de temporada i altres donen el cas contrari, precipitacions entre la mitjana climàtica o una mica per sobre, el que suposaria una temporada millor pel que fa a neu, respecte anys anteriors.

Si fem cas al conjunt de mapes, podrem concloure que:

  • Sembla que viurem un hivern amb precipitacions entorn de la mitjana, el que vol dir variabilitat i arribada de precipitacions i nevades al llarg de tot l’hivern, intercalats amb períodes anticiclònics llargs i càlid, per altra banda, típics d’aquesta època de l’any.
  • Desembre i especialment març, sembla que l’anticicló escandinau ens podria visitar uns dies, amb alegries amb borrasques circulant pel sud del Pirineu, aportant situacions de precipitacions del sud i/o llevant.
  • Al gener tindrem el nostre “estimat” amic anticicló clàssic d’aquesta època, comportant alguns períodes de temps sec i marcat per les inversions tèrmiques… Alguns episodis de vents atlàntics i poques precipitacions al Pirineu oriental, però amb el permís d’algun parèntesi de llevant? Tal com ha passat anys anteriors, fora del vessant nord on tindrem nevades més continues, segurament tindrem algun temporal de neu després d’un llarg període sense nevades, com va passar amb Glòria o Filomena, on la nevada va ser espectacular com recordem en aquest article de Vall de Núria! Aquest fet pot donar, com altres temporades, unes dades de precipitació abundant en algun mes, quan realment el temps majoritari durant setmanes haurà estat dominat pel sol i l’ambient força càlid..
  • Al febrer la situació seria d’entrades de nord, amb nevades abundants al vessant nord (Val d’Aran, nord d’Andorra i zona del Pirineu català que toca la frontera amb França), i estacions d’aquí com Boí-Taüll, Espot, Port Ainé i Grandvalira a Andorra, podran rebre nevades abundants.

Des d'Espot Esquí, veiem el Pic de l'Orri, la veïna estació pallaresa de Port Ainé Des d’Espot Esquí, veiem el Pic de l’Orri, la veïna estació pallaresa de Port Ainé

Què creiem des de MeteoPirineus?

Apostem per les previsions descrites anteriorment pel que fa a precipitacions, tot i que volem sospitar en alguns episodis de fred intens, que segons els mapes no es donaran…

Com sempre comentem, creiem en inèrcies! Portem mesos de calorades i sequera extrema i a l’inici d’octubre hem patit la tossuderia de l’anticicló i després les plogudes abundants que han afectat el Pirineu occidental.. Darrerament, estem veient aquestes inèrcies; quan passa alguna cosa, passa en excés.. o molta secada, o molta pluja o molta calor o molta neu o molt fred.. I podem pensar que no seria tan desbaratat, que entrem en una bona ratxa de precipitació / neu les setmanes vinents.. no creiem gaire en la previsió de gens de fred que mostren els mapes i apostem més a tenir un hivern amb una mica de tot (tot i que majoritàriament càlid), però que donarà força alegries als amants de la méteo i la neu!

Aprofitem per tornar-vos a oferir el NOSTRE CURS de nivometeorologia del Pirineu, que podreu fer en format lliure! Us podreu inscriure a partir del 21 de novembre, enviant un correu a info@meteopirineuscatalans@gmail.com .

Si no et vols perdre la info, registra’t a la nostra newsletter.

Que comenci el seguiment de les previsions i sobretot, que puguem gaudir de la neu!

ENS AGAFEM UNS DIES DE VACANCES!! Retornem el 21 de novembre a tope per encarar la temporada de neu!

Albert de Gràcia

.

COMARCA: Pirineus
LLOC: Pirineus

Amb el suport de:

Gràcies a FGC
Els últims Reportatges publicats:
MéteoArticle: les crescudes del...
Pirineus
Pirineus
Seguim amb els méteo-articles parlant de diferents temàtiques relacionades amb el clima i les zones de muntanya. Avui us volem parlar del cabal dels rius, les seves crescudes i el risc d'inundacions en alguns indrets. Com s'han de gestionar aquests fenomens naturals? A continuació, entrem en deta...
REPORTATGES: METEOROLOGIA
MeteoArticle: Alguns documental...
Pirineus
Serra del Cadí
Avui us volem deixar en un artible, una mostra dels diversos vídeos que hem realitzat al llarg dels anys, per mostrar-vos característiques climàtiques i viatges per les nostres muntanyes! Us deixem uns quants i us animem que remeneu el nostre YouTube on trobareu més vídeos!
REPORTATGES: CIÈNCIA
MeteoArticle: el fenomen de la ...
Pluja, és únicament aigua que cau d'un núvol o hi ha més coses que no sabem? Ho parlem a continuació!
REPORTATGES: METEOROLOGIA