banner---Encamp-2023

Méteo-Article: “El vent d’Espanya”; la variació de 14 graus entre Vielha i Pont de Suert

REPORTATGES: CIÈNCIA, METEOROLOGIA
Seguim amb els méteo-articles parlant de diferents temàtiques relacionades amb el clima i les zones de muntanya. Avui us volem parlar d'un fet meteorològic força comú al Pirineu, i per exempleritzar-lo parlarem del que va succeir el passat mes d'octubre, on a Vielha es van registrar 14 graus més que a Pont de Suert, pel vent del sud que bufava al Pirineu. Quantes vegades heu creuat un dels grans túnels pirinencs, i el temps canvia completament d'un extrem a l'altre? A continuació, descobrim per què:
plume-2428666_1920

Tal i com hem comentat, avui us volem parlar d’una dada curiosa de temperatura, registrada a mitjans d’octubre a la serralada pirinenca. A les 6 del matí es va poder observar com la temperatura a Vielha marcava 18 ºC, en comparació a la resta del Pirineu on no arribaven als 10 ºC -com per exemple al Pont de Suert, on el termòmetre marcava 4 ºC. Així doncs, entre els dos indrets relativament propers, hi havia 14ºC de diferència! A que ens feien pensar a que es devia aquest fet.

Aquest fenomen que provoca aquesta diferència tèrmica, el crea el FOEHN (no us perdeu l’anterior article on ho descrivíem!) conegut a la vall d’Aran com el vent d’Espanya -ja que  bufa de component sud-,  i té efectes similars a tot el vessant nord del Pirineu. Es tracta d’un vent del sud càlid, reescalfat, que arriba al fons de la vall calent i molt sec després de sobrepassar l’eix axial dels Pirineu. El vent del sud va provocar que els núvols quedessin retinguts al vessant sud dels Pirineus, en aquest cas a l’Alta Ribagorça, on el cel era ben tapat i fins i tot amb plugims, però a l’Aran el dia era radiant. A continuació, trobem un petit esquema del temps de TV3, on es pot entendre més bé el procés:

Aquest vent del sud es veu obligat a pujar per la muntanya. A mesura que ascendeix l’aire, condensa la seva humitat i es generen els núvols i les precipitacions al vessant d’ascensió. Un cop creua les muntanyes i cau a Vielha, l’aire quedarà sec, sense humitat, i s’escalfarà més ràpidament per procesos termodinàmics. És per això que s’escalfa fins al fons de la vall d’Aran i, al mateix temps, manté Vielha a una temperatura més elevada. D’altre banda, si es dóna el mateix fenomen però bufa de component nord, rep el nom de fogony o Föhn.

Esperem que el meteo-article d’aquesta setmana us hagi agradat molt, i espereu amb la mateixa il·lusió que nosaltres el següent! Fins la pròxima. Salut i muntanya Meteopirinencs/ques!

COMARCA: Pirineus
LLOC: Vielha

Amb el suport de:

Els últims Reportatges publicats:
Un març de 2025 excepcional: pl...
Pirineus
Pirineus
El mes de març de 2025 quedarà gravat a la memòria com un dels més plujosos i nivosos dels darrers anys al Pirineu català. Després d'un hivern relativament sec i amb nevades irregulars, la irrupció de diversos episodis de precipitacions intenses ha transformat completament el paisatge i les reser...
REPORTATGES: CIÈNCIA, METEOROLOGIA
540 milions d'anys de clima can...
Pirineus
Pirineus
La Terra ha experimentat grans canvis climàtics al llarg de la seva història geològica. Des del Cambrià, fa uns 540 milions d'anys, el planeta ha passat per nombroses etapes de refredament i escalfament, causades per processos naturals que han afectat l'atmosfera, els oceans i la biosfera. No obs...
REPORTATGES: CIÈNCIA, METEOROLOGIA
Vall de Núria: Curiositats sobr...
Ripollès
Vall de Núria
Modelada per antigues glaceres, amb un estany artificial i un santuari ple d’història, la Vall de Núria és un dels indrets més especials del Pirineu. Però el seu clima també en guarda secrets: tramuntana intensa, grans nevades de llevant i tempestes d’estiu. Descobreix com la natura i la meteo...
REPORTATGES: METEOROLOGIA