banner---Encamp-2023

Méteo-Article: “El vent d’Espanya”; la variació de 14 graus entre Vielha i Pont de Suert

REPORTATGES: CIÈNCIA, METEOROLOGIA
Seguim amb els méteo-articles parlant de diferents temàtiques relacionades amb el clima i les zones de muntanya. Avui us volem parlar d'un fet meteorològic força comú al Pirineu, i per exempleritzar-lo parlarem del que va succeir el passat mes d'octubre, on a Vielha es van registrar 14 graus més que a Pont de Suert, pel vent del sud que bufava al Pirineu. Quantes vegades heu creuat un dels grans túnels pirinencs, i el temps canvia completament d'un extrem a l'altre? A continuació, descobrim per què:
plume-2428666_1920

Tal i com hem comentat, avui us volem parlar d’una dada curiosa de temperatura, registrada a mitjans d’octubre a la serralada pirinenca. A les 6 del matí es va poder observar com la temperatura a Vielha marcava 18 ºC, en comparació a la resta del Pirineu on no arribaven als 10 ºC -com per exemple al Pont de Suert, on el termòmetre marcava 4 ºC. Així doncs, entre els dos indrets relativament propers, hi havia 14ºC de diferència! A que ens feien pensar a que es devia aquest fet.

Aquest fenomen que provoca aquesta diferència tèrmica, el crea el FOEHN (no us perdeu l’anterior article on ho descrivíem!) conegut a la vall d’Aran com el vent d’Espanya -ja que  bufa de component sud-,  i té efectes similars a tot el vessant nord del Pirineu. Es tracta d’un vent del sud càlid, reescalfat, que arriba al fons de la vall calent i molt sec després de sobrepassar l’eix axial dels Pirineu. El vent del sud va provocar que els núvols quedessin retinguts al vessant sud dels Pirineus, en aquest cas a l’Alta Ribagorça, on el cel era ben tapat i fins i tot amb plugims, però a l’Aran el dia era radiant. A continuació, trobem un petit esquema del temps de TV3, on es pot entendre més bé el procés:

Aquest vent del sud es veu obligat a pujar per la muntanya. A mesura que ascendeix l’aire, condensa la seva humitat i es generen els núvols i les precipitacions al vessant d’ascensió. Un cop creua les muntanyes i cau a Vielha, l’aire quedarà sec, sense humitat, i s’escalfarà més ràpidament per procesos termodinàmics. És per això que s’escalfa fins al fons de la vall d’Aran i, al mateix temps, manté Vielha a una temperatura més elevada. D’altre banda, si es dóna el mateix fenomen però bufa de component nord, rep el nom de fogony o Föhn.

Esperem que el meteo-article d’aquesta setmana us hagi agradat molt, i espereu amb la mateixa il·lusió que nosaltres el següent! Fins la pròxima. Salut i muntanya Meteopirinencs/ques!

COMARCA: Pirineus
LLOC: Vielha

Amb el suport de:

Els últims Reportatges publicats:
Exposició i tríptics: "Episodis...
Parc Natural Cadí - Moixeró
MeteoPirineus conjuntament amb el Parc Natural del Cadí - Moixeró, us recorda de l'existència d'una exposició i de tríptics, de com actuar davant dels perills meteorològics que trobem a l'alta muntanya del Pirineu. Un material disponible, a continuació!
REPORTATGES: CIÈNCIA, METEOROLOGIA
MeteoArticle: la proximitat al ...
Tierra
Tierra
Seguim amb els nostres méteo-articles, on avui descobrirem la relació directe o no de la proximitat de la Terra al Sol i la calor o les onades de calor de l'estiu. Cal destacar diferents factors que ens mostraran la importància dels moviments circulars o de l'angle d'incidència entre aquests. Ho ...
REPORTATGES: CIÈNCIA
MeteoArticle: la distribució pl...
Pirineu
Parlem sobre precipitacions! Ja sabem que no plou de la mateixa manera al Pirineu i especialment, que no ho fa per igual al llarg de l'any.. Uns indrets tenen més precipitació a l'estiu, d'altres es veuen afectats per la ombra pluviomètrica i altres veuen nevar més.. Intentem donar algunes pistes...
REPORTATGES: METEOROLOGIA