LNAUSP-HIVERN_1208x163_CA

Méteo-Article: Els esclafits

REPORTATGES: METEOROLOGIA
Les darreres setmanes estem veient per les notícies un fenomen meteorològic que està afectant diferents zones de la península i de Catalunya, l'esclafit, també anomenat "reventón" en castellà. A continuació us expliquem què és i com es forma.
esclafit - meteopirineus

L’esclafit és un tipus de meteor anomenat eolometeor, és a dir, forma part del grup de fenòmens que es formen per la intervenció del vent d’una forma directa i decisiva, molt més que en altres processos. Aquest és un descens ràpid i molt intens de l’aire de l’interior d’un cumulonimbus, els núvols per excel·lència que formen les tempestes. Motiu pel qual, a vegades solen anar acompanyats per precipitacions.

Aquest fenomen comprèn unes dimensions d’entre un quilòmetre fins a una desena, i una duració de pocs minuts fins a un màxim de mitja hora. Pot portar associades velocitats de fins a 270 km/h de manera puntual, tot i que generalment són forts, però no superen els 200 km/h.

Imatge extreta d’AQUÍ

Com es formen?

L’aire es desploma de manera vertical fins a tocar terra, moment en el qual es propaga de forma horitzontal. És molt perillós a causa de la seva capacitat de provocar danys i destrosses materials en infraestructures, ecosistemes i els humans. Observant els danys que provoca, es determina la seva aparició, i se’n diferencia dels tornados. Per exemple als boscos, els arbres acaben tombats i trencats en una sola direcció indicant la direcció del vent en concret a l’arribar al terra, a diferència dels tornados, que s’orienten al centre de gir de l’element de forma desordenada.

La imatge següent mostra la diferència entre el moviment i l’arribada al terra d’un esclafit i un tornado.

Imatge extreta d’AQUÍ

Els esclafits es formen a causa de la complexa circulació de l’aire en l’interior d’un cumulonimbus. L’aire que el conforma és fred, i descendeix de la part alta del núvol arrossegant gotes de precipitació que en caure es van evaporant. L’evaporació provoca que es refredi més l’aire i s’acceleri el corrent descendent incrementant la seva intensitat.

Se’n distingeixen diferents tipus en funció de la humitat present a l’aire, sent:

  • Esclafit humit: en arribar a terra provoca una ventada sobtada i precipitació.
  • Esclafit sec: en arribar a terra la precipitació s’ha evaporat.

També hi ha un altre tipus d’esclafit, el càlid. Aquest es caracteritza per ambients poc humits on hi ha inversió tèrmica. S’associa a un sobtat ascens tèrmic i una baixada important de la humitat a nivell del terra, produït sobretot en nits estivals, durant la dissipació d’una tempesta.

Aquests dies com molts estius anteriors, en podem veure. Els que s’estan registrant són de tipus sec, per tant, que provoquen pujades sobtades i destacables de temperatura, així com baixades d’humitat relativa i canvis sobtats de pressió atmosfèrica. També causen ràfegues molt fortes de vent que de vegades superen els 100 km/h. És el cas que va succeir el dimarts 11 de juliol, el dia més càlid del que portem de 2023. En algunes zones es van reportar esclafits i pujades de temperatura durant la nit, a causa d’ells.

Imatge extreta d’AQUÍ

Resumidament, molta atenció a aquests fenòmens que rarament avisen fins que de sobte arriba un vent molt fort i molt calent; i que comporten greus destrosses en béns materials i en les persones.

Si t’ha agradat el meteo-article, no dubtis a llegir cada setmana totes les nostres novetats, que les tindràs recollides a la newsletter que us enviem cada dijous! Inscriu-te!
Salut i muntanya Meteopirinencs/ques!

COMARCA: Pirineus
LLOC: Pirineus

Amb el suport de:

Els últims Reportatges publicats:
MeteoArticle: les precipitacion...
Pirineus
Pirineus
Avui volem parlar sobre les precipitacions a la serralada pirinenca! La bellesa del Pirineu com moltes vegades diem, rau en l'abundància de les precipitacions i d'aigua. Descobrim perquè plou, quina relació tenen les muntanyes amb la creació de pluja o neu i quin tipus de precipitació tes pot don...
REPORTATGES: METEOROLOGIA
MéteoArticle: Explorant el Clim...
Pirineus
Pirineus
Benvinguts a un viatge en el temps, cap a una època on la Terra era un món completament diferent al que coneixem avui! Ens endinsem al Juràssic, un període fascinant que s'estén des de fa aproximadament 201 fins a 145 milions d'anys enrere, amb una bona representació d'aquest temps a moltes zones...
REPORTATGES: METEOROLOGIA
MéteoArticle: les crescudes del...
Pirineus
Pirineus
Seguim amb els méteo-articles parlant de diferents temàtiques relacionades amb el clima i les zones de muntanya. Avui us volem parlar del cabal dels rius, les seves crescudes i el risc d'inundacions en alguns indrets. Com s'han de gestionar aquests fenomens naturals? A continuació, entrem en deta...
REPORTATGES: METEOROLOGIA