banner---turisme-alt-urgell2023

Méteo-Article: Els esclafits

REPORTATGES: METEOROLOGIA
Les darreres setmanes estem veient per les notícies un fenomen meteorològic que està afectant diferents zones de la península i de Catalunya, l'esclafit, també anomenat "reventón" en castellà. A continuació us expliquem què és i com es forma.
esclafit - meteopirineus

L’esclafit és un tipus de meteor anomenat eolometeor, és a dir, forma part del grup de fenòmens que es formen per la intervenció del vent d’una forma directa i decisiva, molt més que en altres processos. Aquest és un descens ràpid i molt intens de l’aire de l’interior d’un cumulonimbus, els núvols per excel·lència que formen les tempestes. Motiu pel qual, a vegades solen anar acompanyats per precipitacions.

Aquest fenomen comprèn unes dimensions d’entre un quilòmetre fins a una desena, i una duració de pocs minuts fins a un màxim de mitja hora. Pot portar associades velocitats de fins a 270 km/h de manera puntual, tot i que generalment són forts, però no superen els 200 km/h.

Imatge extreta d’AQUÍ

Com es formen?

L’aire es desploma de manera vertical fins a tocar terra, moment en el qual es propaga de forma horitzontal. És molt perillós a causa de la seva capacitat de provocar danys i destrosses materials en infraestructures, ecosistemes i els humans. Observant els danys que provoca, es determina la seva aparició, i se’n diferencia dels tornados. Per exemple als boscos, els arbres acaben tombats i trencats en una sola direcció indicant la direcció del vent en concret a l’arribar al terra, a diferència dels tornados, que s’orienten al centre de gir de l’element de forma desordenada.

La imatge següent mostra la diferència entre el moviment i l’arribada al terra d’un esclafit i un tornado.

Imatge extreta d’AQUÍ

Els esclafits es formen a causa de la complexa circulació de l’aire en l’interior d’un cumulonimbus. L’aire que el conforma és fred, i descendeix de la part alta del núvol arrossegant gotes de precipitació que en caure es van evaporant. L’evaporació provoca que es refredi més l’aire i s’acceleri el corrent descendent incrementant la seva intensitat.

Se’n distingeixen diferents tipus en funció de la humitat present a l’aire, sent:

  • Esclafit humit: en arribar a terra provoca una ventada sobtada i precipitació.
  • Esclafit sec: en arribar a terra la precipitació s’ha evaporat.

També hi ha un altre tipus d’esclafit, el càlid. Aquest es caracteritza per ambients poc humits on hi ha inversió tèrmica. S’associa a un sobtat ascens tèrmic i una baixada important de la humitat a nivell del terra, produït sobretot en nits estivals, durant la dissipació d’una tempesta.

Aquests dies com molts estius anteriors, en podem veure. Els que s’estan registrant són de tipus sec, per tant, que provoquen pujades sobtades i destacables de temperatura, així com baixades d’humitat relativa i canvis sobtats de pressió atmosfèrica. També causen ràfegues molt fortes de vent que de vegades superen els 100 km/h. És el cas que va succeir el dimarts 11 de juliol, el dia més càlid del que portem de 2023. En algunes zones es van reportar esclafits i pujades de temperatura durant la nit, a causa d’ells.

Imatge extreta d’AQUÍ

Resumidament, molta atenció a aquests fenòmens que rarament avisen fins que de sobte arriba un vent molt fort i molt calent; i que comporten greus destrosses en béns materials i en les persones.

Si t’ha agradat el meteo-article, no dubtis a llegir cada setmana totes les nostres novetats, que les tindràs recollides a la newsletter que us enviem cada dijous! Inscriu-te!
Salut i muntanya Meteopirinencs/ques!

COMARCA: Pirineus
LLOC: Pirineus

Amb el suport de:

Els últims Reportatges publicats:
Què és la pluja àcida?
Pirineu
Peusa
Avui amb els amics de Peusa, us parlem del fenomen conegut com a pluja àcida. Per molts és un element meteorològic que afecta alguns indrets del planeta ocasionalment, provocant destrosses materials i del medi ambient, però la veritat és que no té un origen natural, sinó que és producte de les ac...
REPORTATGES: INICIATIVES
Méteo-Article: Els ovnis del ce...
Pirineus
Pirineus
Molt sovint som visitats pel que popularment s'anomena com "ovnis del cel", un tipus de núvol que per la seva forma i aspecte que ens recorda als plats voladors d'extraterrestres de les pel·lícules de ciència-ficció. Avui, us expliquem què són aquests ovnis i com es formen:
REPORTATGES: METEOROLOGIA
Méteo-Article: Llamps i llampecs
Pirineus
Pirineus
En el reportatge d'avui, us parlem dels llamps i els llampecs, els fenòmens lluminosos que sovint acompanyen a les tempestes i que ens deixen un espectacle visual al cel, sempre que estiguem segurs i protegits dels seus efectes. A continuació, t'expliquem què són, com es formen i quines diferènci...
REPORTATGES: METEOROLOGIA

CHECKLIST PER FER LES TEVES PREVISIONS DEL PIRINEU

Gratis

Responsable: MeteoPirineus
Finalitat: Gestionar i enviar informació de butlletins i promocions a través del correu electrònic.
Legitimació: Consentiment de l'interessat.
DESTINATARIS: No se cediran a tercers excepte obligació legal.
DRETS: Pots exercir en qualsevol moment els teus drets d'accés, rectificació, supressió, oposició y altres drets legalment establerts a través del següent email: info@meteopirineuscatalans.com
INFORMACIÓ ADDICIONAL: Pots consultar la informació addicional i detallada sobre protecció de dades aquí