banner---turisme-alt-urgell2023

Méteo-Article: La meteorologia i l’impacte en els avions

REPORTATGES: METEOROLOGIA
Avui us expliquem l'impacte que té la meteorologia en el nostre dia a dia des d'una perspectiva diferent, des del cel. En el reportatge us parlarem dels principals fenòmens meteorològics que afecten els avions, un mitjà de transport que cada vegada és més present a les nostres vides.
Avio - Meteopirineus

El món de l’aviació és el primer que pateix els fenòmens meteorològics, fet que provoca que sigui de vital importància controlar-los abans de fer enlairar una aeronau. A continuació, us parlem dels impactes més importants:

Les pedregades

Les onades de calor extrema que hem tingut aquestes setmanes combinat amb l’aire fred que ha arribat del centre d’Europa, han produït tempestes d’aigua i granit extremes, sobretot al nord d’Itàlia, on s’ha viscut un dels episodis més violents amb greus destrosses provocades per l’impacte de boles de gel de més de 20 centímetres. Els avions n’han patit també les conseqüències.

Un exemple d’això és el cas d’un Boeing 767 de Delta Air Lines. Durant l’enlairament a l’aeroport de Milà, va patir greus danys per l’impacte de pedres durant una tempesta de granit, com es pot veure a la següent imatge, deixant el morro de l’avió destrossat. Afortunadament, van poder aterrar d’emergència sense lesions.

Fotografia extreta d’AQUÍ

És molt important poder controlar aquests episodis, per intentar minimitzar els danys materials i possibles accidents aeris, entre altres tipus d’accidents i destrosses que aquesta gran pedregada ha deixat a la regió italiana, entre ells, 2 morts.

Les turbulències

Tothom ha sentit a parlar de les famoses turbulències, però què són exactament? Són tan perilloses com ens pensem?

Les famoses i temudes turbulències, no són més que remolins d’aire caòtics generalment provocats per l’orografia, el jet stream i les tempestes. En funció del seu origen en podem distingir:

  • Turbulència mecànica: produïda per obstruccions del vent per obstacles, durant l’ascens i descens de l’aeronau, per exemple, a causa de l’edifici de l’aeroport.
Imatge extreta d’AQUÍ
  • Turbulència tèrmica: relacionada amb l’ascens de bombolles d’aire càlid on hi ha poca vegetació durant el migdia/tarda.
  • Turbulència orogràfica: Quan l’aire xoca contra una muntanya, una part passa per damunt mentre que una altra part s’amuntega a l’altre vessant, provocant petites oscil·lacions que al trencar-se afavoreixen les turbulències.
Imatge extreta d’AQUÍ
  • Turbulència a causa d’un jet stream: és la més comuna i es produeix per la diferència de densitat de dos corrents d’aire que es tornen inestables. Els jet stream, són originats per diferències en les velocitats del vent a mesura que una aeronau s’allunya de les regions de màxima velocitat. La desacceleració provoca una força de ciselladora propera a les turbulències.
  • Turbulències de tipus TAC: són molt més suaus, i poc predictibles. Tot i que els avenços en les previsions meteorològiques són cada vegada més ràpids i eficients, encara són insuficients davant del moviment caòtic de l’aire. Els models numèrics no poden predir les turbulències bé, ja que algunes són de forma sobtada.
  • Turbulència convectiva: generada per corrents d’ascens i descens dins dels núvols de tempesta, els cumulonimbus. Les tempestes també poden provocar turbulències, a causa del moviment intens de l’aire. Si es té constància de cumulonimbus molt grans, els pilots s’encarreguen d’evitar entrar-hi.
Imatge extreta d’AQUÍ

Les turbulències poden fer por, però tant els pilots com l’avió estan preparats per poder aguantar sense problemes les de tipus lleu i moderat, sempre que no siguin fortes o extremes, que no són les que apareixen típicament en els vols.

Canvis de pressió

Sabem que la pressió que fa l’atmosfera varia en funció del punt en el qual ens trobem i sobretot de l’altitud. Per tant, com és que els avions poden volar a tanta altitud, normalment sobre els 11.000 metres, sense produir-nos greus danys?

Doncs bé, els avions estan dissenyats de tal forma que la seva cabina estigui pressuritzada i així eviti problemes en els passatgers, per exemple problemes de tipus respiratori. A mesura que ascendim, perdem densitat i pressió, per tant, tenim menys molècules gasoses com l’oxigen, i es dificulta la difusió simple, el pas dels gasos d’un medi a un altre per diferència de pressió, com els nostres pulmons.

Per aquest motiu, es pressuritza la cabina, bombejant aire comprimit per garantir la seguretat dels passatgers.

Les tempestes

En aquest últim punt, parlem de les famoses tempestes de llamps i la por que acostumem a tenir davant el possible impacte d’aquests en l’avió.

Sorprenentment, l’impacte d’un llamp és més freqüent del que ens pensem, però l’avió és resistent i condueix l’electricitat, i actua com una gàbia de Faraday. Aquesta, és una estructura metàl·lica que impedeix que un llamp passi a l’interior fent que la seva trajectòria vagi de la punta de les ales al buc, o el morro, i surti per la cua; sense impactar a la tripulació i als passatgers. Al final podeu reproduir un vídeo on s’observa l’impacte d’un llamp sobre un avió.

Imatge extreta d’AQUÍ

Així doncs, la meteorologia és molt important a l’hora de construir i dissenyar els avions, ja que en estar el cel, són els que reben directament els fenòmens atmosfèrics, per això, estan especialment pensats per resistir tot, a més a més de la preparació i experiència respecte a aquests que tenen els pilots i copilots.

Si t’ha agradat el meteo-article, no dubtis a llegir cada setmana totes les nostres novetats, que les tindràs recollides a la newsletter que us enviem cada dijous! Inscriu-te!
Salut i muntanya Meteopirinencs/ques!

COMARCA: Pirineus
LLOC: Pirineus

Amb el suport de:

Els últims Reportatges publicats:
Què és la pluja àcida?
Pirineu
Peusa
Avui amb els amics de Peusa, us parlem del fenomen conegut com a pluja àcida. Per molts és un element meteorològic que afecta alguns indrets del planeta ocasionalment, provocant destrosses materials i del medi ambient, però la veritat és que no té un origen natural, sinó que és producte de les ac...
REPORTATGES: INICIATIVES
Méteo-Article: Els ovnis del ce...
Pirineus
Pirineus
Molt sovint som visitats pel que popularment s'anomena com "ovnis del cel", un tipus de núvol que per la seva forma i aspecte que ens recorda als plats voladors d'extraterrestres de les pel·lícules de ciència-ficció. Avui, us expliquem què són aquests ovnis i com es formen:
REPORTATGES: METEOROLOGIA
Méteo-Article: Llamps i llampecs
Pirineus
Pirineus
En el reportatge d'avui, us parlem dels llamps i els llampecs, els fenòmens lluminosos que sovint acompanyen a les tempestes i que ens deixen un espectacle visual al cel, sempre que estiguem segurs i protegits dels seus efectes. A continuació, t'expliquem què són, com es formen i quines diferènci...
REPORTATGES: METEOROLOGIA

CHECKLIST PER FER LES TEVES PREVISIONS DEL PIRINEU

Gratis

Responsable: MeteoPirineus
Finalitat: Gestionar i enviar informació de butlletins i promocions a través del correu electrònic.
Legitimació: Consentiment de l'interessat.
DESTINATARIS: No se cediran a tercers excepte obligació legal.
DRETS: Pots exercir en qualsevol moment els teus drets d'accés, rectificació, supressió, oposició y altres drets legalment establerts a través del següent email: info@meteopirineuscatalans.com
INFORMACIÓ ADDICIONAL: Pots consultar la informació addicional i detallada sobre protecció de dades aquí