Hem de pensar que el Pirineu és un autèntic laberint per a les masses d’aire que interactuen amb ell.. L’efecte Foehn té un pes determinant amb les condicions meteorològiques d’aquell dia, i com sempre diem, amb una mateixa situació meteorològica, pot estar fent diversos tipus de temps a la mateixa hora en un punt o altre.
Així doncs, l’anunci de “mal temps” pot ser relatiu si sabem les característiques climàtiques del Pirineu i possiblement, podrem trobar algunes raconades on puguem lliurar-nos, d’aquell mal anomenat, “mal temps”.
I amb la neu o les condicions del temps, passa al mateix a l’hora d’anar a esquiar! Saber quines característiques presenta una estació o l’altra, podrà convertir la nostra jornada en una esquiada brutal o estar patint inclemències que potser ens podríem haver estalviat.
Així doncs, anem a parlar de les estacions d’alpí de FGC per a donar algunes pistes d’on podem trobar les millors condicions, segons la situació meteorològica del dia. Anem d’oest a est!
Boí Taüll: Climàticament, és d’aquestes l’estació que més neu sol acumular al llarg de l’hivern. Els vents del SW fan nevar amb ganes, i les entrades de nord, també solen ser efectives a la zona. A banda, la seva alta altitud, ens ofereix més opció de neu, quan les cotes de les nevades són altes.
Espot: Enganxada a les muntanyes del parc nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, es troba en una zona d’alta pluviometria i a l’hivern, d’abundants nevades. Són efectives les situacions de nord o sud, però solen arribar desgastades, les situacions mediterrànies.
Des d’Espot Esquí, veiem el Pic de l’Orri, la veïna estació pallaresa de Port Ainé
Port Ainé: El massís de l’Orri, en trobar-se isolat de la resta de serres del Pirineu axial, té la peculiaritat de trobar-se obert a la majoria de les masses d’aire! Arriben clarament les situacions que venen del sud i solen arribar si són potents les nortades i les llevantades.
La Molina: La Molina es troba al Prepirineu, i per això les nevades del nord, les més habituals la primera part de l’hivern, solen quedar lluny d’aquí. En canvi, a partir de final de gener, les situacions de llevant, fronts atlàntics i nortades més potents, deixen bones nevades.
Vall de Nuria i Vallter 2000: Fiquem al mateix sac totes dues estacions, donat que les característiques climàtiques solen ser similars. Aquí tenim dos grans protagonistes a l’hivern. Per veure nevar de manera contundent, haurem de tenir una bona llevantada, això sí, amb el permís de la cota de neu que no sempre és prou baixa. I l’altre gran actor, és el vent de tramuntana, que arriba ja força sec després de deixar la humitat al vessant nord, i ens provoca un torb intens que fa volar literalment la neu.
Ara doncs, toca saber quin temps farà el dia que volem anar a fer la nostra esquiada o important, saber quin ha fet dies enrere per saber si ha fet fred o ha nevat.. Fem dos exemples:
Volem anar dissabte a esquiar, però hi ha anunci d’una forta ventada de nord. Doncs probablement gairebé totes les estacions estaran amb problemes d’obertura dels remuntadors de les cotes més altes i amb major probabilitat, el vent serà més intens a les estacions del Pirineu oriental. Per tant, potser haurem de triar les cotes baixes de la Molina i Port Ainé. Amb aquesta situació, Espot i Boí Taüll, estarà nevat (aquí has de triar si t’agrada veure nevar esquiant o no!)
Anem al cas contrari, una llevantada! Si el nostre som-hi és veure caure neu i neu esquiant, anirem a Vallter 2000, Vall de Núria o la Molina! Si aquell dia volem només veure la neu a sota dels nostres esquís, segurament haurem de triar Espot o Boí Taüll..
En tot cas, cada situació meteorològica és diferent, així que sempre sempre sempre, cal que consultem la previsió del dia especialment, un dia abans d’anar a fer la nostra esquiada, per trobar les condicions meteorològiques que realment ens agradaria tenir!
Gas i a gaudir de la neu!
Albert de Gràcia
.