LNAUSP-HIVERN_1208x163_CA

Méteo-Article: Perills meteorològics al Pirineu

REPORTATGES: METEOROLOGIA
En anteriors reportatges, us hem parlat dels fenòmens atmosfèrics que tenim al Pirineu al llarg de l'any. Avui us portem un recull dels perills meteorològics més importants derivats d'aquests i alguns consells sobre com actuar si ens trobem algun dia amb una situació de temps advers.
Sant-Quiri

Tenim molts tipus diferents de fenòmens i perills, però el que tenen tots en comú és que la clau per saber evitar-los al màxim possible és mirar la previsió del temps. És molt important per tal de prevenir que episodis violents del temps ens puguin realitzar algun dany. No obstant, cal recordar que el temps és imprevisible, i sempre hi ha una possibilitat de canvis sobtats a alta muntanya. Per aquest motiu, us presentem els fenòmens més perillosos i freqüents a la zona pirinenca i com actuar davant d’aquests si ens pillen desprevinguts:

  • Torb:

És un dels fenòmens més perillosos que podem tenir. El torb és un vent fort que arrossega la neu en suspensió.

Una de les seves conseqüències és la reducció de la visibilitat, provocada per la suspensió de la neu, que indueix a la desorientació i estimacions incorrectes del pendent, que pot fer que ens precipitem per un buit sumat a l’efecte del vent intens.

Moltes vegades apareix sobtadament, tot i haver començat el dia estable i clar. Així que és molt important saber-se protegir les parts més exteriors del cos, la cara i les extremitats. Hi ha hagut alguns episodis amb morts per hipotèrmia al Pirineu per torb, com el del 30 de desembre del 2000 a Balandrau (Ripollès).

La hipotèrmia apareix molt fàcilment en aquestes situacions, ja que la neu ens impacta molt ràpida i contínuament sumada a la baixada de les temperatures. La tramuntana, amb la força i intensitat que la caracteritza, és una de les responsables de la formació de torb.

És crucial saber que s’ha de buscar refugi tan ràpid com es pugui i anar amb material adequat per a poder suportar les baixes temperatures i tenir una mica de visibilitat amb unes ulleres per torb, per evitar el contacte dels cristalls de gel als nostres ulls.

Podeu veure el torb a Lles de Cerdanya que vam publicar fa uns anys.

La neu és un fenomen molt present al Pirineu, sobretot a la part més occidental, ja que rep la influència directa del clima atlàntic, més humit, que afavoreix més la precipitació. L’anticicló de les Açores també influeix en els vents que arriben a la serralada, fent que els de mestral i de nord (que porten temperatures més baixes que els de llevant) impactin a la part de Navarra i el vessant nord del Pirineu. És fàcil veure-ho, ja que les estacions d’esquí aragoneses es troben a cotes inferiors a les catalanes.

Previsió de nevada el 28 de març del 2023. Es pot observar que s’esperaven més centímetres a la vessant nord i a la part occidental (Aragó) per la forma i relleu dels Pirineus.

Davant d’una gran nevada cal tenir en compte el material adequat per protegir-nos bé la cara sobretot, per evitar l’entrada d’aire fred als pulmons. Si ens hem de moure, hem d’evitar fer-ho de nit i sols i deixar la via lliure als serveis d’emergència, tot i que puguin tardar a arribar perquè algunes carreteres del Pirineu són de difícil accés, sobretot per vehicles que no disposen de rodes de contacte, que faciliten molt la conducció amb neu.

Un dels perills de la neu és les allaus, produïdes quan el mantell de neu es torna inestable i es desplaça vessant avall.

  • Onades de calor:

Durant les èpoques més caloroses i pel canvi climàtic, ens trobem que habitualment tenim onades de calor extrema a l’estiu.

Aquests episodis són molt perillosos, pels raigs UV que ens arriben a alta muntanya (que són molt més intensos), la deshidratació que podem tenir, i en l’àmbit ambiental, el perill d’incendis.

Una altra conseqüència molt actual, és la sequera. A causa de l’escassa presència de precipitacions en els últims estius, els pantans s’estan quedant sota mínims, provocant una greu crisi ambiental per l’aigua.

  • Onades de fred:

Al contrari que l’estiu, durant les èpoques hivernals, rebem l’efecte de les temperatures extremes baixes, que poden arribar a alterar el ritme de vida dels pirinencs i visitants. La temperatura de l’aire és extremadament variable en regions de muntanya, amb descensos bruscos per l’entrada de masses d’aire polar.

És molt important tenir material adequat per les condicions per tal d’evitar canvis sobtats del cos per la temperatura i no fer grans esforços.

Com també succeeix durant els episodis de neu, és essencial conduir el mínim possible, i en cas de fer-ho, de dia i amb cadenes o pneumàtics de contacte, per tal d’evitar accidents per plaques de gel, per exemple.

També hem de posar atenció a les nostres llars, i fer que circuli de tant en tant un rajolí d’aigua de les aixetes, per evitar la congelació de les canonades.

  • Tempestes torrencials:

Durant les èpoques de temperatures més càlides, podem trobar-nos amb un fenomen molt perillós, les tempestes de llamps. Es donen en aquesta època majoritàriament, ja que les condicions per la seva formació són l’aire inestable a gran altura i sobretot, amb molta humitat. L’aire ascendeix ràpidament formant núvols de tipus vertical, cumulonimbus.

Núvols de tempesta (cumulonimbus).

El perill de les tempestes és degut a la caiguda de meteors perillosos associats: precipitació, llamps, granit i vent fort.

Si ens trobem enmig d’una i no podem buscar refugi, hem d’allunyar-nos de masses d’aigua, zones altes, masses boscoses o arbres solitaris i desfer-se de materials metàl·lics; perquè tots aquests provoquen l’atracció de l’electricitat del llamp.

Imatge de MeteoPirineus d’una tempesta de calamarsa al 2022.

A la carretera, és millor circular per rutes principals mantenint les distàncies i allunyar-se de zones altament inundables o a la vora del riu. Davant la reducció de la visibilitat, s’ha de parar a un lloc segur. El cotxe ens protegeix dels llamps perquè està aïllat del seu impacte, no hem de patir.

  • Boira:

És el resultat de la suspensió de gotes petites d’aigua o petits cristalls de gel que redueixen la visibilitat horitzontal en superfície. Es produeix quan la condensació del vapor d’aigua atmosfèric es realitza en la capa d’aire en contacte amb el terra, no hi ha un procés termodinàmic darrere.

La perillositat de la boira cau en la seva difícil predicció, ja que ens la podem trobar de cop. Per aquest motiu, al circular sempre s’ha de posar les llums antiboira, evitar les llargues i anar amb velocitat reduïda. No obstant, si la visibilitat és nul·la, hem de parar.

Previsió

Si t’ha agradat el meteo-article, no dubtis a llegir cada setmana totes les nostres novetats, que les tindràs recollides a la newsletter que us enviem cada dijous! Inscriu-te!
Salut i muntanya Meteopirinencs/ques!

COMARCA: Pirineus
LLOC: Pirineus

Amb el suport de:

Els últims Reportatges publicats:
MéteoArticle: les crescudes del...
Pirineus
Pirineus
Seguim amb els méteo-articles parlant de diferents temàtiques relacionades amb el clima i les zones de muntanya. Avui us volem parlar del cabal dels rius, les seves crescudes i el risc d'inundacions en alguns indrets. Com s'han de gestionar aquests fenomens naturals? A continuació, entrem en deta...
REPORTATGES: METEOROLOGIA
MeteoArticle: Alguns documental...
Pirineus
Serra del Cadí
Avui us volem deixar en un artible, una mostra dels diversos vídeos que hem realitzat al llarg dels anys, per mostrar-vos característiques climàtiques i viatges per les nostres muntanyes! Us deixem uns quants i us animem que remeneu el nostre YouTube on trobareu més vídeos!
REPORTATGES: CIÈNCIA
MeteoArticle: el fenomen de la ...
Pluja, és únicament aigua que cau d'un núvol o hi ha més coses que no sabem? Ho parlem a continuació!
REPORTATGES: METEOROLOGIA