banner---Encamp-2023

MeteoArticle: diferència climàtica entre el vessant N i S del Pirineu català

REPORTATGES: PENDIENTE REVISION
Molts dies durant les previsions d'hivern especialment, escoltem que els pronòstics del temps parlen de situacions de temps diferents entre el vessant Nord i Sud del Pirineu. Aquesta diferència de situació meteorològica, és donada perquè els vents predominants del Pirineu comporten diferents tipus de temps, segons ens trobem a un vessant o altre de la serralada. El méteo-article d'aquesta setmana, ho veiem:
boet - meteopirineus

Gràcies a la orientació est – oest de la serralada pirinenca, podem trobar diferents vessants, el Nord i el Sud, trobant diferents situacions meteorològiques, per una mateixa situació meteorològica, és a dir, un dia amb vent per exemple del nord, pot ploure en algunes valls, mentre altres el sol brilla en el cel.
El principal fenomen que ho explica, és el Föhn, on veiem que quan els vents tenen una determinada procedència, en ascendir obligats per una serralada deixen part de la seva humitat -precipitacions- a barlovent, i posteriorment, al superar la línia de màxima alçada, els vents baixen per l’altre vessant, molt més eixuts i es reescalfen -procés termodinàmic-.

En aquest cas, el Pirineu, els vents predominats durant l’hivern són els de Nord i Mestral, donat que l’anticicló de les Azores –situat a l’oest de la península Ibèrica- influeix amb vents d’aquesta direcció sobre la serralada pirinenca. Aquest vent, que acostuma a ser fresc i carregat d’humitat de l’Atlàntic, deixa part de les seves precipitacions al vessant N del Pirineu, com per exemple a Catalunya, a la Val d’Aran, a les zones que toquen a França i el N d’Andorra. A la resta de la serralada, en canvi, el vent ja arriba més eixut i les humitats són molt més baixes, observant un cel ben blau. D’aquesta forma, en un mateix dia, pot estar nevant al vessant N del Pirineu, mentrestant a la resta està fent un dia ben assolellat. Cal destacar que al Pallars, aquest vent és molt conegut com el fogony.

D’altra banda, a la situació inversa, és a dir, quan els vents són del Sud, provinents especialment del SO, solen deixar força precipitació al vessant S del Pirineu català. Tot i això, al creuar al Pirineu axial, arriben reescalfats al vessant N.  Així doncs, mentrestant pot estar plovent al Pont de Suert, a Vielha pot estar fent un bon sol i fins i tot, força caloreta, amb un vent que ja es coneix en aquesta zona com el “vent d’Espanya”.

Així doncs, caldrà estar atents a les previsions del temps, per tal de no tenir una sorpresa, si fem un viatge que haguem de creuar d’un vessant a l’altre del Pirineu. A vegades, al travessar només un túnel, com pot ser el del Cadí o el de Vielha, podem trobar-nos un temps totalment oposat a l’altre banda.

Esperem que el méteo-article d’aquesta setmana el trobeu interessant i espereu amb la mateixa il·lusió pròxim! Salut i muntanya Meteopirinencs/ques!

.

LLOC: Pirineus

Amb el suport de:

Els últims Reportatges publicats:
Exposició i tríptics: "Episodis...
Parc Natural Cadí - Moixeró
MeteoPirineus conjuntament amb el Parc Natural del Cadí - Moixeró, us recorda de l'existència d'una exposició i de tríptics, de com actuar davant dels perills meteorològics que trobem a l'alta muntanya del Pirineu. Un material disponible, a continuació!
REPORTATGES: CIÈNCIA, METEOROLOGIA
MeteoArticle: la proximitat al ...
Tierra
Tierra
Seguim amb els nostres méteo-articles, on avui descobrirem la relació directe o no de la proximitat de la Terra al Sol i la calor o les onades de calor de l'estiu. Cal destacar diferents factors que ens mostraran la importància dels moviments circulars o de l'angle d'incidència entre aquests. Ho ...
REPORTATGES: CIÈNCIA
MeteoArticle: la distribució pl...
Pirineu
Parlem sobre precipitacions! Ja sabem que no plou de la mateixa manera al Pirineu i especialment, que no ho fa per igual al llarg de l'any.. Uns indrets tenen més precipitació a l'estiu, d'altres es veuen afectats per la ombra pluviomètrica i altres veuen nevar més.. Intentem donar algunes pistes...
REPORTATGES: METEOROLOGIA