banner---Encamp-2023

MeteoArticle: el fenomen del capell i la Serra del Cadí

REPORTATGES: CIÈNCIA
En el méteo-article d'aquesta setmana, volem parlar d'un fenomen meteorològic molt característic i poc parlat, el capell. Mirar al cel sempre ens dóna informació de possibles canvis de temps, i els capells sobre les muntanyes són una tipologia de núvol què és forma sobre determinades muntanyes, indicant la possibilitat de l'aproximació de precipitacions. Al Pirineu en tenim moltes, com per exemple, el Cadí! A continuació, entrem en més detalls:
Capell al Cadí - MeteoPirineus

La meteorologia del Pirineu es la nostre passió, ens agrada descriure els principals fenomens meteorològics, els episodis més extraordinaris o donar consciència de la necessitat de respectar el medi ambient, especialment en el nostre cas, a les zones de muntanya. Tot i això, tenim gran curiositat per la meteorologia local i la terminologia d’alguns fenomens, que varien segons a quin municipi o comarca et trobis. Avui doncs, volem parlar del capell.

El capell, és un fenomen meteorològic observable a varis indrets del territori català, però en el cas de l’Alt Urgell, s’anomena així quan es forma damunt d’una muntanya o serra un núvol baix i orogràfic. Aquest fenomen significa que possiblement s’aproxima la possibilitat de precipitació en les pròximes hores. D’aquesta forma doncs, era molt conegut i controlat pels pagesos que quan veien aquest núvol sobre alguna serra pròxima -en el cas de l’Alt Urgell, s’ubica sobre la Serra del Cadí-, els indicava que la pluja estava apunt de visitar les nostres muntanyes!

Aquest capell sol presentar-se com un núvol aïllat, és a dir, no trobem més núvols a la zona i en canvi veiem com alguns cims es posen aquest barret. La formació? Doncs els vents previs a la entrada del front, arriben hores abans del propi front i topen amb les muntanyes, obligats a ascendir. En arribar aquesta masa d’aire a la cota de temperatura de saturació, la seva humitat condensa i crea aquest núvol, que si el veiem a càmera ràpida, confirma què el núvol es regenera sobre el mateix punt.

Al capell li succeeix l’arribada dels núvols del propi front amb el pas de les hores! EL Cadí per exemple, sol vestir-se amb el capell quan els vents solen ser del sud, sud oest o sud-est, com veiem a la imatge!

I el següent vídeo, podem veure un petit timelapse del dilluns 2 de març, on després de la formació del capell la tarda anterior a l’arribada del front, es pot observar com creua el front del SW, els núvols durant la nit avancen de dreta a esquerra i un cop creua el front, s’obren clarianes, entra el vent de mestral i l’aire fred, i arriba el torn del creixement de nuvolades que porta nous ruixats de neu sobre la zona! Que el gaudiu!

Finalment destacar, que com és típic en la cultura tradicional, existeixen alguns refranys relacionats amb el capell. La més coneguda, és una dita de la costa mediterrània a la zona de València i voltants, que diu el següent: “Si el Benicadell fa capell, pica espart i fes cordell”. Al territori andorrà, el refrany varia una mica: “Quan Carroi es posa el capell, pluja o neu a la vall del Consell”. Així doncs, veiem que és un fenomen meteorològic de gran abast territorial, però que és característic segons la morfologia local de cada indret. 

Esperem que el méteo-article d’aquesta setmana el trobeu interessant i espereu amb la mateixa il·lusió el pròxim reportatge!  Fins la pròxima. Salut i muntanya Meteopirinencs/ques!

COMARCA: Pirineus
LLOC: Serra del Cadí

Amb el suport de:

logo-salomon
logo-ara-lleida
visit pirineus - meteopirineus catalans
Els últims Reportatges publicats:
Exposició i tríptics: "Episodis...
Parc Natural Cadí - Moixeró
MeteoPirineus conjuntament amb el Parc Natural del Cadí - Moixeró, us recorda de l'existència d'una exposició i de tríptics, de com actuar davant dels perills meteorològics que trobem a l'alta muntanya del Pirineu. Un material disponible, a continuació!
REPORTATGES: CIÈNCIA, METEOROLOGIA
MeteoArticle: la proximitat al ...
Tierra
Tierra
Seguim amb els nostres méteo-articles, on avui descobrirem la relació directe o no de la proximitat de la Terra al Sol i la calor o les onades de calor de l'estiu. Cal destacar diferents factors que ens mostraran la importància dels moviments circulars o de l'angle d'incidència entre aquests. Ho ...
REPORTATGES: CIÈNCIA
MeteoArticle: la distribució pl...
Pirineu
Parlem sobre precipitacions! Ja sabem que no plou de la mateixa manera al Pirineu i especialment, que no ho fa per igual al llarg de l'any.. Uns indrets tenen més precipitació a l'estiu, d'altres es veuen afectats per la ombra pluviomètrica i altres veuen nevar més.. Intentem donar algunes pistes...
REPORTATGES: METEOROLOGIA