banner---Encamp-2023

MeteoArticle: el fum dels incendis del Canadà arriba al Pirineu

REPORTATGES: CIÈNCIA
Aquests dies hem vist en diferents mitjans, com el fum dels incendis del Canadà ha arribat fins al Pirineu, deixant un cel blanquinós. T'expliquem el viatge d'aquest fum fins a casa nostra a continuació:
mapaFumCanada

Durant aquests últims dies del mes de juny, Canadà i algunes ciutats dels Estats Units s’han vist afectades per una sèrie d’incendis, al voltant d’uns 1,4 milions d’hectàrees segons fonts oficials el dia 28 de juny, que han provocat que la qualitat de l’aire hagi disminuït dràsticament. Any rere any i especialment a l’estiu, vivim episodis d’incendis violents provocats pels fenòmens climàtics extrems de l’actual canvi climàtic.

Tot i pensar que Europa es troba prou lluny i separada per l’Oceà Atlàntic, la realitat és que el fum ens ha acabat arribant segons ha confirmat l‘AEMET, l’Agència Estatal de Meteorologia.

Les partícules han viatjat uns 7.000 quilòmetres i han estat visibles en diversos punts d’Espanya, sobretot durant la sortida i la posta de sol on s’han vist matisos vermells més intensos de l’habitual. Tal com es mostra en la fotografia, aquest ha estat el cel el dia 28 de juny a la Seu d’Urgell.

Com és possible travessar tot l’Oceà Atlàntic? Doncs bé, els Jetstream o també anomenats corrents de jet, en són alguns dels responsables. Aquests estan formats per corrents d’aire molt ràpid, entre 500 km/h i fins a 600 km/h tot i que poden arribar a més velocitat; estret i sinuós i normalment flueixen de l’oest a l’est. Es generen al límit superior de la troposfera provocada pel contrast tèrmic entre dues masses d’aire i es desplaça al voltant d’unes altituds de 7.000 a 15.000 metres.

La força de Coriolis també en provoca la seva expansió al llarg de l’hemisferi nord. En moviments a gran escala, la força de Coriolis experimenta una deflexió del moviment cap a la dreta (esquerra) en l’hemisferi nord (sud).

Contra més a prop de l’equador ens trobem, menys acceleració de Coriolis hi ha, i per tant un núvol de fum produït a la zona de l’equador, podria arribar als dos hemisferis del planeta. No obstant això, el Canadà es troba a l’hemisferi nord, i pel sentit dels vents i corrents atmosfèrics que hi ha i Coriolis, el fum tendeix a concentrar-se a l’hemisferi nord.

Fotografia extreta: National Geographic

EFECTES

Els principals efectes d’aquest fum són els danys a les persones amb malalties respiratòries. Malgrat això, els experts del programa europeu COPERNICUS, creuen que és poc probable que a la meteorologia a Espanya es puguin notar efectes directes sobre aquests. Si es tornés prou dens, podrien produir-se petites reduccions de les temperatures en superfícies properes al fum.

La ciutat de Nova York va patir completament els efectes del foc amb episodis de fum durant els primers dies del mes de juny del 2023, donant imatges com aquesta:

Fotografia extreta de: ANGELA WEISS / AFP

Veurem si realment aquestes partícules en suspensió ens porten a mitjà termini, un refredament de la temperatura a l’hemisferi nord com indiquen alguns experts.

Si t’agraden aquest tipus d’articles que publiquem setmanalment, et recomanem que t’inscriguis a la nostra newsletter i així no te’n perdràs cap!

COMARCA: Pirineus
LLOC: Pirineus

Amb el suport de:

Els últims Reportatges publicats:
Tour per la botiga de MeteoPiri...
Pirineus
Pirineus
Ja tenim la botiga oberta i us ensenyem que hi ha a la botiga, en aquet vídeo!
REPORTATGES: METEOROLOGIA
Obrim la botiga de MeteoPirineus
Pirineus
Pirineus
Per fi, després de molts mesos de feina, la botiga definitiva de MeteoPirineus és una realitat! Estem emocionats d'anunciar la inauguració del nostre nou espai aquest divendres.
REPORTATGES: METEOROLOGIA
MeteoArticle: les precipitacion...
Pirineus
Pirineus
Avui volem parlar sobre les precipitacions a la serralada pirinenca! La bellesa del Pirineu com moltes vegades diem, rau en l'abundància de les precipitacions i d'aigua. Descobrim perquè plou, quina relació tenen les muntanyes amb la creació de pluja o neu i quin tipus de precipitació tes pot don...
REPORTATGES: METEOROLOGIA