banner---Encamp-2023

MeteoArticle: el fum dels incendis del Canadà arriba al Pirineu

REPORTATGES: CIÈNCIA
Aquests dies hem vist en diferents mitjans, com el fum dels incendis del Canadà ha arribat fins al Pirineu, deixant un cel blanquinós. T'expliquem el viatge d'aquest fum fins a casa nostra a continuació:
mapaFumCanada

Durant aquests últims dies del mes de juny, Canadà i algunes ciutats dels Estats Units s’han vist afectades per una sèrie d’incendis, al voltant d’uns 1,4 milions d’hectàrees segons fonts oficials el dia 28 de juny, que han provocat que la qualitat de l’aire hagi disminuït dràsticament. Any rere any i especialment a l’estiu, vivim episodis d’incendis violents provocats pels fenòmens climàtics extrems de l’actual canvi climàtic.

Tot i pensar que Europa es troba prou lluny i separada per l’Oceà Atlàntic, la realitat és que el fum ens ha acabat arribant segons ha confirmat l‘AEMET, l’Agència Estatal de Meteorologia.

Les partícules han viatjat uns 7.000 quilòmetres i han estat visibles en diversos punts d’Espanya, sobretot durant la sortida i la posta de sol on s’han vist matisos vermells més intensos de l’habitual. Tal com es mostra en la fotografia, aquest ha estat el cel el dia 28 de juny a la Seu d’Urgell.

Com és possible travessar tot l’Oceà Atlàntic? Doncs bé, els Jetstream o també anomenats corrents de jet, en són alguns dels responsables. Aquests estan formats per corrents d’aire molt ràpid, entre 500 km/h i fins a 600 km/h tot i que poden arribar a més velocitat; estret i sinuós i normalment flueixen de l’oest a l’est. Es generen al límit superior de la troposfera provocada pel contrast tèrmic entre dues masses d’aire i es desplaça al voltant d’unes altituds de 7.000 a 15.000 metres.

La força de Coriolis també en provoca la seva expansió al llarg de l’hemisferi nord. En moviments a gran escala, la força de Coriolis experimenta una deflexió del moviment cap a la dreta (esquerra) en l’hemisferi nord (sud).

Contra més a prop de l’equador ens trobem, menys acceleració de Coriolis hi ha, i per tant un núvol de fum produït a la zona de l’equador, podria arribar als dos hemisferis del planeta. No obstant això, el Canadà es troba a l’hemisferi nord, i pel sentit dels vents i corrents atmosfèrics que hi ha i Coriolis, el fum tendeix a concentrar-se a l’hemisferi nord.

Fotografia extreta: National Geographic

EFECTES

Els principals efectes d’aquest fum són els danys a les persones amb malalties respiratòries. Malgrat això, els experts del programa europeu COPERNICUS, creuen que és poc probable que a la meteorologia a Espanya es puguin notar efectes directes sobre aquests. Si es tornés prou dens, podrien produir-se petites reduccions de les temperatures en superfícies properes al fum.

La ciutat de Nova York va patir completament els efectes del foc amb episodis de fum durant els primers dies del mes de juny del 2023, donant imatges com aquesta:

Fotografia extreta de: ANGELA WEISS / AFP

Veurem si realment aquestes partícules en suspensió ens porten a mitjà termini, un refredament de la temperatura a l’hemisferi nord com indiquen alguns experts.

Si t’agraden aquest tipus d’articles que publiquem setmanalment, et recomanem que t’inscriguis a la nostra newsletter i així no te’n perdràs cap!

COMARCA: Pirineus
LLOC: Pirineus

Amb el suport de:

Els últims Reportatges publicats:
Exposició i tríptics: "Episodis...
Parc Natural Cadí - Moixeró
MeteoPirineus conjuntament amb el Parc Natural del Cadí - Moixeró, us recorda de l'existència d'una exposició i de tríptics, de com actuar davant dels perills meteorològics que trobem a l'alta muntanya del Pirineu. Un material disponible, a continuació!
REPORTATGES: CIÈNCIA, METEOROLOGIA
MeteoArticle: la proximitat al ...
Tierra
Tierra
Seguim amb els nostres méteo-articles, on avui descobrirem la relació directe o no de la proximitat de la Terra al Sol i la calor o les onades de calor de l'estiu. Cal destacar diferents factors que ens mostraran la importància dels moviments circulars o de l'angle d'incidència entre aquests. Ho ...
REPORTATGES: CIÈNCIA
MeteoArticle: la distribució pl...
Pirineu
Parlem sobre precipitacions! Ja sabem que no plou de la mateixa manera al Pirineu i especialment, que no ho fa per igual al llarg de l'any.. Uns indrets tenen més precipitació a l'estiu, d'altres es veuen afectats per la ombra pluviomètrica i altres veuen nevar més.. Intentem donar algunes pistes...
REPORTATGES: METEOROLOGIA