banner---turisme-alt-urgell2023

MeteoArticle: el fum dels incendis del Canadà arriba al Pirineu

REPORTATGES: CIÈNCIA
Aquests dies hem vist en diferents mitjans, com el fum dels incendis del Canadà ha arribat fins al Pirineu, deixant un cel blanquinós. T'expliquem el viatge d'aquest fum fins a casa nostra a continuació:
mapaFumCanada

Durant aquests últims dies del mes de juny, Canadà i algunes ciutats dels Estats Units s’han vist afectades per una sèrie d’incendis, al voltant d’uns 1,4 milions d’hectàrees segons fonts oficials el dia 28 de juny, que han provocat que la qualitat de l’aire hagi disminuït dràsticament. Any rere any i especialment a l’estiu, vivim episodis d’incendis violents provocats pels fenòmens climàtics extrems de l’actual canvi climàtic.

Tot i pensar que Europa es troba prou lluny i separada per l’Oceà Atlàntic, la realitat és que el fum ens ha acabat arribant segons ha confirmat l‘AEMET, l’Agència Estatal de Meteorologia.

Les partícules han viatjat uns 7.000 quilòmetres i han estat visibles en diversos punts d’Espanya, sobretot durant la sortida i la posta de sol on s’han vist matisos vermells més intensos de l’habitual. Tal com es mostra en la fotografia, aquest ha estat el cel el dia 28 de juny a la Seu d’Urgell.

Com és possible travessar tot l’Oceà Atlàntic? Doncs bé, els Jetstream o també anomenats corrents de jet, en són alguns dels responsables. Aquests estan formats per corrents d’aire molt ràpid, entre 500 km/h i fins a 600 km/h tot i que poden arribar a més velocitat; estret i sinuós i normalment flueixen de l’oest a l’est. Es generen al límit superior de la troposfera provocada pel contrast tèrmic entre dues masses d’aire i es desplaça al voltant d’unes altituds de 7.000 a 15.000 metres.

La força de Coriolis també en provoca la seva expansió al llarg de l’hemisferi nord. En moviments a gran escala, la força de Coriolis experimenta una deflexió del moviment cap a la dreta (esquerra) en l’hemisferi nord (sud).

Contra més a prop de l’equador ens trobem, menys acceleració de Coriolis hi ha, i per tant un núvol de fum produït a la zona de l’equador, podria arribar als dos hemisferis del planeta. No obstant això, el Canadà es troba a l’hemisferi nord, i pel sentit dels vents i corrents atmosfèrics que hi ha i Coriolis, el fum tendeix a concentrar-se a l’hemisferi nord.

Fotografia extreta: National Geographic

EFECTES

Els principals efectes d’aquest fum són els danys a les persones amb malalties respiratòries. Malgrat això, els experts del programa europeu COPERNICUS, creuen que és poc probable que a la meteorologia a Espanya es puguin notar efectes directes sobre aquests. Si es tornés prou dens, podrien produir-se petites reduccions de les temperatures en superfícies properes al fum.

La ciutat de Nova York va patir completament els efectes del foc amb episodis de fum durant els primers dies del mes de juny del 2023, donant imatges com aquesta:

Fotografia extreta de: ANGELA WEISS / AFP

Veurem si realment aquestes partícules en suspensió ens porten a mitjà termini, un refredament de la temperatura a l’hemisferi nord com indiquen alguns experts.

Si t’agraden aquest tipus d’articles que publiquem setmanalment, et recomanem que t’inscriguis a la nostra newsletter i així no te’n perdràs cap!

COMARCA: Pirineus
LLOC: Pirineus

Amb el suport de:

Els últims Reportatges publicats:
Què és la pluja àcida?
Pirineu
Peusa
Avui amb els amics de Peusa, us parlem del fenomen conegut com a pluja àcida. Per molts és un element meteorològic que afecta alguns indrets del planeta ocasionalment, provocant destrosses materials i del medi ambient, però la veritat és que no té un origen natural, sinó que és producte de les ac...
REPORTATGES: INICIATIVES
Méteo-Article: Els ovnis del ce...
Pirineus
Pirineus
Molt sovint som visitats pel que popularment s'anomena com "ovnis del cel", un tipus de núvol que per la seva forma i aspecte que ens recorda als plats voladors d'extraterrestres de les pel·lícules de ciència-ficció. Avui, us expliquem què són aquests ovnis i com es formen:
REPORTATGES: METEOROLOGIA
Méteo-Article: Llamps i llampecs
Pirineus
Pirineus
En el reportatge d'avui, us parlem dels llamps i els llampecs, els fenòmens lluminosos que sovint acompanyen a les tempestes i que ens deixen un espectacle visual al cel, sempre que estiguem segurs i protegits dels seus efectes. A continuació, t'expliquem què són, com es formen i quines diferènci...
REPORTATGES: METEOROLOGIA

CHECKLIST PER FER LES TEVES PREVISIONS DEL PIRINEU

Gratis

Responsable: MeteoPirineus
Finalitat: Gestionar i enviar informació de butlletins i promocions a través del correu electrònic.
Legitimació: Consentiment de l'interessat.
DESTINATARIS: No se cediran a tercers excepte obligació legal.
DRETS: Pots exercir en qualsevol moment els teus drets d'accés, rectificació, supressió, oposició y altres drets legalment establerts a través del següent email: info@meteopirineuscatalans.com
INFORMACIÓ ADDICIONAL: Pots consultar la informació addicional i detallada sobre protecció de dades aquí