banner---Encamp-2023

MeteoArticle: el gran forat de la capa d’ozó a l’Àrtic s’ha tancat

REPORTATGES: PENDIENTE REVISION
Seguim amb els nostres méteo-articles, on avui us volem parlar de l'insòlit forat a la capa d'ozó a l'Àrtic. A finals del mes d'abril, a través de varis anàlisis s'ha pogut observar com ha reduït notablement la seva extensió, gairebé al mínim -però degut al Covid-19, la gran notícia ha quedat amagada-. Però, a que és degut aquest fet? La reducció de la contaminació? A continuació, entrem en més detalls:
ozone-hole-closed-0

Tal i com ja vam veure en l’anterior article, la capa d’ozó i la funció d’aquest component -com podem veure en la següent imatge– són realment importants pels habitants de la Terra. L’ozó  fa de capa protectora a l’atmosfera -concretament a l’estratosfera (entre 10-50 km)-, protegint la vida que ubiquem al globus terraqüi de rebre la radiació ultraviolada de forma directa. 

A mitjans del mes de març és va detectar lamentablement -anterior imatge-, un nou forat a l’atmosfera, concretament a la capa d’ozó. Per primer cop però, que és detecta a la zona de l’Àrtic, segons explicava Martin Dameris, científic del Centre Alemany Aeroespacial de Oberpfaffenhofen. Tot i que en tot moment, no s’ha considerat com un perill directe per la vida humana, la seva extensió era el triple de gran que Groenlàndia -aquesta amb una superfície aproximada de 2.166.086 km²-.

Molts científics parlaven però que era un fenomen degut a les baixes temperatures de l’hivern antàrtic i/o àrtic, relacionat directament amb el Jet Stream, on ja vam exposar-ne algunes de les seves característiques i seus efectes en altres méteoarticles. Aquestes temperatures provoquen l’acumulació de compostos químics -emesos per les activitats industrials globals- a les capes més elevades de l’atmosfera, provocant un forat de mides rècord. A continuació, podem veure la seva evolució aquests últims mesos:

Finalment, hem pogut observar el tancament del forat de la capa d’ozó de l’Àrtic, gràcies a la divisió del vòrtex polar deixant passar aire ric en ozó. D’aquesta forma, recuperarem aquest element tan necessari en aquesta porció de territori. Tot i això, cal destacar que el vòrtex és caracteritza per ser un cicló persistent a gran escala, fet que no ens assegura que d’aquí algunes setmanes pogués tornar a dificultar l’accés d’ozó a l’atmosfera.

Així doncs, la presència de les accions de l’ésser humà sobre el medi natural són cada dia més presents, obvies i si volem, evitables, tal i com hem vist en aquest article. Tot i això, la gran majoria de científics que han estat investigant aquest fenomen, han posant en rellevància que la reducció de la contaminació pel Covid-19 no esta gens relacionat. Interessant anàlisi! Esperem que el méteo-article d’aquesta setmana el trobeu interessant i espereu amb la mateixa il·lusió el pròxim reportatge!  Fins la pròxima. Salut i muntanya Meteopirinencs/ques!

Amb el suport de:

Els últims Reportatges publicats:
MeteoArticle: les percepcions d...
Al Pirineu és difícil fer una predicció i molt més, explicar-la! Dir quin temps farà a la porta de casa meva en un àmbit tan complicat com és la nostra serralada, és molt complicat.. Però avui volem parlar sobre percepcions.. Fred, calor, bon temps, mal temps, és una variable que la determinem no...
REPORTATGES: METEOROLOGIA
Un març de 2025 excepcional: pl...
Pirineus
Pirineus
El mes de març de 2025 quedarà gravat a la memòria com un dels més plujosos i nivosos dels darrers anys al Pirineu català. Després d'un hivern relativament sec i amb nevades irregulars, la irrupció de diversos episodis de precipitacions intenses ha transformat completament el paisatge i les reser...
REPORTATGES: CIÈNCIA, METEOROLOGIA
540 milions d'anys de clima can...
Pirineus
Pirineus
La Terra ha experimentat grans canvis climàtics al llarg de la seva història geològica. Des del Cambrià, fa uns 540 milions d'anys, el planeta ha passat per nombroses etapes de refredament i escalfament, causades per processos naturals que han afectat l'atmosfera, els oceans i la biosfera. No obs...
REPORTATGES: CIÈNCIA, METEOROLOGIA