banner---turisme-alt-urgell2023

MeteoArticle: la contaminació dels GRANS transports

REPORTATGES: PENDIENTE REVISION
Seguim amb els nostres méteo-articles per tal de crear una consciència ambiental, a través del respecte pel medi ambient i la necessitat del canvi de vida "quotidiana".
contaminació UE_meteopirineus

Hem parlat de les deixalles generades i deixades a la muntanya, de la reducció de la contaminació per la parada del Covid-19 a nivell global o de la coneguda petjada ecològica; avui però, volem fer un pas més gran a nivell global. Parlem doncs, de la contaminació creada pels grans medis de transport com són els avions o creuers, en relació els trens o els vehicles propis. A continuació, entrem en més detalls:

Moltes vegades volem contribuir a ajudar en la reducció de les emissions de gasos d’efecte hivernacle, però desconeixem segurament aquelles activitats que més contaminem i una de les principals és els grans viatges que realizem a l’altre punta del món, molts de nosaltres. Parlem d’aquesta rellevant contaminació generada pels grans medis de transport a causa de la globalització del planeta Terra -centrant-nos sobretot amb els elevats nivells d’emissió de CO2 i NO2 a l’atmosfera.

Els estudis realitzats sobre la contaminació, més o menys recents, tots es centren en el mateix tema: la majoria de la magnitud de la contaminació atmosfèrica es generada pels grans creuers i avions de passatgers. Les xifres que aproximadament podem observar, calculen que un creuer pot emetre deu vegades més òxid de sofre que tots els cotxes d’Europa -tal i com podem veure a la imatge anterior-. No parlem doncs dels avions de les grans companyies comercials, i del gran nombre d’aquests que volen diàriament, a causa de la globalització de les relacions de la nostre societat.

Comencem parlant del tràfic marítim, on segons dades oficials del Govern, produeix el 40% de les emissions de òxid de nitrogen (NOx), el 44% del òxid de sofre (SOx) i 22% de partícules fines que es troben per l’atmosfera. Aquesta gran part de les emissions són emeses pels grans creuers turístics, equivalents a milers de cotxes o a millions segons el gas tòxic del que estiguem parlant. És una gran problemàtica a tenir en compte, però lamentablement com més turística sigui la ciutat o zona en concret, més creuers d’aquesta tipologia atraurà; sense parlar de la gran repercussió econòmica que hi ha darrera. Segons un estudi de la entitat no governamental de Transport and Environment , Barcelona i la Palma de Mallorca és troben en primera i segona posició del rànquing dels ports més contaminats del continent europeu, d’aproximadament un total de 50.

Respecte els avions, les emissions i la problemàtica no és redueix. Les emissions de diòxid de carboni (CO2) a l’atmosfera han augmentat entre un 4-5% els últims dos anys, amb un total de 67’5 milions de tonelades, segons la Comissió Europea. Per exemple, només una sola companyia de vols turístics -la primera del grup dels 10 majors emissors d’Europa-, llança a l’aire un total de 9’8 milions de tonelades!!!

D’altre banda, cal tenir en ment que el nivell de globalització i de les relacions internacionals entre les persones, dóna lloc a un augment del tràfic aeri, on en l’àmbit europeu ha augmentat un 6’6% segons IATA. Trobem doncs, una relació directe en l’augment del nombre de passatgers i de la contaminació. Les dades ens escandalitzen… i no hem parlat de jets privats! Una forma de poder observar els llocs on més dens és el tràfic aeri, és a través dels contrails -les “cues” que deixen els avions quan passen pel cel, tal i com veiem en la següent imatge.

Cal doncs, ser conscients de que no serveix de molt ser conscients dia a dia de les emissions, respectant el medi, reciclant o reduint les emissions apostant per anar amb transport públic, cotxes elèctrics, etc, si llavors fem grans viatges a l’altre punta del món, i fomentem a emetre el triple o quadrúple del que hem aconseguit reduir durant la resta d’any. Caldria apostar per fer un turisme de caire més local, fomentant als productors i al km 0, o optant per viatjar d’una forma més respectuosa pel medi. És doncs, una gran odissea trobar l’equilibri perfecte pel nostre entorn i per les nostres necessitats o somnis-capritxos -com es viatjar a Tailàndia, EUA o Austràlia-. Cal una necessitat de control i de gestió dels grans transports -avions i creuers-, pensant amb rutes per tal de reduir el consum de combustible i fer-les “més sostenibles”.

Així doncs, la presència de les accions de l’ésser humà sobre el medi natural són cada dia més presents, obvies i si volem, evitables. Seguirem fent articles per tal de mentalitzar a la societat, de la necessitat d’un canvi urgent el la rutina quotidiana de tots. Esperem que el méteo-article d’aquesta setmana el trobeu interessant i espereu amb la mateixa il·lusió el pròxim reportatge!  Fins la pròxima. Salut i muntanya Meteopirinencs/ques!

.

Amb el suport de:

Els últims Reportatges publicats:
Què és la pluja àcida?
Pirineu
Peusa
Avui amb els amics de Peusa, us parlem del fenomen conegut com a pluja àcida. Per molts és un element meteorològic que afecta alguns indrets del planeta ocasionalment, provocant destrosses materials i del medi ambient, però la veritat és que no té un origen natural, sinó que és producte de les ac...
REPORTATGES: INICIATIVES
Méteo-Article: Els ovnis del ce...
Pirineus
Pirineus
Molt sovint som visitats pel que popularment s'anomena com "ovnis del cel", un tipus de núvol que per la seva forma i aspecte que ens recorda als plats voladors d'extraterrestres de les pel·lícules de ciència-ficció. Avui, us expliquem què són aquests ovnis i com es formen:
REPORTATGES: METEOROLOGIA
Méteo-Article: Llamps i llampecs
Pirineus
Pirineus
En el reportatge d'avui, us parlem dels llamps i els llampecs, els fenòmens lluminosos que sovint acompanyen a les tempestes i que ens deixen un espectacle visual al cel, sempre que estiguem segurs i protegits dels seus efectes. A continuació, t'expliquem què són, com es formen i quines diferènci...
REPORTATGES: METEOROLOGIA

CHECKLIST PER FER LES TEVES PREVISIONS DEL PIRINEU

Gratis

Responsable: MeteoPirineus
Finalitat: Gestionar i enviar informació de butlletins i promocions a través del correu electrònic.
Legitimació: Consentiment de l'interessat.
DESTINATARIS: No se cediran a tercers excepte obligació legal.
DRETS: Pots exercir en qualsevol moment els teus drets d'accés, rectificació, supressió, oposició y altres drets legalment establerts a través del següent email: info@meteopirineuscatalans.com
INFORMACIÓ ADDICIONAL: Pots consultar la informació addicional i detallada sobre protecció de dades aquí