banner---Encamp-2023

MeteoArticle: la contaminació dels GRANS transports

REPORTATGES: PENDIENTE REVISION
Seguim amb els nostres méteo-articles per tal de crear una consciència ambiental, a través del respecte pel medi ambient i la necessitat del canvi de vida "quotidiana".
contaminació UE_meteopirineus

Hem parlat de les deixalles generades i deixades a la muntanya, de la reducció de la contaminació per la parada del Covid-19 a nivell global o de la coneguda petjada ecològica; avui però, volem fer un pas més gran a nivell global. Parlem doncs, de la contaminació creada pels grans medis de transport com són els avions o creuers, en relació els trens o els vehicles propis. A continuació, entrem en més detalls:

Moltes vegades volem contribuir a ajudar en la reducció de les emissions de gasos d’efecte hivernacle, però desconeixem segurament aquelles activitats que més contaminem i una de les principals és els grans viatges que realizem a l’altre punta del món, molts de nosaltres. Parlem d’aquesta rellevant contaminació generada pels grans medis de transport a causa de la globalització del planeta Terra -centrant-nos sobretot amb els elevats nivells d’emissió de CO2 i NO2 a l’atmosfera.

Els estudis realitzats sobre la contaminació, més o menys recents, tots es centren en el mateix tema: la majoria de la magnitud de la contaminació atmosfèrica es generada pels grans creuers i avions de passatgers. Les xifres que aproximadament podem observar, calculen que un creuer pot emetre deu vegades més òxid de sofre que tots els cotxes d’Europa -tal i com podem veure a la imatge anterior-. No parlem doncs dels avions de les grans companyies comercials, i del gran nombre d’aquests que volen diàriament, a causa de la globalització de les relacions de la nostre societat.

Comencem parlant del tràfic marítim, on segons dades oficials del Govern, produeix el 40% de les emissions de òxid de nitrogen (NOx), el 44% del òxid de sofre (SOx) i 22% de partícules fines que es troben per l’atmosfera. Aquesta gran part de les emissions són emeses pels grans creuers turístics, equivalents a milers de cotxes o a millions segons el gas tòxic del que estiguem parlant. És una gran problemàtica a tenir en compte, però lamentablement com més turística sigui la ciutat o zona en concret, més creuers d’aquesta tipologia atraurà; sense parlar de la gran repercussió econòmica que hi ha darrera. Segons un estudi de la entitat no governamental de Transport and Environment , Barcelona i la Palma de Mallorca és troben en primera i segona posició del rànquing dels ports més contaminats del continent europeu, d’aproximadament un total de 50.

Respecte els avions, les emissions i la problemàtica no és redueix. Les emissions de diòxid de carboni (CO2) a l’atmosfera han augmentat entre un 4-5% els últims dos anys, amb un total de 67’5 milions de tonelades, segons la Comissió Europea. Per exemple, només una sola companyia de vols turístics -la primera del grup dels 10 majors emissors d’Europa-, llança a l’aire un total de 9’8 milions de tonelades!!!

D’altre banda, cal tenir en ment que el nivell de globalització i de les relacions internacionals entre les persones, dóna lloc a un augment del tràfic aeri, on en l’àmbit europeu ha augmentat un 6’6% segons IATA. Trobem doncs, una relació directe en l’augment del nombre de passatgers i de la contaminació. Les dades ens escandalitzen… i no hem parlat de jets privats! Una forma de poder observar els llocs on més dens és el tràfic aeri, és a través dels contrails -les “cues” que deixen els avions quan passen pel cel, tal i com veiem en la següent imatge.

Cal doncs, ser conscients de que no serveix de molt ser conscients dia a dia de les emissions, respectant el medi, reciclant o reduint les emissions apostant per anar amb transport públic, cotxes elèctrics, etc, si llavors fem grans viatges a l’altre punta del món, i fomentem a emetre el triple o quadrúple del que hem aconseguit reduir durant la resta d’any. Caldria apostar per fer un turisme de caire més local, fomentant als productors i al km 0, o optant per viatjar d’una forma més respectuosa pel medi. És doncs, una gran odissea trobar l’equilibri perfecte pel nostre entorn i per les nostres necessitats o somnis-capritxos -com es viatjar a Tailàndia, EUA o Austràlia-. Cal una necessitat de control i de gestió dels grans transports -avions i creuers-, pensant amb rutes per tal de reduir el consum de combustible i fer-les “més sostenibles”.

Així doncs, la presència de les accions de l’ésser humà sobre el medi natural són cada dia més presents, obvies i si volem, evitables. Seguirem fent articles per tal de mentalitzar a la societat, de la necessitat d’un canvi urgent el la rutina quotidiana de tots. Esperem que el méteo-article d’aquesta setmana el trobeu interessant i espereu amb la mateixa il·lusió el pròxim reportatge!  Fins la pròxima. Salut i muntanya Meteopirinencs/ques!

.

Amb el suport de:

Els últims Reportatges publicats:
Tour per la botiga de MeteoPiri...
Pirineus
Pirineus
Ja tenim la botiga oberta i us ensenyem que hi ha a la botiga, en aquet vídeo!
REPORTATGES: METEOROLOGIA
Obrim la botiga de MeteoPirineus
Pirineus
Pirineus
Per fi, després de molts mesos de feina, la botiga definitiva de MeteoPirineus és una realitat! Estem emocionats d'anunciar la inauguració del nostre nou espai aquest divendres.
REPORTATGES: METEOROLOGIA
MeteoArticle: les precipitacion...
Pirineus
Pirineus
Avui volem parlar sobre les precipitacions a la serralada pirinenca! La bellesa del Pirineu com moltes vegades diem, rau en l'abundància de les precipitacions i d'aigua. Descobrim perquè plou, quina relació tenen les muntanyes amb la creació de pluja o neu i quin tipus de precipitació tes pot don...
REPORTATGES: METEOROLOGIA