aralleida_bnr animat 1208x250 alpi_nordic

MeteoArticle: l’impacte de les deixalles a les àrees de muntanya

REPORTATGES: CIÈNCIA
Amics, la majoria de nosaltres entenem i respectem el Pirineu i som curosos amb la natura. Però malauradament, no entenem com encara hi ha unes quantes persones, que menyspreen el nostre entorn, ja sigui embrutant, trencant mobiliari (senyalitzacions, cartelleres, refugis sense guardar, etc), trencant o guixant flora, etc etc. Creiem que encara toca molta conscienciació i és per això que des de MeteoPirineus, volem fer més conscients del gran impacte que l'hi provoca al medi ambient aquestes actuacions. Avui per començar, us expliquem del temps que triguen alguns material a desaparèixer! Estimem i respectem el Pirineu. 
Deixalles_Meteopirineus

Tal i com ja hem comentat, la problemàtica de la deixalles o residuos en general, que lamentablement trobem tirats pel medi ambient, concretant en aquest cas, a les zones de muntanya, és una preocupació present i que cal tornar a posar en rellevància. Sabem però, que hi ha grans campanyes de conscienciació ambiental, de reciclatge, entre d’altres. Tot i això, aquests hàbits al arribar al bon temps i al realitzar més sortides o passar més temps fora de casa, ens oblidem de les nostres conductes, pensant que per “un dia” no passarà res. Així doncs, és freqüent trobar, fins i tot en el llocs molt idíl·lics, tot tipus de deixalles que han quedat oblidades al terra, essent un problema no només estètic, sinó també mediambiental. 

El concepte biodegradabilidad des de fa uns anys, ha agafat més presència en el nostre dia a dia. És per això, que cada vegada més per tal de preservar el medi ambient, les persones i les empreses plantegen la necessitat de fer servir productes biodegradables i respectuosos amb la natura. Cal tenir en compte, que existeixen dos tipus de degradació: aeròbia, que es produeix en contacte amb l’oxigen, i anaeròbia, que es produeix en absència d’oxigen. Tot i això, les substàncies que es poden descompondre de manera natural en contacte amb l’aire o l’aigua són menys nocives per al medi ambient, al contrari de les que no es descomponen o triguen molt temps. 

I aquí, entre una pregunta que fa temps que ens fem: som conscients del que triguen a degradar-se i desaparèixer els residus que fem servir d’ús quotidià i que són els que trobem a la muntanya? A continuació, veiem alguns exemples:

Així doncs, com podem reduir la generació de residus fora de casa? Aquests són alguns dels Ecoconsells de la Universitat de Barcelona, per tal de tenir una mentalitat més present respecte aquesta problemàtica: 

  • Evita la generació de residus innecessaris.
  • No utilitzis vaixella d’un sol ús quan mengis fora de casa: la vaixella reutilitzable o les carmanyoles et faran un millor servei.
  • Evita l’ús de paper d’alumini per embolicar els entrepans. Tens moltes alternatives, com ara carmanyoles, tovallons reutilitzables, porta aliments i entrepans com el boc’n’roll, etc.
  • Quan vagis d’excursió, porta la teva cantimplora. Si saps que no trobaràs cap font amb aigua potable o viatges a llocs on recomanen no beure aigua de l’aixeta, compra garrafes d’aigua grans i reomple la cantimplora, enlloc de comprar diverses ampolles més petites.
  • A les festes majors, utilitza el got reutilitzable que habitualment ofereixen els organitzadors. Recorda que si retornes el got et retornaran el dipòsit que hagis pagat prèviament. En cas que no el retornis, el podràs reutilitzar tantes vegades com vulguis per altres ocasions o festes.
  • Existeixen altres iniciatives que volen reduir els residus que generem i potenciar el reciclatge. 
  • Recull sempre els residus que hagis generat i llença’ls als contenidors adients. En cas que no n’hi hagin, posa tots els residus dins d’un bossa i ja la llençaràs quan arribis a casa o quan trobis un contenidor.

Finalment fer una petita menció a una problemàtica relacionada amb l’elevada freqüentació de determinades zones, on només es trobes que mocadors de papers sota pedres o tirats per alguns racons. Les evacuacions a la natura, entenem que quan estàs al mig de la muntanya i no hi ha wc per anar, cal doncs buscar alternatives. Tot i això, és recomana emportar-se els papers dintre d’una bossa, per tal de quan arribem a una zona habitada o trobem un contenidor, puguem tirar-los allà i no deixar-los a la natura. A continuació, us deixem una proposta proposada en algunes àrees molt massificades –Eco’n’tainer-, per tal de fer que la nostre petjada en el paisatge sigui mínima.

Esperem que el méteo-article d’aquesta setmana el trobeu interessant i espereu amb la mateixa il·lusió el pròxim reportatge! Cal recordar que cal gaudir de la muntanya respectant-la sempre i deixant-la igual que l’hem trobat. Així doncs, fins la pròxima. Salut i muntanya Meteopirinencs/ques!

No et pots perdre…

.

COMARCA: Pirineus
LLOC: Pirineus

Amb el suport de:

logo-salomon-time-to-play
ara-lleida
visit pirineus - meteopirineus catalans
Els últims Reportatges publicats:
Regions climàtiques del Pirineu...
Pirineus
Pirineus
Moltes vegades en les previsions que fem habitualment sobre el temps del Pirineu i Prepirineu català, parlem de vessant nord, vessant sud, Prepirineu, Pirineu occidental, Pirineu oriental, Pirineu axial o Alt Pirineu. Hi ha moltíssimes classificacions que podrien determinar els límits d’aquestes ...
REPORTATGES: METEOROLOGIA
MeteoArticle: l'efecte "Foehn" ...
Avui tornem a tenir un nou méteo-article, on parlarem d'un fenomen molt comú al Pirineu, el conegut efecte foehn o "föhn". Molts cops al vessant sud el Pirineu, les temperatures són molt superiors que a l'altre vessant de les muntanyes, com per exemple podria passar, entre la Val d'Aran i l'Alta ...
REPORTATGES: METEOROLOGIA
MeteoArticle: La pressió atmosf...
Pirineus
La pressió atmosfèrica en un punt de l'atmosfera és equivalent al pes de la columna vertical d'aire sobre aquest nivell. Les possibles diferències entre la pressió d'una zona i una altra poden portar amb si moviments horitzontals (vents) i verticals (convecció i subsidència).
REPORTATGES: METEOROLOGIA

CHECKLIST PER FER LES TEVES PREVISIONS DEL PIRINEU

Gratis

Responsable: MeteoPirineus
Finalitat: Gestionar i enviar informació de butlletins i promocions a través del correu electrònic.
Legitimació: Consentiment de l'interessat.
DESTINATARIS: No se cediran a tercers excepte obligació legal.
DRETS: Pots exercir en qualsevol moment els teus drets d'accés, rectificació, supressió, oposició y altres drets legalment establerts a través del següent email: info@meteopirineuscatalans.com
INFORMACIÓ ADDICIONAL: Pots consultar la informació addicional i detallada sobre protecció de dades aquí