LNAUSP-HIVERN_1208x163_CA

MeteoArticle: la inversió tèrmica a les valls del Pirineu

REPORTATGES: METEOROLOGIA
En el méteo-article d'aquesta setmana, tractem el fenomen de la inversió tèrmica, concretament quan es dóna a les valls del Pirineu durant els mesos més freds de l'any, en situacions atmosfèriques d'estabilitat i amb vent encalmat. Ho veiem a continuació:
Boires i Pirineu - MeteoPirineus Catalans

La inversió tèrmica, es caracteritza per l’augment de temperatura amb l’alçada, és a dir, a l’inrevés del que és normal. Així doncs, el cel serè i la falta de vent associat a les altes pressions en alçada, afavoreix que durant la nit i matinada, quan baixen les temperatures -clarament per sota dels zero graus-, on l’aire més fred -dens i pesat- tendeix en acumular-se en els fons de les valls i fondalades del territori, . D’aquesta forma, la temperatura mínima s’ubica a les zones baixes, essent menor que en zones de més alta muntanya. 

Aquesta fenomen meteorològic, la inversió tèrmica, pot aparèixer en qualsevol època de l’any, tot i que sol ser més freqüent durant els mesos freds, a través dels freqüents anticiclons que tan poc ens agraden, centrats sobre el territori català. I fins que no arriba una forta entrada de vent o l’arribada d’algun front, aquests anticiclons no es trenquen i apareix un gradient tèrmic més habitual. 

Respecte la seva distribució geogràfica, és un factor molt important, el qual afavoreix a que aquest fenomen sigui present arreu del territori, però concretament a les valls del Pirineu. Els cursos dels rius solen coincidir amb els punts més freds en hores nocturnes i, sovint, serveixen per transportar l’aire fred des de l’interior cap a les zones de costa.

Una de les zones que podem destacar, és la comarca de la Cerdanya, on la inversió tèrmica acostuma a ser més notable, a causa de la gran amplitud d’aquesta vall i la magnitud de les muntanyes que l’envolten. Tot i això, tal i com ja hem mencionat, aquest fenomen el podem trobar a totes les valls del Pirineu, Prepirineu i, també, les muntanyes del Prelitoral, com el Montseny o Montserrat.

Així doncs, a continuació posem varis exemples d’aquest fenomen, concretament de la Cerdanya, i un cas molt particular, les muntanyes de Prades:

► Cerdanya:                                                             

  • 16 ºC de diferència a les 8 del matí (9 de gener del 2013)    
  • Malniu (2.300 metres): 9 ºC.
  • Das (1.100 metres): -7 ºC.

► Prades:

  • 20’7 ºC de diferència a primera hora del matí (2 de desembre del 2015)    
  • Tossal de la Baltasana (1.203 metres): 15,6 ºC
  •  Prades, Closos (913 metres): -5,1 ºC.

Esperem que el méteo-article d’aquesta setmana el trobeu interessant i espereu amb la mateixa il·lusió pròxim! Segons les pròximes previsions, sembla que aquests anticiclons que tenim a sobre des de fa dies, comencen a marxar. Fins la pròxima. Salut i muntanya Meteopirinencs/ques!

.

LLOC: Pirineu

Amb el suport de:

Els últims Reportatges publicats:
La neu al Pirineu oriental
Pirineu de Girona
Com sabem, el Pirineu presenta una variabilitat climàtica molt diversa i amb característiques que el fan molt diferent entre una zona i una altra. Avui volem fer una aproximació al Pirineu més oriental per parlar de les seves peculiaritats climàtiques i de la seva oferta turística vinculada a la ...
REPORTATGES: INICIATIVES
Parlem de la sequera al InfoK!
Pirineus
Pirineus
Us deixem el reportatge que hem fet per l'InfoK, a la estació d'esquí d'Aransa, amb l'Ivan Caro
REPORTATGES: METEOROLOGIA
Entrevista a la Vida, amb Sergi...
Pirineus
Pirineus
Us deixem la entrevista que hem fet amb el Sergi Mas, per parlar de l'actual sequera del Pirineu al programa la Vida.
REPORTATGES: METEOROLOGIA