banner---Encamp-2023

MeteoArticle: la inversió tèrmica a les valls del Pirineu

REPORTATGES: METEOROLOGIA
En el méteo-article d'aquesta setmana, tractem el fenomen de la inversió tèrmica, concretament quan es dóna a les valls del Pirineu durant els mesos més freds de l'any, en situacions atmosfèriques d'estabilitat i amb vent encalmat. Ho veiem a continuació:
Boires i Pirineu - MeteoPirineus Catalans

La inversió tèrmica, es caracteritza per l’augment de temperatura amb l’alçada, és a dir, a l’inrevés del que és normal. Així doncs, el cel serè i la falta de vent associat a les altes pressions en alçada, afavoreix que durant la nit i matinada, quan baixen les temperatures -clarament per sota dels zero graus-, on l’aire més fred -dens i pesat- tendeix en acumular-se en els fons de les valls i fondalades del territori, . D’aquesta forma, la temperatura mínima s’ubica a les zones baixes, essent menor que en zones de més alta muntanya. 

Aquesta fenomen meteorològic, la inversió tèrmica, pot aparèixer en qualsevol època de l’any, tot i que sol ser més freqüent durant els mesos freds, a través dels freqüents anticiclons que tan poc ens agraden, centrats sobre el territori català. I fins que no arriba una forta entrada de vent o l’arribada d’algun front, aquests anticiclons no es trenquen i apareix un gradient tèrmic més habitual. 

Respecte la seva distribució geogràfica, és un factor molt important, el qual afavoreix a que aquest fenomen sigui present arreu del territori, però concretament a les valls del Pirineu. Els cursos dels rius solen coincidir amb els punts més freds en hores nocturnes i, sovint, serveixen per transportar l’aire fred des de l’interior cap a les zones de costa.

Una de les zones que podem destacar, és la comarca de la Cerdanya, on la inversió tèrmica acostuma a ser més notable, a causa de la gran amplitud d’aquesta vall i la magnitud de les muntanyes que l’envolten. Tot i això, tal i com ja hem mencionat, aquest fenomen el podem trobar a totes les valls del Pirineu, Prepirineu i, també, les muntanyes del Prelitoral, com el Montseny o Montserrat.

Així doncs, a continuació posem varis exemples d’aquest fenomen, concretament de la Cerdanya, i un cas molt particular, les muntanyes de Prades:

► Cerdanya:                                                             

  • 16 ºC de diferència a les 8 del matí (9 de gener del 2013)    
  • Malniu (2.300 metres): 9 ºC.
  • Das (1.100 metres): -7 ºC.

► Prades:

  • 20’7 ºC de diferència a primera hora del matí (2 de desembre del 2015)    
  • Tossal de la Baltasana (1.203 metres): 15,6 ºC
  •  Prades, Closos (913 metres): -5,1 ºC.

Esperem que el méteo-article d’aquesta setmana el trobeu interessant i espereu amb la mateixa il·lusió pròxim! Segons les pròximes previsions, sembla que aquests anticiclons que tenim a sobre des de fa dies, comencen a marxar. Fins la pròxima. Salut i muntanya Meteopirinencs/ques!

.

LLOC: Pirineu

Amb el suport de:

Els últims Reportatges publicats:
Tour per la botiga de MeteoPiri...
Pirineus
Pirineus
Ja tenim la botiga oberta i us ensenyem que hi ha a la botiga, en aquet vídeo!
REPORTATGES: METEOROLOGIA
Obrim la botiga de MeteoPirineus
Pirineus
Pirineus
Per fi, després de molts mesos de feina, la botiga definitiva de MeteoPirineus és una realitat! Estem emocionats d'anunciar la inauguració del nostre nou espai aquest divendres.
REPORTATGES: METEOROLOGIA
MeteoArticle: les precipitacion...
Pirineus
Pirineus
Avui volem parlar sobre les precipitacions a la serralada pirinenca! La bellesa del Pirineu com moltes vegades diem, rau en l'abundància de les precipitacions i d'aigua. Descobrim perquè plou, quina relació tenen les muntanyes amb la creació de pluja o neu i quin tipus de precipitació tes pot don...
REPORTATGES: METEOROLOGIA