BANNER REPORTATGES

MeteoArticle: la inversió tèrmica a les valls del Pirineu

REPORTATGES: METEOROLOGIA
En el méteo-article d'aquesta setmana, tractem el fenomen de la inversió tèrmica, concretament quan es dóna a les valls del Pirineu durant els mesos més freds de l'any, en situacions atmosfèriques d'estabilitat i amb vent encalmat. Ho veiem a continuació:
MeteoArticle: la inversió tèrmica a les valls del Pirineu

La inversió tèrmica, es caracteritza per l’augment de temperatura amb l’alçada, és a dir, a l’inrevés del que és normal. Així doncs, el cel serè i la falta de vent associat a les altes pressions en alçada, afavoreix que durant la nit i matinada, quan baixen les temperatures -clarament per sota dels zero graus-, on l’aire més fred -dens i pesat- tendeix en acumular-se en els fons de les valls i fondalades del territori, . D’aquesta forma, la temperatura mínima s’ubica a les zones baixes, essent menor que en zones de més alta muntanya. 

Aquesta fenomen meteorològic, la inversió tèrmica, pot aparèixer en qualsevol època de l’any, tot i que sol ser més freqüent durant els mesos freds, a través dels freqüents anticiclons que tan poc ens agraden, centrats sobre el territori català. I fins que no arriba una forta entrada de vent o l’arribada d’algun front, aquests anticiclons no es trenquen i apareix un gradient tèrmic més habitual. 

Respecte la seva distribució geogràfica, és un factor molt important, el qual afavoreix a que aquest fenomen sigui present arreu del territori, però concretament a les valls del Pirineu. Els cursos dels rius solen coincidir amb els punts més freds en hores nocturnes i, sovint, serveixen per transportar l’aire fred des de l’interior cap a les zones de costa.

Una de les zones que podem destacar, és la comarca de la Cerdanya, on la inversió tèrmica acostuma a ser més notable, a causa de la gran amplitud d’aquesta vall i la magnitud de les muntanyes que l’envolten. Tot i això, tal i com ja hem mencionat, aquest fenomen el podem trobar a totes les valls del Pirineu, Prepirineu i, també, les muntanyes del Prelitoral, com el Montseny o Montserrat.

Així doncs, a continuació posem varis exemples d’aquest fenomen, concretament de la Cerdanya, i un cas molt particular, les muntanyes de Prades:

► Cerdanya:                                                             

  • 16 ºC de diferència a les 8 del matí (9 de gener del 2013)    
  • Malniu (2.300 metres): 9 ºC.
  • Das (1.100 metres): -7 ºC.

► Prades:

  • 20’7 ºC de diferència a primera hora del matí (2 de desembre del 2015)    
  • Tossal de la Baltasana (1.203 metres): 15,6 ºC
  •  Prades, Closos (913 metres): -5,1 ºC.

Esperem que el méteo-article d’aquesta setmana el trobeu interessant i espereu amb la mateixa il·lusió pròxim! Segons les pròximes previsions, sembla que aquests anticiclons que tenim a sobre des de fa dies, comencen a marxar. Fins la pròxima. Salut i muntanya Meteopirinencs/ques!

.

LLOC: Pirineu

Amb el suport de:

Els últims Reportatges publicats:
MeteoArticle: el bestiar i el f...
Pirineu
Moltes vegades ens preguntem, com afecta el bestiar que es troba a la intempèrie, les condicions meteorològiques adverses del Pirineu.. Hem preguntat a un bon amic veterinari especialista en bestiar del Pirineu i aquí tenim un resum de tot el que n'ha explicat!
REPORTATGES: CIÈNCIA
La greu sequera al Pirineu i la...
PIRINEU
PIRINEU
La sequera que pateixen algunes zones del Pirineu aquest 2022 ha estat molt notable, especialment entre la primavera i començament de l'estiu, provocant poc cabal als rius i unes reserves dels embassaments molt preocupants. Tenim altres conseqüències negatives de tot plegat, poc cabal als rius és...
REPORTATGES: CIÈNCIA, METEOROLOGIA
Méteo-Article: Com serà l'hiver...
Pirineus
Pirineus
Especial méteo-articles el d'avui. Com cada any abans de l'arribada de l'hivern, analitzem els diversos escenaris plantejats pels diversos mapes del temps a llarg termini i intentem esbrinar com sembla que serà aquest hivern al Pirineu! Us convidem a entreveure com pinta meteorològicament parlant...
REPORTATGES: METEOROLOGIA

CHECKLIST PER FER LES TEVES PREVISIONS DEL PIRINEU

Gratis

Responsable: MeteoPirineus
Finalitat: Gestionar i enviar informació de butlletins i promocions a través del correu electrònic.
Legitimació: Consentiment de l'interessat.
DESTINATARIS: No se cediran a tercers excepte obligació legal.
DRETS: Pots exercir en qualsevol moment els teus drets d'accés, rectificació, supressió, oposició y altres drets legalment establerts a través del següent email: info@meteopirineuscatalans.com
INFORMACIÓ ADDICIONAL: Pots consultar la informació addicional i detallada sobre protecció de dades aquí