LNAUSP-HIVERN_1208x163_CA

MeteoArticle: tindrem el febrer més càlid i sec dels últims anys?

REPORTATGES: METEOROLOGIA
En el méteo-article d'aquesta setmana, parlem de les "calorades" d'aquest mes de febrer i a la previsió aproximada del que resta de mes. Episodis de calor viscuts i previsió d'una nova pujada de temperatures, que podrien donar aquest mes com el més càlid dels últims anys, batent rècords en valors positius, que explicarem a continuació. Es podria no complir la dita de la "Candelera"? Ho veiem:
tuixent la vansa - dolines - meteopirineus catalans (2)

Aquest 2020, hem viscut un gener molt atípic, inicialment amb una sequera normal en aquestes dates, alterada amb la forta llevantada Glòria, i amb temperatures a finals de mes, amb valors màxims típics de primavera -abril o maig-. I ens preguntem, el mes de febrer serà igual? El dia 2, aproximadament a l’equador de l’hivern, la dita popular de la “Candelera” diu: “Si la Candelera riu, el fred és viu. Si la Candelera plora, l’hivern és fora”.

I és que la teoria suggereix, que durant aquestes dates, l’hivern encara hauria de ser-hi ben present. Tot i això, hem començat el mes de febrer amb valors anòmals, batent alguns rècords de màximes durant aquesta primera setmana. Segons els mapes a llarg termini, el continent europeu seguirà vivint aquest hivern tan suau i tan poc típic, amb una tendència als últims mesos -desembre i gener-, on els valors de temperatura es troben per sobre la mitjana. Així doncs, es preveu un temps estable, amb poc moviment méteo, del que ens agrada, seguint amb aquest anticicló que sembla que no es vulgui moure de sobre la península. 

D’aquesta forma, ens trobem dintre d’un dels períodes més càlids del segle, en un mes de febrer molt similar el del 2007, on es va registrar valors en nombroses estacions molt càlids, els quals es movien amb màximes al Pirineu superiors als 20ºC en els indrets més càlids. Aquest diumenge passat, a la Vall d’en Bas, es va igualar el rècord, registrant una temperatura màxima de 24’2 ºC. En el següent mapa a mitjà termini, podrem observar les anomalies amb valors de 2-3 ºC per sobre la mitjana.

Mapa estacional d'anomalia de temperatures

Pel que fa la precipitació, tampoc tenim bones notícies. Ara per ara la previsió a curt i mitjà termini ens continuen predient una forta circulació zonal, amb desfilada de grans borrasques pel nord d’Europa i a casa nostra, afectats per un potent anticicló que de tant en tant ens va fent arribar glopades d’aire càlid, com per exemple la que sembla que viurem novament entre el diumenge 16 i dimarts 18, tal i com podem veure ja en la previsió d’aquest dimarts.  

No està escrit enlloc, però després d’aquestes bogeries méteo, solem tenir “compensasions”, així que probablement la primavera tindrem el fred i les nevades que no hem tingut fins ara en molts indrets! 

Esperem que el méteo-article d’aquesta setmana el trobeu interessant i espereu amb la mateixa il·lusió el pròxim reportatge!  Fins la pròxima. Salut i muntanya Meteopirinencs/ques!

COMARCA: Pirineus
LLOC: Pirineus

Amb el suport de:

ara-lleida
visit pirineus - meteopirineus catalans
logo-salomon
Els últims Reportatges publicats:
MeteoArticle: Alguns documental...
Pirineus
Serra del Cadí
Avui us volem deixar en un artible, una mostra dels diversos vídeos que hem realitzat al llarg dels anys, per mostrar-vos característiques climàtiques i viatges per les nostres muntanyes! Us deixem uns quants i us animem que remeneu el nostre YouTube on trobareu més vídeos!
REPORTATGES: CIÈNCIA
MeteoArticle: el fenomen de la ...
Pluja, és únicament aigua que cau d'un núvol o hi ha més coses que no sabem? Ho parlem a continuació!
REPORTATGES: METEOROLOGIA
MeteoArticle: l'efecte albedo a...
Pirineus
Pirineus
En el méteo-article d'aquesta setmana, volem parlar d'un efecte molt comú en terreny nevats amb gran incidència solar, el conegut albedo. Ens hem desplaçat fins al Pla de Beret, per tal d'explicar-vos les principals característiques d'aquest efecte. Ho veiem a continuació:
REPORTATGES: METEOROLOGIA