banner---Encamp-2023

Méteo-Article: Com serà l’hivern 2022-2023 al Pirineu?

REPORTATGES: METEOROLOGIA
Especial méteo-articles el d'avui. Com cada any abans de l'arribada de l'hivern, analitzem els diversos escenaris plantejats pels diversos mapes del temps a llarg termini i intentem esbrinar com sembla que serà aquest hivern al Pirineu! Us convidem a entreveure com pinta meteorològicament parlant els pròxims mesos!
preci-gener

Un any més tornem a fer la previsió més esperada de l’any, aquella previsió que il·lusiona o fa arronsar el nas als amants de la neu del Pirineu!

Estem pràcticament davant les portes de l’hivern així que ha arribat l’hora de a consultar els mapes de llarg termini per entreveure com serà aquesta estació a nivell meteorològic.

Abans de res i com sempre diem en previsions a llarg termini, cal dir que les previsions a un termini tan llarg de temps han de prendre’s no com una afirmació si no més aviat com una suposició. En la meteorologia, probablement la més caòtica de les ciències, els esdeveniments que tenen lloc dia a dia poden modificar bruscament les previsions ofertes pels diferents models meteorològics. Per tant si d’un dia a un altre pot canviar la informació que tenim, és raonable pensar que parlant de previsions a mesos, aquestes puguin canviar innombrables vegades fins que tingui lloc la data prevista, això sí, són un bon instrument per a poder predir els escenaris atmosfèrics més probables i com a conseqüència, saber la tendència del temps pels propers mesos a casa nostra.

Una vegada fet aquest incís, començarem a analitzar els diferents mapes sobre els mesos de l’hivern: Desembre, Gener, Febrer i Març. Per a això ens centrarem en els mapes d’anomalies, aquests ens aporten una idea sobre si les temperatures i les precipitacions estaran per damunt, per sota o en la mitjana.

Comencem pel model CFS, que ens indica unes temperatures entre “normals” o una mica per sobre de la mitjana els propers mesos:

Pel que fa a precipitacions el mateix model, indica un desembre amb precipitacions abundants al vessant sud, un gener en general amb precipitacions abundants i al febrer es gira la truita, amb menys precipitacions..

L’experiència d’aquest darrer model ens indica que tenen una fiabilitat força baixa, però tenim el model ECMWF que té un major encert en aquestes tendències a llarg termini.

Aquest model ens indica unes temperatures a casa nostra entre la mitjana climàtica (fred):

I les precipitacions entre la mitjana o una mica per sobre a la zona mediterrània!

Quina conclusió podem extreure d’aquests mapes?

Mirem per mesos segons CFS:

Desembre
Les temperatures tant en la vessant nord com en la vessant sud del Pirineu es mantindran en la mitjana. No obstant això del mapa de precipitacions si que podem extreure més informació. Podem veure que en la vessant sud estarà en la mitjana però en la nord lleugerament per sota de la mitjana. D’aquesta manera podem esperar que les entrades que deixin precipitació siguin predominants de sud. A més cal tenir en compte que les entrades de nord que deixen precipitació solen procedir del cantàbric pel que si ens fixem en la zona de Galícia i Astúries veiem com estaran molt per sota de la mitjana, recolzant així la hipòtesi que hi hagi un major nombre d’entrades de sud i llevant, amb un probable anticicló escandinau persistent.

Gener
Per a gener veiem canvis en temperatura i precipitació. D’una banda les temperatures estaran lleugerament per sobre de la mitjana. Encara que en el mapa el vegem en vermell, no té perquè córrer el pànic, es tracta d’entre 1 °C i 2 °C de temperatura per sobre de la mitjana. A més hem de tenir en compte que aquests mapes tenen un emmallat molt gruixut, és a dir, tenen una precisió bastant baixa, per la qual cosa aquesta anomalia pot afectar algunes valls però a uns altres no. Quant a les precipitacions tenim bones notícies. En la vessant nord i el Pirineu axial, les precipitacions estaran per sobre de la mitjana, en la vessant sud, en la mitjana. Per tant les entrades s’esperen amb predominança del nord. De nou podem observar l’indicador de la costa cantàbrica que estarà en alguns punts molt per sobre de la mitjana, a més de que en en llevant estaran per sota de la mitjana, descartant així les entrades de sud.

Febrer
Per a febrer podem observar que es tracta d’un mes més pobre meteorològicament parlant. Les temperatures estaran de nou entre 1 °C i 2 °C per sobre de la mitjana. Les precipitacions estaran per sota de la mitjana en general en tot el Pirineu, però segons la distribució podem preveure d’on predominaran les entrades. Dins de que estarà per sota de la mitjana, aquesta desviació serà major en la vessant nord que en la sud. Per la punt si tenim en compte això i que en el llevant les precipitacions estaran per sobre de la mitjana, podem suposar que les entrades predominaran de sud o llevant!

Març
Al març veiem que de nou les temperatures tornen a estar per sobre de la mitjana. Les temperatures estaran entre 1 °C i 2 °C per sobre de la mitjana. Quant a les precipitacions estaran també per sota de la mitjana i de mateixa forma en tots dos vessants. Per tant no podem treure cap conclusió clara ja que els indicadors utilitzats del llevant i la costa cantàbrica segueixen patrons molt semblants. D’aquesta manera, l’única idea que podem prendre és que les entrades no tindran un origen clar.

Si fem cas als conjunt de mapes, podrem concloure que:

  • Sembla que viurem un hivern amb precipitacions entorn a la mitjana, el que vol dir variabilitat i arribada de precipitacions i nevades al llarg de tot l’hivern, intercalats amb períodes anticiclònics típics d’aquesta època de l’any, la més eixuta en molts indrets del Pirineu català. La millor noticia seria que possiblement no tindrem les situacions interminables d’anticicló que hem viscut altres hiverns recents.
  • Desembre sembla que l’anticiciló escandinau ens portarà alegries amb borrasques circulant pel sud del Pirineu, aportant situacions de precipitacions del sud i llevant.
  • Al gener la situació seria d’entrades de nord, amb nevades abundants al vessant nord, (Val d’Aran, nord d’Andorra i zona del Pirineu català que toca la frontera amb França), i estacions d’aquí com Boí-Taüll, Espot o Port Ainé, podran rebre nevades abundants.
  • També al gener serà força probable l’ondulació del Jet Stream circulant per sobre Pirineu, provocant algunes bones nevades també al vessant sud (bones noticies doncs per les estacions nòrdiques) com indiquen al següent punt.
  • Parentesis de llevant? Tal com ha passat anys anteriors, fora del vessant nord on tindrem nevades més continues, segurament tindrem algun fort temporal de neu després d’un llarg període sense nevades, com va passar amb Glòria o Filomena, on la nevada va ser espectacular com recordem en aquest article de Vall de Núria!
  • Ponts anticiclònics! I no ens enganyem, desembre i gener solen ser mesos anticiclònics i molt probablement acabaran visitant-nos al llarg de les properes setmanes (precipitacions segons la mitjana climàtica), comportant alguns períodes de temps sec i marcat per les inversions tèrmiques.

Des d'Espot Esquí, veiem el Pic de l'Orri, la veïna estació pallaresa de Port Ainé Des d’Espot Esquí, veiem el Pic de l’Orri, la veïna estació pallaresa de Port Ainé

Què creiem des de MeteoPirineus?

Anem força de la mà a les previsions descrites anteriorment pel que fa a precipitacions, tot i que alguna cosa ens fa sospitar en alguns episodis de fred intens, que segons els mapes no es donaran…

Vam veure en l’article “El refredament estratosfèric per la injecció de vapor d’aigua per a l’hivern 2022/2023“, haurem de tenir presents un seguit de variables que podrien donar un hivern fred, al contrari del que indiquen aquests mapes analitzats en la previsió que hem fet..

Com sempre comentem, creiem en inèrcies! Portem mesos de calorades i sequera extrema (tret de l’agost i inici de setembre) i a l’octubre hem patit la tossuderia de l’anticicló i calorades i és probable que la inèrcia sigui de desfilada de borrasques per acabar l’any i de més moviment al gener.. I sincerament, falta molt per les previsions de febrer i març i segurament la inercia del gener continuarà més enllà, donant un hivern amb una mica de tot, però que donarà força alegries als amants de la méteo i la neu!

Aprofitem per avançar-vos que en poques setmanes, oferirem un curs online d’introducció a la nivometeorologia del Pirineu. Si no et vols perdre la info, registra’t a la nostra newsletter.

Que comenci el seguiment de les previsions i sobretot, que puguem gaudir de la neu!

Albert de Gràcia

.

COMARCA: Pirineus
LLOC: Pirineus

Amb el suport de:

Gràcies a FGC
Els últims Reportatges publicats:
MeteoArticle: La fiabilitat del...
Pirineus
Pirineus
La meteorologia és una ciència que combina dades, experiència i tecnologia per oferir prediccions acurades. Tot i així, en els darrers anys, els professionals hem notat una disminució en la fiabilitat dels models meteorològics en certes situacions. Aquesta problemàtica s’està intensificant i afec...
REPORTATGES: CIÈNCIA, METEOROLOGIA
Oferta de feina a MeteoPirineus!
Pirineu
Pirineu
Cerquem una persona per formar part de l'equip de MeteoPirineus!
REPORTATGES: METEOROLOGIA
MeteoArticle: nevades de sud i ...
Pirineus
Pirineus
Neva més al vessant nord del Pirineu? Habitualment tenim consultes i solem explicar en les xerrades que organitzem, perquè és tan diferent els acumulats de neu en un vessant o altre del Pirineu.. Té una explicació relativament senzilla, depenent de la procedència de les masses d'aire, que aporten...
REPORTATGES: METEOROLOGIA