banner---Encamp-2023

10 motius a favor de les energies renovables

REPORTATGES: INICIATIVES
La conscienciació cap a la transformació del consum energètic a través de la producció d'energia renovable és un fet cada cop més integrat per a molts de nosaltres. A vegades però, sembla que no està en les nostres mans i fins i tot, que poca cosa podem fer a nivell individual des del Pirineu. Avui amb els amics de PEUSA, us donem 10 raons per a entendre la necessitat d'accelerar la implementació de l'energia neta.
CarrgadorPeusa

Fa unes setmanes us mostraven en aquest article les conseqüències de la sequera i la no producció elèctrica (energia renovable) que comportava.. Xifres dolentes que poc han millorat encara i que venen a donar resposta per una banda a una sequera molt intensa que patim (ja ho té això el nostre clima mediterrani) i també, per les altes temperatures que ens estem acostumant a viure a causa de l’escalfament planetari.

Amb els cicles naturals que provoquen la no arribada de pluja poc podem fer, però si podem lluitar per impedir que l’escalfament terrestre sigui una constant. Per això les energies netes o renovables és l’aposta segura per impedir-ho i aquestes són 10 de les raons:

1- Són inesgotables

D’aquí el seu nom. Els combustibles fòssils, com el carbó, el petroli i el gas no es reposen a escala humana. S’han format durant milions d’anys i hem consumit un volum impressionant en poques dècades.. El sol, l’aigua o el vent són tres fonts d’energia molt presents al Pirineu i permanentment disponibles.

2- Són segures

La generació per renovables no ofereix riscos per a les persones ni per al medi ambient. El que suposa un avantatge respecte als dubtes que desperta la seguretat de l’energia nuclear o la preocupació per la contaminació associada al consum de combustibles fòssils.

3- Són una realitat

Les renovables ja estan aquí i són una realitat, i progressivament augmentaran la seva producció i cobertura. Cada cop tenim més infraestructures generadores d’energia, com centrals hidroelèctriques més eficients o parcs eòlics que amb els seus nous aerogeneradors, han multiplicat la producció, respecte fa uns pocs anys enrere.
A Espanya, darrerament ja s’ha donat el cas que la producció d’energia consumida per les renovables, ha estat superior a les energies contaminants.

4- Són netes

Potser el principal aspecte és que les renovables produeixen energia sense emetre gasos d’efecte d’hivernacle, la qual cosa les converteix en un aliat indispensable per a lluitar contra el canvi climàtic. Els governs es veuen abocats a avançar en aquesta direcció i la CE ha mostrat el seu desig que en 2050 la reducció d’emissions aconsegueixi entre el 80% i el 95% del nivell de 1990.

No vol dir això que ja no provocarem emissions de gasos d’efecte hivernacle en un futur, és impossible, però haurà d’haver-hi un equilibri entre l’emès amb el captat pel nostre planeta.

5- Són pirinenques

Aigua, sol i vent són fonts d’energia molt presents al Pirineu. PEUSA disposa d’un clar exemple a les centrals del riu valira i així ho fem saber als tallers que oferim a les escoles del territori perquè els alumnes entenguin que la meteorologia del Pirineu és molt adient per oferir-nos la possibilitat de produir energia.

6- Les energies renovables redueixen la dependència energètica

Ja hem vists els problemes ocasionats d’haver de dependre de tercers per abastir-nos energèticament parlant.. Les energies netes eliminen la necessitat d’importar combustibles fòssils, eliminant costos econòmics, i també estratègics.

7- Eviten conflictes geopolítics

Un tema completament d’actualitat que ens ha fet disparar el preu de molts altres productes.. Les disputes sobre el control i la propietat de matèries primeres, existents en un nombre reduït de països, són una de les principals causes de conflictes territorials i geopolítics. Per contra, les renovables són un recurs distribuït, que evita aquests problemes.

8- Redueixen la incertesa econòmica

El cost de les renovables és previsible i planificable, únicament sobre la base de les inversions necessàries per a explotar-les i no del cost de la matèria primera. Els combustibles fòssils, i molt especialment el petroli, estan subjectes a grans oscil·lacions que afavoreixen l’especulació en els mercats i que trenquen qualsevol planificació.

9- Creen riquesa i ocupació

Sempre s’ha parlat que el Pirineu és font d’energia! Aquí la produïm, però no suposa gaire benefici pel territori.. L’energia neta però, pot suposar un canvi, ja que activen el desenvolupament en zones rurals, afavorint una millor vertebració del territori, i poden actuar com a locomotora industrial i tecnològica en l’economia alhora que permet crear ocupació.

10 – No són més cares

Sol i vent estan disponibles sense cost, encara que cal realitzar inversions i desenvolupar tecnologia eficient per a poder aprofitar-los com a font d’energia. L’actual model econòmic està basat en combustibles fòssils, amb una estructura de costos que no penalitza els seus efectes mediambientals i que no és transparent en els incentius rebuts.

I ja finalment a títol individual com hem anat parlant amb aquest tipus d’articles, caldria incentivar l’autoconsum a les nostres llars, empreses i en el nostre dia a dia. Cada vegada ho veiem més i inevitablement i per sort, serà el pa de cada dia en un futur.

COMARCA: Pirineu
LLOC: Peusa

Amb el suport de:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Els últims Reportatges publicats:
Oferta de feina a MeteoPirineus!
Pirineu
Pirineu
Cerquem una persona per formar part de l'equip de MeteoPirineus!
REPORTATGES: METEOROLOGIA
MeteoArticle: nevades de sud i ...
Pirineus
Pirineus
Neva més al vessant nord del Pirineu? Habitualment tenim consultes i solem explicar en les xerrades que organitzem, perquè és tan diferent els acumulats de neu en un vessant o altre del Pirineu.. Té una explicació relativament senzilla, depenent de la procedència de les masses d'aire, que aporten...
REPORTATGES: METEOROLOGIA
MeteoArticle: Els aigüats de Va...
Pirineu
Pirineu
Els recents aiguats devastadors al País Valencià i zones properes ens han recordat la força imponent de la natura, així com la vulnerabilitat de les nostres infraestructures i de les comunitats davant aquests fenòmens extrems. Curiosament, fa més de quatre dècades, al novembre de 1982, aquesta ma...
REPORTATGES: METEOROLOGIA