BANNER REPORTATGES

Alternatives de mobilitat amb PEUSA: el cotxe elèctric

REPORTATGES: CIÈNCIA
Tal com ja vam veure en articles anteriors, PEUSA és una empresa del Pirineu, concretament de l'Alt Urgell, que ha apostat des del primer moment per les energies renovables, és a dir, totalment netes. Així doncs, fa unes setmanes, vam presentar un reportatge sobre les centrals hidroelèctriques del riu Valira, usades per PEUSA per tal de poder generar energia, amb zero emissions. Aquesta setmana però, volem parlar-vos d'una altra tipologia d'energia, relacionada amb la mobilitat de les persones: el conegut cotxe elèctric. A continuació, entrem en detalls.
Alternatives de mobilitat amb PEUSA: el cotxe elèctric

Tal i com vam poder veure, PEUSA és una empresa que comercialitza energia renovable, fomentant així el compromís i ús d’aquesta tipologia d’energies, tenint una elevada incidència social respecte la comarca de l’Alt Urgell i altres sectors del Pirineu -campanyes actives en aquests territoris-. Actualment, té més de 1.400 socis, amb activitat comercial estesa per tot el territori català -ara amb la contractació online- en l’àmbit domèstic. 

Parlem d’aquest tipus de vehicle! Per què es recomana fes ús dels vehicles elèctrics i per què ara estan en auge? Un dels principals motius és una reducció total de les emissions de contaminants, mantenint la mateixa potència que qualsevol altre vehicle, i es pot recarregar a casa o a qualsevol indret del territori que tingui punts de recàrrega -una xarxa cada cop més extensa-.

D’altra banda, la tecnologia l’hi va donant cada cop més autonomia, arribant fins a uns 300 o 400 quilòmetres amb facilitat. A més, el cost de la recàrrega elèctrica és la meitat que la dels combustibles fòssils, tenint un manteniment 40% inferior al d’un vehicle convencional.

Respecte la xarxa de punts de recàrrega, destaquem al Pirineu, dos punts de recàrrega GRATUÏTS* de vehicles elèctrics impulsats per PEUSA; dos a la Seu d’Urgell -essent un d’aquests el primer punt creat a tot al Pirineu, iniciant el projecte l’any 2016- i un a Martinet de Cerdanya.

En relació a la meteorologia i els cotxes elèctrics, afecta el fred al manteniment o funcionament d’un motor elèctric? Efectivament, el fred extrem afecta en una petita reducció de la seva autonomia. I pel que fa a la conducció en neu i altres elements del temps, no hi ha cap diferència amb un cotxe de combustible fòssil, simplement que s’ha d’adequar el vehicle a les condicions atmosfèriques adverses (cadenes per la neu, etc.).

Per tenir informació de primera mà d’aquests tipus de vehicles, hem volgut parlar amb l’Hospital de la Seu d’Urgell, que utilitza un dels vehicles elèctrics per fer desplaçaments en l’atenció de persones de la mateixa ciutat i dels pobles del costat. En aquest reportatge, els hem acompanyat fins a un petit poble pròxim a la Seu, Arsèguel, per tal de veure el funcionament d’aquest cotxe. 

Segons la seva experiència, van apostar per aquest vehicle, ja que els serveis que havien de fer -són de distàncies curtes i força freqüents, a part que el seu manteniment- és molt més simple que el d’un cotxe convencional. D’altra banda, respecte la seva recàrrega, el deixen carregat tota la nit (7h =  càrrega completa; 3-4h = servei normal), i durant el dia, fan aquests trajectes entre pobles, a l’Alt Urgell. Els serveis pels quals es fa servir aquest vehicle de l’hospital, són atenció domiciliària, cures, àpats i rehabilitació a domicili. 

Esperem que aquest article sobre les alternatives de mobilitat, concretament amb el cotxe elèctric i els punts de càrrega fomentats per PEUSA, us hagi semblat interessant, en descobrir que s’utilitzen aquestes tipologies de mobilitats a la nostra comarca, l’Alt Urgell. Així doncs, per estar informat dels nostres articles, podeu seguir les nostres XXSS o la newsletter de la pàgina web. Cada setmana, articles i previsions noves! 

COMARCA: Pirineu
LLOC: Pirineu

Amb el suport de:

Alternatives de mobilitat amb PEUSA: el cotxe elèctric
Els últims Reportatges publicats:
MeteoArticle: la inversió tèrmi...
Pirineu
En el méteo-article d'aquesta setmana, tractem el fenomen de la inversió tèrmica, concretament quan es dóna a les valls del Pirineu durant els mesos més freds de l'any, en situacions atmosfèriques d'estabilitat i amb vent encalmat. Ho veiem a continuació:
REPORTATGES: METEOROLOGIA
MeteoArticle: el bestiar i el f...
Pirineu
Moltes vegades ens preguntem, com afecta el bestiar que es troba a la intempèrie, les condicions meteorològiques adverses del Pirineu.. Hem preguntat a un bon amic veterinari especialista en bestiar del Pirineu i aquí tenim un resum de tot el que n'ha explicat!
REPORTATGES: CIÈNCIA
La greu sequera al Pirineu i la...
PIRINEU
PIRINEU
La sequera que pateixen algunes zones del Pirineu aquest 2022 ha estat molt notable, especialment entre la primavera i començament de l'estiu, provocant poc cabal als rius i unes reserves dels embassaments molt preocupants. Tenim altres conseqüències negatives de tot plegat, poc cabal als rius és...
REPORTATGES: CIÈNCIA, METEOROLOGIA

CHECKLIST PER FER LES TEVES PREVISIONS DEL PIRINEU

Gratis

Responsable: MeteoPirineus
Finalitat: Gestionar i enviar informació de butlletins i promocions a través del correu electrònic.
Legitimació: Consentiment de l'interessat.
DESTINATARIS: No se cediran a tercers excepte obligació legal.
DRETS: Pots exercir en qualsevol moment els teus drets d'accés, rectificació, supressió, oposició y altres drets legalment establerts a través del següent email: info@meteopirineuscatalans.com
INFORMACIÓ ADDICIONAL: Pots consultar la informació addicional i detallada sobre protecció de dades aquí