banner---Encamp-2023

Méteo-Article: On puc anar a esquiar aquest cap de setmana?

REPORTATGES: METEOROLOGIA
Habitualment rebem peticions vostres per esquiar, preguntant a quina estació d'esquí nevarà més o menys, farà més o menys vent.. etc.. Cada estació del Pirineu té la seva pròpia peculiaritat climàtica i avui, us volem fer una pinzellada de les característiques que presenten les estacions del grup FGC.
Vallter 2000 - meteopirineus catalans (4)

Hem de pensar que el Pirineu és un autèntic laberint per a les masses d’aire que interactuen amb ell.. L’efecte Foehn té un pes determinant amb les condicions meteorològiques d’aquell dia, i com sempre diem, amb una mateixa situació meteorològica, pot estar fent diversos tipus de temps a la mateixa hora en un punt o altre.

Així doncs, l’anunci de “mal temps” pot ser relatiu si sabem les característiques climàtiques del Pirineu i possiblement, podrem trobar algunes raconades on puguem lliurar-nos, d’aquell mal anomenat, “mal temps”.

I amb la neu o les condicions del temps, passa al mateix a l’hora d’anar a esquiar! Saber quines característiques presenta una estació o l’altra, podrà convertir la nostra jornada en una esquiada brutal o estar patint inclemències que potser ens podríem haver estalviat.

Així doncs, anem a parlar de les estacions d’alpí de FGC per a donar algunes pistes d’on podem trobar les millors condicions, segons la situació meteorològica del dia. Anem d’oest a est!

Boí Taüll: Climàticament, és d’aquestes l’estació que més neu sol acumular al llarg de l’hivern. Els vents del SW fan nevar amb ganes, i les entrades de nord, també solen ser efectives a la zona. A banda, la seva alta altitud, ens ofereix més opció de neu, quan les cotes de les nevades són altes.

Espot: Enganxada a les muntanyes del parc nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, es troba en una zona d’alta pluviometria i a l’hivern, d’abundants nevades. Són efectives les situacions de nord o sud, però solen arribar desgastades, les situacions mediterrànies.

Des d'Espot Esquí, veiem el Pic de l'Orri, la veïna estació pallaresa de Port Ainé Des d’Espot Esquí, veiem el Pic de l’Orri, la veïna estació pallaresa de Port Ainé

Port Ainé: El massís de l’Orri, en trobar-se isolat de la resta de serres del Pirineu axial, té la peculiaritat de trobar-se obert a la majoria de les masses d’aire! Arriben clarament les situacions que venen del sud i solen arribar si són potents les nortades i les llevantades.

La Molina: La Molina es troba al Prepirineu, i per això les nevades del nord, les més habituals la primera part de l’hivern, solen quedar lluny d’aquí. En canvi, a partir de final de gener, les situacions de llevant, fronts atlàntics i nortades més potents, deixen bones nevades.


Vall de Nuria i Vallter 2000: Fiquem al mateix sac totes dues estacions, donat que les característiques climàtiques solen ser similars. Aquí tenim dos grans protagonistes a l’hivern. Per veure nevar de manera contundent, haurem de tenir una bona llevantada, això sí, amb el permís de la cota de neu que no sempre és prou baixa. I l’altre gran actor, és el vent de tramuntana, que arriba ja força sec després de deixar la humitat al vessant nord, i ens provoca un torb intens que fa volar literalment la neu.

Ara doncs, toca saber quin temps farà el dia que volem anar a fer la nostra esquiada o important, saber quin ha fet dies enrere per saber si ha fet fred o ha nevat.. Fem dos exemples:

Volem anar dissabte a esquiar, però hi ha anunci d’una forta ventada de nord. Doncs probablement gairebé totes les estacions estaran amb problemes d’obertura dels remuntadors de les cotes més altes i amb major probabilitat, el vent serà més intens a les estacions del Pirineu oriental. Per tant, potser haurem de triar les cotes baixes de la Molina i Port Ainé. Amb aquesta situació, Espot i Boí Taüll, estarà nevat (aquí has de triar si t’agrada veure nevar esquiant o no!)

Anem al cas contrari, una llevantada! Si el nostre som-hi és veure caure neu i neu esquiant, anirem a Vallter 2000, Vall de Núria o la Molina! Si aquell dia volem només veure la neu a sota dels nostres esquís, segurament haurem de triar Espot o Boí Taüll..

En tot cas, cada situació meteorològica és diferent, així que sempre sempre sempre, cal que consultem la previsió del dia especialment, un dia abans d’anar a fer la nostra esquiada, per trobar les condicions meteorològiques que realment ens agradaria tenir!

Gas i a gaudir de la neu!

Albert de Gràcia

.

COMARCA: Pirineus
LLOC: Pirineus

Amb el suport de:

Gràcies a FGC
Els últims Reportatges publicats:
MeteoArticle: la distribució pl...
Pirineu
Parlem sobre precipitacions! Ja sabem que no plou de la mateixa manera al Pirineu i especialment, que no ho fa per igual al llarg de l'any.. Uns indrets tenen més precipitació a l'estiu, d'altres es veuen afectats per la ombra pluviomètrica i altres veuen nevar més.. Intentem donar algunes pistes...
REPORTATGES: METEOROLOGIA
Aquest estiu, descobreix MónNat...
Pirineu
MónNatura Pirineus
MónNatura Pirineus, gestionat per la Fundació Catalunya La Pedrera, és un centre de natura en un dels indrets més emblemàtics del Pallars, dedicat a la preservació del medi ambient i a la promoció de la vida sostenible. Aquest centre ofereix una experiència única per a famílies que volen connecta...
REPORTATGES: INICIATIVES
Els orris de la parròquia d’Enc...
Comú d'Encamp
Encamp
Orri és un topònim molt utilitzat als Pirineus, però sovint se'n desconeix el veritable significat. Avui et proposem descobrir-lo a través d'un interessant itinerari a peu per la parròquia d'Encamp, a Andorra. T'hi apuntes?
REPORTATGES: CIÈNCIA, METEOROLOGIA