banner---Encamp-2023

MeteoArticle: el gran forat de la capa d’ozó a l’Àrtic s’ha tancat

REPORTATGES: PENDIENTE REVISION
Seguim amb els nostres méteo-articles, on avui us volem parlar de l'insòlit forat a la capa d'ozó a l'Àrtic. A finals del mes d'abril, a través de varis anàlisis s'ha pogut observar com ha reduït notablement la seva extensió, gairebé al mínim -però degut al Covid-19, la gran notícia ha quedat amagada-. Però, a que és degut aquest fet? La reducció de la contaminació? A continuació, entrem en més detalls:
ozone-hole-closed-0

Tal i com ja vam veure en l’anterior article, la capa d’ozó i la funció d’aquest component -com podem veure en la següent imatge– són realment importants pels habitants de la Terra. L’ozó  fa de capa protectora a l’atmosfera -concretament a l’estratosfera (entre 10-50 km)-, protegint la vida que ubiquem al globus terraqüi de rebre la radiació ultraviolada de forma directa. 

A mitjans del mes de març és va detectar lamentablement -anterior imatge-, un nou forat a l’atmosfera, concretament a la capa d’ozó. Per primer cop però, que és detecta a la zona de l’Àrtic, segons explicava Martin Dameris, científic del Centre Alemany Aeroespacial de Oberpfaffenhofen. Tot i que en tot moment, no s’ha considerat com un perill directe per la vida humana, la seva extensió era el triple de gran que Groenlàndia -aquesta amb una superfície aproximada de 2.166.086 km²-.

Molts científics parlaven però que era un fenomen degut a les baixes temperatures de l’hivern antàrtic i/o àrtic, relacionat directament amb el Jet Stream, on ja vam exposar-ne algunes de les seves característiques i seus efectes en altres méteoarticles. Aquestes temperatures provoquen l’acumulació de compostos químics -emesos per les activitats industrials globals- a les capes més elevades de l’atmosfera, provocant un forat de mides rècord. A continuació, podem veure la seva evolució aquests últims mesos:

Finalment, hem pogut observar el tancament del forat de la capa d’ozó de l’Àrtic, gràcies a la divisió del vòrtex polar deixant passar aire ric en ozó. D’aquesta forma, recuperarem aquest element tan necessari en aquesta porció de territori. Tot i això, cal destacar que el vòrtex és caracteritza per ser un cicló persistent a gran escala, fet que no ens assegura que d’aquí algunes setmanes pogués tornar a dificultar l’accés d’ozó a l’atmosfera.

Així doncs, la presència de les accions de l’ésser humà sobre el medi natural són cada dia més presents, obvies i si volem, evitables, tal i com hem vist en aquest article. Tot i això, la gran majoria de científics que han estat investigant aquest fenomen, han posant en rellevància que la reducció de la contaminació pel Covid-19 no esta gens relacionat. Interessant anàlisi! Esperem que el méteo-article d’aquesta setmana el trobeu interessant i espereu amb la mateixa il·lusió el pròxim reportatge!  Fins la pròxima. Salut i muntanya Meteopirinencs/ques!

Amb el suport de:

Els últims Reportatges publicats:
Exposició i tríptics: "Episodis...
Parc Natural Cadí - Moixeró
MeteoPirineus conjuntament amb el Parc Natural del Cadí - Moixeró, us recorda de l'existència d'una exposició i de tríptics, de com actuar davant dels perills meteorològics que trobem a l'alta muntanya del Pirineu. Un material disponible, a continuació!
REPORTATGES: CIÈNCIA, METEOROLOGIA
MeteoArticle: la proximitat al ...
Tierra
Tierra
Seguim amb els nostres méteo-articles, on avui descobrirem la relació directe o no de la proximitat de la Terra al Sol i la calor o les onades de calor de l'estiu. Cal destacar diferents factors que ens mostraran la importància dels moviments circulars o de l'angle d'incidència entre aquests. Ho ...
REPORTATGES: CIÈNCIA
MeteoArticle: la distribució pl...
Pirineu
Parlem sobre precipitacions! Ja sabem que no plou de la mateixa manera al Pirineu i especialment, que no ho fa per igual al llarg de l'any.. Uns indrets tenen més precipitació a l'estiu, d'altres es veuen afectats per la ombra pluviomètrica i altres veuen nevar més.. Intentem donar algunes pistes...
REPORTATGES: METEOROLOGIA