banner---turisme-alt-urgell2023

MónNatura Pirineus

REPORTATGES: INICIATIVES
Avui descobrim el centre de natura MónNatura Pirineus, situat en un entorn privilegiat a les portes del parc nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. El centre ofereix un agradable vincle amb l'entorn i ofereix nombroses activitats i sortides per gaudir de la natura i el paisatge pirinenc, a continuació, t'expliquem els detalls:
DCIM100MEDIADJI_0122.JPG

MónNatura Pirineus és un centre de natura que forma part de la Fundació Catalunya La Pedrera, fundació privada i independent que duu a terme projectes diferents per tal de millorar la qualitat de vida de les persones. Una de les àrees que en les quals s’enfoca és el medi ambient i la natura, i per aquest motiu, es va crear MónNatura Pirineus. El centre és un lloc on es poden fer moltes activitats i estades dirigides a públics de totes les edats, fet que permet que el seu objectiu, el d’acostar la natura i els Pirineus als seus visitants, arribi a tothom.

La seva localització tan idíl·lica, a les Valls d’Àneu (Pallars Sobirà), ofereix una visió completa de la vida a l’alta muntanya, que permet gaudir-la sempre que se segueixi un respecte per l’entorn i el medi ambient i s’exploti la zona de forma sostenible.

El centre disposa de diferents edificis en què realitzen funcions molt interessants. Un d’ells és l’edifici climàtic, del qual vam parlar-vos el 2019 al reportatge “L’edifici bioclimàtic de MónNatura Pirineus”. Com vam comentar en aquest, l’edifici és un centre punter de recerca científica situat en la frontera de climes mediterrani i atlàntic que caracteritza la zona, i des d’on es pot gaudir de la natura pirinenca envoltada d’un paisatge únic i diferent a Catalunya. La peculiaritat d’aquest edifici és que disposa de l’ús de més de 3.000 m² d’energies renovables, usades en diferents àrees com: laboratoris, planetari, biblioteca, zona d’informàtica, àrea d’esports i allotjament i serveis.

El paisatge i escenari de colors tan diferents que ofereix l’entorn, sent més intens a la comarca de la tardor, i la gran quantitat de rutes de senderisme que hi surten o hi passen, ens permet endinsar-nos en els racons del bosc, de la companyia de moltes espècies de fauna i flora de la zona. Ja us vam explicar en detall la ruta de la Mata de València, que transcorre per una de les avetoses més extenses del Pirineu, oferint les vistes de la zona més perifèrica del parc nacional d’Aigüestortes i l’estany de Sant Maurici.

En trobar-se en ple Pirineu, també tenim moltes sortides de cultura a pobles de la zona, visites del romànic o naturalistes i d’observació de fauna i de desconnexió amb la natura.

Com hem comentat anteriorment, un dels aspectes que més destaca del centre és que és un dels pioners pel que fa a la preservació de la natura i el respecte pel medi ambient, sobretot de la zona del Pirineu. Alguns dels criteris ambientals que segueix i insta a fer als visitants, el centre de MónNatura Pirineus, són els següents:

  • Recollida selectiva: és important saber que a la natura no s’hi pot llençar escombraries, i s’ha de recollir sempre els residus generats i si és possible, reciclar-los per tal de poder disminuir el seu impacte posterior i aprofitar-los si és possible.
  • Estalvi d’aigua: avui en dia en context de plena sequera i amb l’aigua sota mínims, el centre insta i recorda el seu ús de forma racional alhora que també disposa de sistemes d’estalvi d’aigua, com: aixetes amb tancament automàtic, cisternes amb interrupció de descàrrega i de doble descàrrega i un bon manteniment de les instal·lacions periòdicament per evitar possibles pèrdues.
  • Eficiència energètica: l’origen i la forma en què obtenim els recursos naturals per produir l’energia necessària per al nostre dia a dia, té un impacte i un cost molt alt pel medi natural, ja que el consum cada vegada va a més i és impossible seguir el ritme d’explotació en què va de forma sostenible. Per aquest motiu, s’incentiva en l’ús de les energies renovables com les plaques solars fotovoltaiques, els captadors tèrmics, calderes de biomassa, terres radiants, i sobretot, el primer pas, manteniment correcte de fonts de possibles pèrdues com finestres i porticons.
  • Integració paisatgística: el centre ha estat dissenyat i construït de forma que no provoqui un impacte negatiu en el paisatge. Tant la ubicació com l’arquitectura té un impacte 0 en el paisatge.
  • Soroll: una de les contaminacions més perjudicials per a la fauna és la contaminació acústica, per aquest motiu, el centre procura tenir els nivells de soroll adients per evitar els impactes negatius que es puguin generar.

Perquè tots aquests efectes puguin ser controlats i incentivats als visitants, el centre executa nombroses activitats per apropar la fauna i la flora de la zona amb els seus visitants i cridar la protecció del medi natural. Algunes d’aquestes són:

  • Activitats amb fauna: El despertar de les marmotes, Fauna dels Pirineus, Menjadors d’ocells, rastres de fauna, observació de voltors, observació de papallones i observació de fauna nocturna.
  • Activitats de ciència: activitats d’astronomia, descoberta de rius, curses d’orientació, escapes rooms i descoberta de pobles de l’entorn de l’Alt Pirineu.

Realment des de MeteoPirineus convidem a tothom a visitar aquest espai i apostem fermament que equipaments d’aquest tipus, siguin cada vegada més presents al nostre Pirineu!

COMARCA: Pirineu
LLOC: MónNatura Pirineus

Amb el suport de:

monnatura-pirineus-418
Els últims Reportatges publicats:
Què és la pluja àcida?
Pirineu
Peusa
Avui amb els amics de Peusa, us parlem del fenomen conegut com a pluja àcida. Per molts és un element meteorològic que afecta alguns indrets del planeta ocasionalment, provocant destrosses materials i del medi ambient, però la veritat és que no té un origen natural, sinó que és producte de les ac...
REPORTATGES: INICIATIVES
Méteo-Article: Els ovnis del ce...
Pirineus
Pirineus
Molt sovint som visitats pel que popularment s'anomena com "ovnis del cel", un tipus de núvol que per la seva forma i aspecte que ens recorda als plats voladors d'extraterrestres de les pel·lícules de ciència-ficció. Avui, us expliquem què són aquests ovnis i com es formen:
REPORTATGES: METEOROLOGIA
Méteo-Article: Llamps i llampecs
Pirineus
Pirineus
En el reportatge d'avui, us parlem dels llamps i els llampecs, els fenòmens lluminosos que sovint acompanyen a les tempestes i que ens deixen un espectacle visual al cel, sempre que estiguem segurs i protegits dels seus efectes. A continuació, t'expliquem què són, com es formen i quines diferènci...
REPORTATGES: METEOROLOGIA

CHECKLIST PER FER LES TEVES PREVISIONS DEL PIRINEU

Gratis

Responsable: MeteoPirineus
Finalitat: Gestionar i enviar informació de butlletins i promocions a través del correu electrònic.
Legitimació: Consentiment de l'interessat.
DESTINATARIS: No se cediran a tercers excepte obligació legal.
DRETS: Pots exercir en qualsevol moment els teus drets d'accés, rectificació, supressió, oposició y altres drets legalment establerts a través del següent email: info@meteopirineuscatalans.com
INFORMACIÓ ADDICIONAL: Pots consultar la informació addicional i detallada sobre protecció de dades aquí