MónNatura Pirineus és un centre de natura que forma part de la Fundació Catalunya La Pedrera, fundació privada i independent que duu a terme projectes diferents per tal de millorar la qualitat de vida de les persones. Una de les àrees que en les quals s’enfoca és el medi ambient i la natura, i per aquest motiu, es va crear MónNatura Pirineus. El centre és un lloc on es poden fer moltes activitats i estades dirigides a públics de totes les edats, fet que permet que el seu objectiu, el d’acostar la natura i els Pirineus als seus visitants, arribi a tothom.
La seva localització tan idíl·lica, a les Valls d’Àneu (Pallars Sobirà), ofereix una visió completa de la vida a l’alta muntanya, que permet gaudir-la sempre que se segueixi un respecte per l’entorn i el medi ambient i s’exploti la zona de forma sostenible.
El centre disposa de diferents edificis en què realitzen funcions molt interessants. Un d’ells és l’edifici climàtic, del qual vam parlar-vos el 2019 al reportatge “L’edifici bioclimàtic de MónNatura Pirineus”. Com vam comentar en aquest, l’edifici és un centre punter de recerca científica situat en la frontera de climes mediterrani i atlàntic que caracteritza la zona, i des d’on es pot gaudir de la natura pirinenca envoltada d’un paisatge únic i diferent a Catalunya. La peculiaritat d’aquest edifici és que disposa de l’ús de més de 3.000 m² d’energies renovables, usades en diferents àrees com: laboratoris, planetari, biblioteca, zona d’informàtica, àrea d’esports i allotjament i serveis.
El paisatge i escenari de colors tan diferents que ofereix l’entorn, sent més intens a la comarca de la tardor, i la gran quantitat de rutes de senderisme que hi surten o hi passen, ens permet endinsar-nos en els racons del bosc, de la companyia de moltes espècies de fauna i flora de la zona. Ja us vam explicar en detall la ruta de la Mata de València, que transcorre per una de les avetoses més extenses del Pirineu, oferint les vistes de la zona més perifèrica del parc nacional d’Aigüestortes i l’estany de Sant Maurici.
En trobar-se en ple Pirineu, també tenim moltes sortides de cultura a pobles de la zona, visites del romànic o naturalistes i d’observació de fauna i de desconnexió amb la natura.
Com hem comentat anteriorment, un dels aspectes que més destaca del centre és que és un dels pioners pel que fa a la preservació de la natura i el respecte pel medi ambient, sobretot de la zona del Pirineu. Alguns dels criteris ambientals que segueix i insta a fer als visitants, el centre de MónNatura Pirineus, són els següents:
- Recollida selectiva: és important saber que a la natura no s’hi pot llençar escombraries, i s’ha de recollir sempre els residus generats i si és possible, reciclar-los per tal de poder disminuir el seu impacte posterior i aprofitar-los si és possible.
- Estalvi d’aigua: avui en dia en context de plena sequera i amb l’aigua sota mínims, el centre insta i recorda el seu ús de forma racional alhora que també disposa de sistemes d’estalvi d’aigua, com: aixetes amb tancament automàtic, cisternes amb interrupció de descàrrega i de doble descàrrega i un bon manteniment de les instal·lacions periòdicament per evitar possibles pèrdues.
- Eficiència energètica: l’origen i la forma en què obtenim els recursos naturals per produir l’energia necessària per al nostre dia a dia, té un impacte i un cost molt alt pel medi natural, ja que el consum cada vegada va a més i és impossible seguir el ritme d’explotació en què va de forma sostenible. Per aquest motiu, s’incentiva en l’ús de les energies renovables com les plaques solars fotovoltaiques, els captadors tèrmics, calderes de biomassa, terres radiants, i sobretot, el primer pas, manteniment correcte de fonts de possibles pèrdues com finestres i porticons.
- Integració paisatgística: el centre ha estat dissenyat i construït de forma que no provoqui un impacte negatiu en el paisatge. Tant la ubicació com l’arquitectura té un impacte 0 en el paisatge.
- Soroll: una de les contaminacions més perjudicials per a la fauna és la contaminació acústica, per aquest motiu, el centre procura tenir els nivells de soroll adients per evitar els impactes negatius que es puguin generar.
Perquè tots aquests efectes puguin ser controlats i incentivats als visitants, el centre executa nombroses activitats per apropar la fauna i la flora de la zona amb els seus visitants i cridar la protecció del medi natural. Algunes d’aquestes són:
- Activitats amb fauna: El despertar de les marmotes, Fauna dels Pirineus, Menjadors d’ocells, rastres de fauna, observació de voltors, observació de papallones i observació de fauna nocturna.
- Activitats de ciència: activitats d’astronomia, descoberta de rius, curses d’orientació, escapes rooms i descoberta de pobles de l’entorn de l’Alt Pirineu.
Realment des de MeteoPirineus convidem a tothom a visitar aquest espai i apostem fermament que equipaments d’aquest tipus, siguin cada vegada més presents al nostre Pirineu!